Retrospectiva săptămânii 05.09 - 11.09.2021

retrospectiva săptămânii 05.09 - 11.09.2021 Criză guvernamentală la București/Vizita președintelui României în Elveția/ Reuniunea Anuală a Diplomației Române la București/ România - în valul patru al pandemiei de COVID-19

Criză guvernamentală la București

Moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, fost număr doi în coaliția guvernamentală, împreună cu AUR, opoziţia ultranaţionalistă, împotriva guvernului condus de liberalul Florin Cîţu, a fost citită joi în plenul Parlamentului de la București, într-o şedinţă tensionată. Textul documentului este axat pe investiţii, sănătate, educaţie şi infrastructură. Cele două partide atrag atenţia că România este condusă de un guvern fără susţinerea majorităţii parlamentare şi de un premier concentrat pe competiţia internă din partid. Dezbaterea şi votul moțiunii vor avea loc după ce Curtea Constituţională se va pronunţa pe sesizarea premierului privind existenţa unui conflict juridic între Legislativ şi Executiv. Președintele Camerei Deputatilor, liderul liberal Ludovic Orban, aflat în competiție cu Florin Cîțu pentru șefia PNL, consideră că decizia de amânare a calendarului de dezbatere și votare este neconstituţională. La rândul său, preşedinta Senatului, Anca Dragu, din partea USR PLUS, spune că liberalii folosesc toate tertipurile pentru a împiedica dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură. Prim-ministrul a declarat că va cere demisia preşedinţilor celor două camere dacă decizia CCR la sesizarea sa va fi favorabilă. Amintim că USR PLUS a depus moțiunea de cenzură după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul userist al justiţiei Stelian Ion. Ulterior, miniștrii USR PLUS au demisionat, iar secretarii și subsecretarii de stat, precum și prefecții și subprefecții din partea acestei formațiuni au fost destituiți.


Vizita președintelui României în Elveția

Aflat în vizită oficială în Elveția, seful statului Klaus Iohannis a declarat, joi, referindu-se la situaţia politică de la Bucureşti, că situația guvernamentală nu este deloc îngrijorătoare. În cadrul întâlnirilor cu omologul său, Guy Parmelin, care au avut loc cu ocazia aniversării a 110 ani de la stabilirea legăturilor diplomatice bilaterale, șeful statului român a amintit că în România există investiţii elveţiene foarte importante şi de mare succes și a apreciat că acest trend va continua. Totodată, președintele Klaus Iohannis i-a mulţumit omologului său elveţian pentru susţinerea pe care ţara sa o acordă României în ceea ce privește aderarea la OCDE. La rândul său, preşedintele elveţian a spus că cele două ţări au numeroase puncte de vedere comune şi motive de speranţă. Oficialii au discutat, de asemenea, despre educaţie, securitate cibernetică, cercetare şi inovare, unde există un potenţial de colaborare foarte bun.


Reuniunea Anuală a Diplomației Române la București

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a avut loc în format hibrid, timp de trei zile, la Bucuresti, cu o serie de sesiuni plenare găzduite şi moderate de ministrul de externe Bogdan Aurescu. Temele abordate au fost, între altele, provocările de securitate actuale, rezilienţa în timpul pandemiei şi întărirea cooperării între parteneri. S-a discutat și despre rolul României în perspectiva Conferinţei privind Viitorul Europei şi elementele de reformă consulară derulate la nivelul MAE pe parcursul ultimului an, alături de măsurile avute în vedere în continuare pe acest palier. Invitaţi speciali au fost ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikos Dendias, şi Secretarul General al OSCE, Helga Schmid. Șeful diplomaţiei române a subliniat emergenţa unor noi provocări de securitate atât în regiune, cât şi în lume, iar ministrul grec a declarat că solidaritatea este esenţială în abordarea ameninţărilor transnaţionale. La rândul său, Secretarul General al OSCE a subliniat că diplomaţia multilaterală este singura soluţie viabilă în gestionarea eficientă a ameninţărilor actuale de securitate. Invitat special la reuniune a fost și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) şi vecinătatea estică se confruntă în continuare cu presiuni de toate tipurile din exterior, a declarat Bogdan Aurescu. Ministrul moldovean a explicat că ţara sa s-a confruntat în ultimii ani cu o creştere a corupţiei şi o slăbire a statului şi a instituţiilor sale, de aceea rezilienţa a scăzut, inclusiv în faţa efectelor de toate tipurile ale pandemiei.

                                                                 

România - în valul patru al pandemiei de COVID-19

România a depășit în această săptămână pragul de două mii de infectări cu COVID-19 în 24 de ore. A crescut și numărul deceselor la câteva zeci pe zi, iar la Terapie Intensivă sunt deja din ce în ce mai mulți pacienți infectați. Specialiștii în sănătate spun că țara se află în valul patru al pandemiei de COVID-19 și recomandă, din nou, respectarea măsurilor de protecție sanitară și imunizarea. Românii nu se grăbesc, însă, astfel că acoperirea vaccinală anti-COVID la nivel naţional, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%.Până acum,  cu schema completă au fost imunizate circa 5,2 milioane de persoane. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, peste 80% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate săptămâna trecută au fost în cazul persoanelor nevaccinate. 

Totodată, aproape 93% din decesele înregistrate au fost la persoane neimunizate, iar 5% la persoane vaccinate cu schema incompletă. Autorităţile au anunțat că se fac eforturi pentru creşterea paturilor de la Terapie Intensivă și, totodată, că se vor organiza centre mobile de vaccinare, în special în satele unde nu există suficienţi medici. La fel se va întâmpla şi în campusurile universitare, unde studenții vor avea posibilitatea să se imunizeze. Pentru învățământul preuniversitar, cursurile vor începe luni, pe 13 septembrie cu elevii în bănci, iar autorităţile spun că şcolile vor rămâne deschise atât timp cât rata de infectare într-o localitate nu trece de 6 la mie. Între timp, starea de alertă a fost, din nou, prelungită cu 30 de zile, însă guvernul nu intenţionează să vină cu măsuri restrictive suplimentare, a spus secretarul de stat Raed Arafat. 

Joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor cu risc ridicat pentru care se impune intrarea în carantină a persoanelor care revin în România, listă care va intra în vigoare din 12 septembrie. Între altele, Bulgaria a intrat în zona roșie, iar Germania a trecut din zona verde în cea galbenă. Cei vaccinați împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.



www.rri.ro
Publicat: 2021-09-11 09:04:00
Vizualizari: 650
TiparesteTipareste