Jurnal românesc - 06.09.2021

jurnal românesc - 06.09.2021 80 de cetăţeni afgani, colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România şi alte categorii vulnerabile, au fost evacuaţi cu succes din Afganistan pe cale terestră şi se află în siguranţă pe teritoriul Pakistanului, informează MAE.

80 de cetăţeni afgani, colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România şi alte categorii vulnerabile, au fost evacuaţi cu succes din Afganistan pe cale terestră şi se află în siguranţă pe teritoriul Pakistanului, informează Ministerul român al Afacerilor Externe. Oamenii au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad şi transportaţi într-un loc unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România. MAE precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Islamabad au emis vize şi documente membrilor acestui grup de cetăţeni afgani pentru a le asigura tranzitul teritoriului Afganistanului şi accesul în Pakistan. Totodată, au fost întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea cetăţenilor afgani în condiţii de siguranţă. Bucureştiul arată că până în prezent au fost evacuaţi în total 156 de cetăţeni afgani colaboratori ai trupelor române, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Lor li se adaugă 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi şi 7 cetăţeni ai unor state aliate.


Ambasada României în Italia anunţă că, în perioada 4-8 octombrie, reprezentanţi ai secţiei consulare se vor deplasa în orașul Olbia din Insula Sardinia pentru a oferi servicii și asistență consulară cetățenilor români care locuiesc în regiune. Consulatul itinerant va asigura preluarea datelor în vederea emiterii pașapoartelor electronice și a titlurilor de călătorie, acte notariale, va elibera pașaporte dacă acestea se află la Secția Consulară, va prelua dosare pentru prima Carte de Identitate pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani şi pentru înscrierea actelor de stare civilă. Ambasada atrage atenţia că pentru a avea acces la serviciile oferite de consulatul mobil este obligatorie programarea până cel mai târziu pe 17 septembrie, ora 17.00, la adresa de poştă electronică roma.info@mae.ro. Cei interesaţi sunt îndrumaţi să treacă la rubrica Subiect din e-mail titlul "Solicitare programare Consulat itinerant Sardinia - octombrie 2021".Confirmarea programării va fi expediată prin email. Ambasada le recomandă cetățenilor români ca la data programării să se prezinte cu documentele de identitate românești valabile sau cu actele de stare civilă în original și fotocopie color. Reprezentanţa diplomatică precizează că, în cazul în care situația epidemiologică nu va permite organizarea consulatului itinerant, acesta va fi amânat la o dată care va fi comunicată ulterior.


Miniştrii de Externe din Republica Moldova, Grecia, Italia şi India sunt invitaţi ai Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române care se va desfăşura între 7 şi 9 septembrie. Tema ediţiei din acest an este "Acţiunea diplomaţiei pentru consolidarea rezilienţei României" pe fondul pandemiei de COVID-19, iar evenimentul îi reuneşte în format online pe şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale României din străinătate. Lucrările reuniunii vor fi conduse de ministrul de resort, Bogdan Aurescu. Şefii diplomaţiei din Republica Moldova şi Grecia, Nicolae Popescu şi respectiv Nikos Dendias, vor fi prezenţi la Bucureşti, în vreme ce ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, şi cel al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, vor avea intervenţii live prin videoconferinţă. Acestora li se vor alătura online vicepreşedintele Comisiei Europene pentru democraţie şi demografie, Dubravka Suica, şi secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Helga Schmid. Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române este organizată anual în jurul Zilei Diplomaţiei Române care, începând cu anul 2005, este sărbătorită la 1 septembrie.


Expoziția "Utopia citadelei contemporane: suprarealism între vegetal și zgârie-nori" a artistului român Radu-Ștefan Poleac este deschisă în perioada 6 septembrie - 30 octombrie la Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Manifestarea, care are loc în cadrul proiectului "Galeria ICR Bruxelles", aduce în prim plan, prin intermediul lucrărilor Cut Out 3D şi Light Box, problemele orașului modern. Radu-Ștefan Poleac este un artist plastic ieșean stabilit în Belgia. A studiat și s-a format în pictură și fotografie la Bruxelles, iar, din 2004 până în prezent, a organizat, colaborat și participat la mai mult de 100 de expoziții individuale sau de grup. În 2019, alături de alți artiști români, a reprezentat România în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA România, eveniment fanion al diplomației culturale româneşti.


RadioRomaniaInternational · Jurnal romanesc - 06.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-06 10:40:00
Vizualizari: 599
TiparesteTipareste