Tulcea

tulcea Delta Dunării, paradisul natural din partea estică a României, este foarte cunoscută. Aceasta se află la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lungul drum de 2.860 km de la izvorul său din Munţii Pădurea Neagră din Germania.

Delta Dunării, paradisul natural din partea estică a României, este foarte cunoscută. Aceasta se află la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lungul drum de 2.860 km de la izvorul său din Munţii Pădurea Neagră din Germania. Iar poarta de intrare în această zonă deosebită, este Tulcea, municipiul de reședință și cel mai mare oraș al județului cu același nume. Orașul este situat pe șapte coline din Dealurile Tulcei, pe o vatră populată permanent începând din perioada culturii Gumelnița, din anii 2900-2200 Î.C.


L-am întrebat pe Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea cum ar arăta programul unui turist care ar dori să viziteze județul Tulcea?  "L-aș caza pentru a petrece o zi în municipiul Tulcea, pentru a vedea obiectivele turistice de aici: Muzeul de Artă, Acvariul, Muzeul de Etnografie, Casa Avramide și multe altele locuri care pot acoperi o zi întreagă. Apoi, l-aș urca într-o șalupă, sunt destule mijloace de transport, atât ale operatorilor publici cât și privați, și aș merge în Delta Dunării. Cred că Sulina, Mila 23, Crișan și celelalte localități au pensiuni deosebite unde l-aș caza și de unde aș începe periplul către frumusețile Deltei Dunării. 

O plimbare în Delta Dunării ar fi o prioritară pentru a vedea tot ce e frumos. Nu putem vorbi despre o excursie de o zi sau două, fiindcă ar fi insuficiente. Pădurea Letea, Carormanul, Sulina și Farul Vechi de aici, în curs de finalizare ca obiectiv turistic, canalele din Delta Dunării, satele din Delta Dunării cu tradițiile lor și cu gastronomia locală, recunoscută în România și nu numai, ar oferi turistului ca trei zile să aibă o ședere plăcută și să rămână cu  amintiri deosebite din Delta Dunării. Putem include în program și bird-watching, plimbări cu lotca, cu bărci electrice sau cu bărci cu motoare de capacitate mică. Bineînțeles, turiștii vor fi însoțiți de ghizi. Am reușit să ridicăm ștacheta și în această zonă și să avem ghizi pregătiți, care pot oferi multe informații."


Toată lumea se raportează la perla coroanei, care este Delta Dunării, însă județul Tulcea poate oferi și alte destinații extraordinare, care ar merita să facă parte dintr-un pachet de vacanță. Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, ne recomandă și o excursie pe cei mai scunzi munți din România, dar și cei mai plini de viață: Munții Măcinului. Cu o istorie impresionantă, se consideră că au făcut parte dintr-un lanț muntos străvechi, cu altitudini de 3.000 de metri, care străbătea Europa de la vest la est. Din acesta au mai rămas martore colinele din Dobrogea, Scoția și Bretania. În prezent, aici, există mai multe trasee turistice, majoritatea fiind de dificultate medie. 

Horia Teodorescu. "Județul Tulcea poate oferi turiștilor o gamă diversificată de obiective turistice, o parte dintre ele unice datorită specificului zonei. Avem triunghiul mănăstirilor. Avem trei mănăstiri extraordinare: Mănăstirea Celic-Dere, Mănăstirea Saon și Mănăstirea Cocoș. De asemenea, cramele din județul Tulcea pot fi vizitate și ați putea începe cu Crama Măcin, pentru degustări, Crama Niculițel. Avem o serie de crame foarte importante, cu vinuri deosebite la Babadag, la Baia. Și nu putem uita Munții Măcinului. Din punctul meu de vedere, pot oferi turiștilor oportunități de petrecere a timpului liber: mountain bike sau drumeții. Sunt cei mai bătrâni munți ai României."


Una dintre caracteristicile distinctive ale județului Tulcea rămâne multiculturalitatea. Există aici 16 minorități care conviețuiesc într-o armonie perfectă, un exemplu de bună conviețuire și de bună practică la nivel european. Astfel, pe lângă vinurile cramelor renumite, vă veți bucura și de un meniu diversificat cu savori italiene, grecești sau lipovenești. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-21 14:14:00
Vizualizari: 812
TiparesteTipareste