Noi apeluri la vaccinare

noi apeluri la vaccinare În România, ritmul vaccinării se menţine scăzut, deşi statisticile confirmă riscurile la care se expun cei care evită imunizarea şi se îmbolnăvesc.

Majoritatea covârşitoare, circa 93%, a deceselor provocate de infectarea cu noul coronavirus s-au înregistrat în rândul persoanelor nevaccinate, iar 5% dintre victime erau vaccinate cu schema incompletă. Datele, prezentate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi privitoare la ultima săptămână, sunt suportul cifric al pledoariei în favoarea imunizării. În acelaşi interval, peste 80% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. 

Din iulie, când România număra doar câteva zeci de îmbolnăriri zilnice, s-a ajuns în prezent la peste 2000, a atras atenţia Raed Arafat. Creşterea este una importantă - a spus el - şi a condus la sporirea numărului pacienţilor care necesită terapie intensivă, de la circa 70 la peste 500. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă le-a transmis persoanelor care manifestă simptome de COVID să nu meargă la serviciu, să respecte regulile sanitare, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie cât mai rapid, pentru a nu îngreuna acţiunile de combatere a răspândirii epidemiei. Vaccinarea rămâne soluţia cea mai facilă de a trece cu bine prin această pandemie. 


Totuşi, România stă slab la capitolul imunizării, iar numărul celor care se vaccinează zilnic a scăzut sub 10 mii. Acoperirea vaccinală anti-COVID la nivel naţional, din populaţia eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%. Pe primul loc la îmbolnăviri, Bucureştiul este, însă, meritoriu, şi pe prima poziţie în statisticile vaccinării, cu jumătate din locuitori imunizaţi. 5,3 milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză în cele aproape 9 luni de campanie, iar aproximativ 5,2 milioane au schema completă de imunizare. 


Campania de vaccinare în învăţământul preuniversitar va începe luni, 13 septembrie, odată cu debutul noului an şcolar, iar în universităţi pe 1 octombrie. În ambele cazuri, va dura 2 luni. Autorităţile dispun, acum, de circa 850 de paturi la ATI destinate bolnavilor de COVID-19. În Bucureşti, mai multe unităţi medicale vor crea spaţii în plus pentru bolnavii în stare gravă. 


Pe  acest fundal, a fost prelungită cu alte 30 de zile starea de alertă. Singura modificare o reprezintă prelungirea valabilităţii testelor antigen de la 24 la 48 de ore. Au apărut, pe de altă parte, modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic, în funcţie de care autorităţile impun carantinarea sau nu la revenirea în ţară din aceste state. Bulgaria intră, de duminică, pe lista roşie a ţărilor cu risc ridicat, din cauza agravării situaţiei epidemiologice. Tot din cauza creşterii numărului de infectări, Germania va trece în zona galbenă. În urma scăderii incidenţei, Portugalia a trecut pe lista galbenă, iar Emiratele Arabe Unite, pe cea verde. Au rămas în zona roşie Israelul, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Grecia şi Turcia, iar în cea galbenă Spania, Olanda şi Belgia. Italia şi Republica Moldova se află pe lista verde.


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 10.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-10 11:35:00
Vizualizari: 569
TiparesteTipareste