România – SUA, 10 ani de parteneriat strategic pentru secolul XXI

românia – sua, 10 ani de parteneriat strategic pentru secolul xxi România și SUA au marcat 10 ani de la încheierea parteneriatului strategic pentru secolul XXI.

Pe 13 septembrie, s-au împlinit 10 ani de la încheierea parteneriatului strategic pentru secolul XXI între București și Washington și semnarea Acordului privind amplasarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România. Cu acest prilej, Ministerul român al Afacerilor Externe şi Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii au transmis o declarație comună potrivit căreia România și SUA vor fi, în continuare, avanposturi ale valorilor euroatlantice şi vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi.

 

MAE amintește că, de la lansarea sa, în 1997, Parteneriatul Strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe româneşti şi unul dintre pilonii de bază ai acesteia, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană. In același timp, parteneriatul constituie un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domenii precum consolidarea securităţii, creşterea prosperităţii, susţinerea reformei politice, economice, militare şi administrative.

 

Cooperarea dintre România şi SUA s-a consolidat şi diversificat constant, astfel încât, în 2011, s-a decis dezvoltarea Parteneriatului prin stabilirea dimensiunilor principale ale relaţiei bilaterale, care includ dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură. MAE reamintește că negocierile referitoare la un acord privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice au început în 2010.

 

În acest context, a fost negociat un text politic de Declaraţie Comună, negociatorul-şef din partea României fiind actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În decembrie 2015 a fost declarată capacitatea tehnică a Facilităţii Antirachetă de la Deveselu, iar ceremonia de inaugurare a avut loc în mai 2016. Ministerul de Externe de la București precizează că Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi reprezintă o contribuţie comună a României şi a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO.

 

Sistemul de apărare antirachetă al NATO este exclusiv defensiv şi vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Intr-un mesaj transmis la celebrarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul strategic, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a evidențiat faptul că România rămâne o verigă esenţială în lanţul apărării antirachetă al NATO. România a luptat cot la cot cu America şi celelalte forţe ale aliaţilor în unele dintre cele mai dure şi letale teatre de operaţiuni din lume, iar militarii români au onorat acest angajament vitejeşte şi au plătit un preţ incredibil de scump, a mai afirmat David Muniz.

RadioRomaniaInternational · România – SUA, 10 ani de parteneriat strategic

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-14 12:10:00
Vizualizari: 649
TiparesteTipareste