Retrospectiva săptămânii 12.09 - 18.09.2021

retrospectiva săptămânii 12.09 - 18.09.2021	Cifre alarmante privind epidemia de coronavirus în România / A început al doilea an școlar în condiții de pandemie / Sprijin pentru consumatorii afectaţi de creşterile preţurilor la energie / România – SUA, 10 ani de parteneriat strategic

Cifre alarmante privind epidemia de coronavirus în România

Numărul cazurilor de coronavirus înregistrate în România a crescut alarmant în ultimele zile, punând presiune, din nou, pe sistemul medical. Multe secţii de terapie intensivă destinate pacientilor infectați sunt, deja, pline, iar numărul paturilor este limitat. Sunt mii de pacienți infectați internați, între ei numărându-se și minori, câțiva dintre ei cu forme severe. Au început să apară și focare de coronavirus, iar în multe localități au fost luate măsuri suplimentare de protecție. Potrivit statisticilor, în acest moment, unul din doi români nu este protejat în niciun fel în faţa COVID-19 pentru că ori nu este vaccinat, ori nu a trecut prin boală. Autoritățile reamintesc că vaccinarea, purtarea măştii şi evitarea zonelor aglomerate rămân, în continuare, mijloacele de protecţie împotriva bolii. Ritmul campaniei de imunizare în România se menţine, însă, lent, în ciuda apelurilor repetate ale specialiştilor. Până acum, puțin peste 5,2 milioane de români s-au vaccinat anti-COVID cu schema completă, ceea ce reprezintă circa o tremie din populația eligibilă. Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu doreşte să mai închidă activităţile economice în cazul în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID este de peste trei la mie. De aceea, autorităţile iau noi măsuri pentru limitarea transmiterii coronavirusului, inclusiv introducerea obligativităţii certificatului verde pentru intrarea în restaurante, săli de sport sau piscine, dar şi pentru participarea la evenimente publice şi private acolo unde rata de infectare depăşeşte trei cazuri la mia de locuitori.  

 

În România, a început al doilea an școlar în condiții de pandemie

Noul an şcolar a început, luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară. Este al doilea an în care copiii şi adolescenţii încep școala în condiţii de pandemie, iar autoritățile spun că școlile vor funcţiona cu prezenţă fizică atât timp cât nu este atinsă rata de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate. În același timp, autoritățile şi-au exprimat speranţa că vor fi înregistrate progrese importante în vaccinarea elevilor, în condiţiile în care există disponibilitate de a se organiza echipe mobile care să ducă imunizarea mai aproape de unităţile de învăţământ. Dintre cei peste 300.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, puțin peste 60% s-au vaccinat anti-COVID, în timp ce procentul celor imunizați în rândul elevilor de peste 12 ani este de 15%.

 

Sprijin pentru consumatorii afectaţi de creşterile preţurilor la energie

Cotațiile gazelor naturale și prețurile certificatelor verzi au impulsionat creșterea prețurilor la energie pe piața continentală. În aceste condiții, decidenţii de la București intenţionează să-i ajute pe consumatorii casnici să-şi plătească facturile la energia electrică şi la gazele naturale. Pe de o parte, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, Legea consumatorului vulnerabil, adoptată anterior de Parlament, prin care, în această iarnă, peste 500.000 de familii sărace să primească ajutor de la stat pentru încălzire şi curent electric. Pe de altă parte, potrivit proiectului unei ordonanţe de urgenţă analizate de Guvern, miercuri, în primă lectură, statul ar urma să compenseze preţul la energia electrică cu 18 bani (3,6 eurocenti) la un KWh şi cu 25% factura la gaze naturale. Vor beneficia de sprijin, prin plata unei părţi din facturile la utilităţi, gospodăriile care consumă pe lună între 30 şi 200 KW energie electrică şi pe an între 100 şi 1.200 de mc de gaze naturale. Guvernul a analizat şi posibilitatea plafonării preţului la gazele naturale. Premierul Florin Cîţu a spus, însă, că acest lucru nu trebuie să afecteze investiţiile în economie, iar măsura impune discuţii cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Europeană. Din opoziție, PSD a criticat guvernul de centru-dreapta, afirmând că a liberalizat piaţa energiei în cel mai prost moment cu putinţă.

 

România – SUA, 10 ani de parteneriat strategic pentru secolul XXI

România şi Statele Unite ale Americii vor fi, în continuare, avanposturi ale valorilor euroatlantice şi vor întâmpina provocările viitorului împreună, ca prieteni şi aliaţi, subliniază o declaraţie comună de presă a Ministerul român al Afacerilor Externe şi a Departamentului de Stat al SUA. Documentul a fost dat publicităţii cu prilejul aniversării, pe 13 septembrie, a 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA şi de la semnarea Acordului între Bucureşti şi Washington privind amplasarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu (sudul României). Ministerul de Externe precizează că Acordul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană şi reprezintă o contribuţie comună a României şi a Statelor Unite la apărarea colectivă, în cadrul NATO. Sistemul de apărare antirachetă este exclusiv defensiv şi vizează ameninţări din afara spaţiului euroatlantic. 

 

20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie

Cele aproape trei mii de victime ale atentatelor teroriste din SUA de acum 20 de ani, între care s-au numărat și români, au fost comemorate pe 11 septembrie. Lideri politici din numeroase ţări au transmis mesaje de solidaritate şi compasiune către familiile celor dispăruţi, reafirmându-și hotărârea de a apăra libertatea şi a combate ameninţările teroriste. Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare omologului său american, Joe Biden, în care a subliniat că România este alături de poporul american, angajată în lupta împotriva terorismului şi în consolidarea valorilor comune: democraţie, drepturile omului, libertatea de exprimare şi statul de drept. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a adresat o scrisoare secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în care a evidenţiat angajamentul ferm şi de lungă durată al Bucureștiului de a participa la eforturile comune de combatere a terorismului şi a extremismului violent. Tot de la București, guvernul și-a exprimat întreaga solidaritate cu poporul american, iar la Washington, Ambasada României a adus un omagiu celor dispăruţi. “Atacul din 11 septembrie nu a fost doar asupra Statelor Unite, ci a fost un atac asupra tuturor”, a scris pe Facebook și secretarul general adjunct al NATO, românul Mircea Geoană.

 

RadioRomaniaInternational · Eveniment Top -18.09.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-18 10:56:00
Vizualizari: 794
TiparesteTipareste