Flavia Covaliu, o tânără româncă cu mare dragoste de ţară

flavia covaliu, o tânără româncă cu mare dragoste de ţară Flavia Covaliu are 24 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Marea Britanie.

Flavia Covaliu are 24 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Marea Britanie. S-a născut la Rădăuţi, în judeţul Suceava, şi spune că a ajuns în Regatul Unit din pură întâmplare. Se afla în Iaşi când i-a atras atenţia cel mai mare târg de universităţi din Romania - Romanian International University Fair. L-a vizitat şi aşa a decis să-şi continue studiile peste hotare. Şi-a obţinut licenţa în business şi management la Universitatea Roehampton din Londra şi masterul în international project management în construcţii şi mecanică la Universitatea Northumbria din Newcastle. Flavia a ajuns în Marea Britanie în 2015 şi povesteşte că cel mai dificil i-a fost să se obişnuiască cu sistemul de transport londonez.

 

„Au o infrastructură a transportului public extraordinar de complexă. În primele luni acolo, mi-a fost destul de dificil să încep să explorez şi alte rute faţă de cele pe care le ştiam. Uşor mi-a fost în momentul în care întâlneam oameni OK, oameni buni şi binevoitori cu care puteam să discut sau cărora le puteam adresa o întrebare. Am avut experienţe în care anumite persoane m-au discriminat pentru simplul fapt că sunt româncă, am avut anumite persoane care aveau o impresie foarte proastă despre români au descoperit că nu suntem cu toţii la fel şi au apreciat tradiţiile noastre şi au fost situaţii în care faptul că am fost româncă sau faptul că am ştiut limba română a fost un plus.”

 

Flavia a luat contact cu filiala UK a LSRS la finele verii 2020, atunci când îşi pregătea dizertaţia. Spune că la acel moment nu era în cea mai bună condiţie din punct de vedere psihologic. Simţea nevoia să facă ceva aşa că a decis să se înscrie. Timp de peste un an  s-a ocupat de gestionarea proiectului INTU - platforma de internship (stagiatură – n.r.) pentru studenţii români de pretutindeni.

 

„Chiar dacă proiectul INTU a luat fiinţă în 2020, în luna mai, eu l-am luat cam de la început şi ăsta îmi este mie cel mai drag pentru că are ca scop schimbarea mentalităţii în România şi schimbarea practicilor în domeniul de internship-uri şi voluntariate. Proiectul INTU, practic, a luat fiinţă ca o platformă online, design-ul făcut de studenţi, strict pentru studenţi. În iarna lui 2020 am venit cu un adaos la acest proiect minunat, acesta fiind Discovership. Discovership are ca scop exact schimbarea mentalităţii, schimbarea practicilor din internship: practic să facem exact ceea ce ne este prezentat în internship description, cu certificate, cu mentorat profesional, cu asistenţă în carieră şi consiliere în carieră. Noi am făcut un survey (sondaj – n.r.) înainte de a implementa proiectul, este încă în fază de prototip, şi cam astea au fost nevoile cele mai mari ale studenţilor din ziua de astăzi. Seriozitatea, într-un cuvânt.”

 

Flavia Covaliu s-a întors de curând în România. Spune că şi-ar dori să-şi definitiveze studiile cu un doctorat, dar că în prezent este în căutarea unui loc de muncă, fapt îngreunat de pandemia de coronavirus. I-ar plăcea să ocupe o poziţie într-o instituţie publică unde să încerce să pună umărul la modernizarea infrastructurii româneşti. Am întrebat-o pe Flavia de ce a revenit în ţară şi nu şi-a continuat aventura profesională în străinătate. Răspunsul, vă las pe dumneavoastră să-l cântăriţi.

 

„Liniştea şi pacea de acasă nu pot fi cumpărate cu nicio sumă de bani şi cu niciun prospect al carierei din lume. Am decis să mă întorc. Am decis că România îmi face mult mai mult bine decât Marea Britanie în momentul de faţă. MI-aş dori să le spun tinerilor care îşi doresc o carieră în străinătate sau care cred că străinătatea este ceea ce se prezintă la TV că nu este aşa şi aş vrea să fac un apel către cea mai înaltă parte a Executivului să facă ceva să păstreze tineretul în România pentru că, odată ajunşi acolo, sunt foarte mulţi care aleg să rămână şi noi rămânem fără forţă de muncă, fără persoane inteligente. Ţara noastră va sărăci pe zi ce trece.”

 

RadioRomaniaInternational · Generatia 3.0 - 14.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-14 16:01:00
Vizualizari: 395
TiparesteTipareste