Acționăm pentru Ape

acționăm pentru ape Deșeurile care infestează mediul acvatic, majoritatea din plastic, au devenit o problemă extrem de serioasă la nivel mondial și, desigur, și în România.

Deșeurile care infestează mediul acvatic, majoritatea din plastic, au devenit o problemă extrem de serioasă la nivel mondial și, desigur, și în România. Tot mai multe organizații ecologiste încearcă, prin diverse metode, unele inedite și cât mai prietenoase, să curețe apele, dar mai ales să informeze publicul larg și autoritățile locale despre pericolul reprezentat de acest tip de poluare. Este și cazul organizației Act For Tomorrow care a derulat proiectul "Acționăm pentru Ape - A.P.A." Așa cum afirmă marea majoritate a specialiștilor, plasticul reprezintă 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin. Conform datelor ONU, 1 milion de păsări marine și 100.000 de animale marine mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic. Care este situația în România? Chiar dacă nu prea există date oficiale, cel mai probabil se înscrie și ea în trendul planetar. 


Iată ce spune Andreea Petruț, de la asociația ecologistă Act For Tomorrow: "Pe partea asta de deșeuri la nivelul apelor, România stă prost la capitolul datelor statistice. Nu avem statistici oficiale ale Ministerului Mediului sau ale altor instituții publice care să ne spună cât de poluate cu macrodeșeuri sunt apele din țară. Există niște statistici la nivel european care, unele, plasează Marea Neagră ca fiind a doua mare cea mai poluată din Europa cu deșeuri produse de om, altele o pun pe primul loc. Ce pot să vă spun, însă, la nivel de statistici, și asta este raportat la o cercetare pe care noi am realizat-o la începutul acestui an, este că în toate apele dulci din România și inclusiv la nivelul Mării Negre a fost descoperit microplasticul. Acesta reprezintă bucăți de plastic foarte mici, fragmente de plastic de nanomicroni care provin din plastic descompus. În absolut toate apele dulci din România există aceste fragmente de microplastic. Trebuie să ne facem mari probleme pentru că ele sunt periculoase atât pentru ecosistemele acvatice, cât și pentru sănătatea noastră." 


Organizația amintită a acționat pe mai multe direcții: prevenție, informare, colectare și reciclare. Sigur că o problema atât de gravă și de complexă nu poate fi rezolvată de o simplă organizaţie neguvernamentală, dar inițiativele acesteia pot fi replicate atât de alte organizații, cât și de autorități. De asemenea, conștientizarea publicului despre pericolul reprezentat de plasticul aruncat la întâmplare este esențială și orice efort în acest sens este salutar. De altfel, "Act For Tomorrow" este doar una dintre organizațiile care se ocupă de protejarea apelor din România, iar cu unele dintre acestea am făcut deja cunoștință în emisiunile trecute. 


Andreea Petruț ne-a vorbit şi despre principalele coordonate ale programului "Acționăm Pentru Ape": 

"Noi acționăm pe patru direcții strategice la nivel de proiect: în primul rând pe partea de educare și formare la nivel de prevenție - să prevenim generarea de deșeuri de plastic care să ajungă în mediul acvatic. Apoi avem zona de intervenție și de ecologizare, apoi zona de mobilizare comunitară și advocacy, inclusiv zona de cercetare și, nu ultimul rând, închidem circuitul prin a valorifica plasticul și toate deșeurile pe care le colectăm din ape introducându-le în circuitul economic prin conceptul acesta de economie circulară. Anul trecut am adus în România prima infrastructură de colectare a deșeurilor în format de animale marine gigant - nu existau până atunci pe plajele din România. Anul acesta am ajuns la opt animăluțe care sunt amplasate pe plajă și au rolul de a trage un semnal de alarmă la nivelul turiștilor cu privire la deșeurile pe care le generează și care ajung în ape. 

Un proiect inedit pe care l-am dezvoltat este EBISU - care practic este prima ambarcațiune din România de colectare a deșeurilor din ape sută la sută electrică; de fapt este prima din Europa. Este o ambarcațiune pe care noi am dezvoltat-o de la zero în România împreună cu colaboratorii noștri. Anul trecut am derulat o campanie de informare și educare numită "Față în față cu deșeurile din ape", care a fost premiată de diferiți specialiști din zona asta de mediu și de comunicare. Practic am pus toate speciile pe cale de dispariție sau speciile protejate din apele din România față în față cu deșeurile și reprezintă cumva o comparație între durata lor de viață și faptul că deșeurile rămân pentru totdeauna. Fauna acvatică are o durată de viață mult mai mică. La Constanța am lansat cea mai mare pictură murală din lume care purifică aerul, având ca principală tematică să tragă un semnal de alarmă cu privire la poluarea pe care o generăm în mediul marin. 

Pe lângă toate aceste campanii, punem un accent foarte mare și pe ecologizările pe care le realizăm. Am desfășurat numeroase acțiuni de ecologizare pe ape, fie cu ambarcațiunea noastră care colectează deșeurile, fie cu bărci sau caiace și cu foarte mulți voluntari pe maluri." 


Rezultatele campaniei au depășit așteptările, spun organizatorii: în doar 5 luni au fost colectate aproape 19 tone de deșeuri, atât de pe litoral, cât și din cele mai poluate râuri și lacuri din România. Toate deșeurile colectate selectiv au fost reciclate spre a fi transformate în noi resurse. În total 400 de voluntari au participat la evenimente, în cadrul cărora și-au dedicat timpul și energia pentru a curăța deșeurile care zăceau acumulate pe luciul apelor sau pe malurile acestora. Peste 1 milion de persoane au vizualizat în mediul online campania de conștientizare "Față în față cu deșeurile din ape" menționată anterior. Instituțiile publice de la nivel local s-au mobilizat pentru a oferi sprijin și au devenit parteneri ai acțiunilor desfășurate. Numeroase ONG-uri locale au dus mesajul campaniei mai departe în comunități și au contribuit la mobilizarea voluntarilor.


RadioRomaniaInternational · Terra Verde 24.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-24 11:12:00
Vizualizari: 736
TiparesteTipareste