Oportunitățile create prin Noua strategie Industrială a UE

oportunitățile create prin noua strategie industrială a ue Uniunea Europeană va avea o nouă legislație menită să reducă dependențele strategice față de țările asiatice.

Comisia Europeană va prezenta o lege privind cipurile, în contextul unui deficit mondial de semiconductori, care paralizează mai multe sectoare de activitate. De altfel, nou strategie industrială a UE își propune ca Europa să devină lider în domeniul digital.  Suntem dependenţi de cipuri de ultimă generaţie fabricate în Asia, a afirma președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la recenta dezbatere privind starea Uniunii.  


Eurodeputat Dragoș Pîslaru explică cum această nouă strategie poate reduce dependențele ale Uniunii față de producția industrială din Asia, în frunte cu China:

"Încă de dinainte de pandemie, se discuta de faptul că Uniunea Europeană din perspectiva economică și tehnologică este oarecum în suferință, în comparație cu celelalte blocuri mari, la nivel global. Asta înseamnă că, pe partea legată de Asia, și, în special, China unde Uniunea Europeană a ajutat la tehnologizarea acesteia mutând producția, inițial pentru că munca e mai ieftină, acum s-a ajuns ca, prin asimilare tehnologică, China nu numai să reducă distanța tehnologică față de Europa, ba chiar să concureze Europa în mai multe domenii. Vine pandemia și arată aceste lucruri și mai clar. Astfel, s-a ajuns la acest un nou proiect, nouă Strategie de politică industrială care cuprinde noțiuni clare cu privire la o autonomie strategică deschisă pentru că nu discutăm de o abordare protecționistă, ci mai degrabă în alianță cu America și zona parteneriatului transatlantic, totul pentru a crea pe teritoriul Uniunii Europene lanțurile valorice cheie și pentru a asigura tehnologiile viitorului, fie că discutăm de semiconductori, de hidrogen, baterii, lucruri care țin de inteligența artificială, securitate energetică, cibernetică ș.a.m.d." 


Strategia industrială a Uniunii aduce noi oportunități, iar România ar putea să profite de această direcție pentru a avea un rol cât mai important între cele 27 de state membre,  mai ales în ceea ce înseamnă producția industrială pentru tehnologii de vârf, este de părere Dragoș Pîslaru:

"Așa cum Ursula von der Leyen a arătat în discursul asupra stării Uniunii Europene, în acest moment, nu doar că discutăm de conceptul de autonomie strategică sau de reducerea dependenței, ci sunt indicate în mod vădit ramurile industriei. Bunăoară, una dintre discuțiile dintre importante este cea legată de cipurile microelectronice și de conductori, vom discuta de niște măsuri clare prin care Uniunea Europeană dorește să devină lider global în acest domeniu. 

România, în momentul care aude aceste lucruri, primul pas pe care ar trebui să îl facă este să se uite pe cine avem noi în lanțurile de microelectronică. Discutăm aici, pe deoparte, de zona conexă partea educațională, de cercetare, dar discutăm mai ales de companiile care au producție și care, unele dintre ele sunt conectate cu piața internă, dar marea majoritate a companiilor din domeniul microelectronicii sunt parte a unor lanțuri globale, este vorba de companii americane, din Uniunea Europeană și din zona Asie, companii aflate în România și acre sunt cumva  legate de microelectronică. 

Și Guvernul României ar trebui să invite toate aceste companii și să vadă în ce măsură poate pune pe masă o posibilitate de colaborare și de întărire a acestui sistem în România, ca parte a unui lanț valoric european pe care tocmai acum îl definim și pentru care vor exista scheme de ajutor de stat, sprijin direct pentru zona de cercetare, dezvoltare și investiții."

 


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 24.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-24 08:45:00
Vizualizari: 471
TiparesteTipareste