Deceniul Digital al Uniunii Europene

deceniul digital al uniunii europene Comisia Europeană propune o cale către transpunerea în realitate a deceniului digital, în vederea transformării digitale a Uniunii Europene până în anul 2030.

Pandemia a evidențiat rolul pe care îl joacă tehnologia digitală în construirea unui viitor durabil. Criza pe care am traversat-o a scos la iveală o diferență majoră între întreprinderile care dispun de capacități digitale și cele care nu au adoptat încă soluții digitale și a subliniat decalajul dintre zonele urbane bine-conectate și zonele rurale și îndepărtate. Digitalizarea oferă numeroase oportunități noi pe piața europeană, unde în 2020 au rămas neocupate peste 500.000 de locuri de muncă pentru experți în materie de securitate cibernetică și de date.

Deceniul digital este planul Uniunii Europene pentru a realiza transformarea digitală, termenul agreat fiind anul 2030, spune Johannes Bahrke, purtător de cuvânt la Comisia Europeană. 

"De aici și denumirea "deceniul digital", perioada de pregătire fiind cuprinsă între 2020 și 2030. Obiectivele au fost stabilite în luna martie și cuprind patru domenii. Un domeniu ar fi cel al abilităților digitale. De exemplu, ne dorim ca mai multe femei să lucreze în domeniul tehnologiei informației și al comunicațiilor. Un alt domeniu este infrastructura. Ne dorim să avem peste tot acces la tehnologia 5G. Al treilea domeniu privește transformarea digitală a afacerilor. De exemplu, vrem să dublăm numărul companiilor-unicorn din Uniunea Europeană, acele companii start-up care au capital de piață de peste un miliard de euro. În cele din urmă, al patrulea domeniu este digitalizarea serviciilor publice. Vrem, de exemplu, ca toată lumea să aibă un dosar medical în formă digitală. Acum am propus un parcurs către deceniul digital. Am stabilit cadrul, modul în care vom realiza asta."


Totuși, situația fiecărui stat membru al Uniunii Europene e diferită. Progresele statelor membre în domeniul digital au fost foarte inegale în ultimii ani. Tendința arată că țările care progresau într-un ritm lent acum cinci ani au continuat să înregistreze progrese lente până în prezent. 

Johannes Bahrke: "Astfel, modul de implementare și viteza de implementare vor fi, de asemenea, diferite. În fiecare an, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene un raport privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital. Avem un indicator care se numește DESI,  indicele economiei si societății digitale. Acesta există deja și oferă o  analiză foarte obiectivă. Reprezentanții statelor membre vor veni cu o propunere pentru planurile anuale, iar noi le vom analiza și vom discuta cu aceștia fezabilitatea propunerilor și dacă se poate face mai mult. Ideea este să putem avea un dialog și un sistem de integrare a propunerilor, a etapelor și ritmului propus de statele membre. Însă, în 2030, trebuie să atingem aceste obiective. Considerăm că e foarte important să existe acest dialog spre binele societății, pentru  a putea implementa transformarea digitală a economiei noastre."


Calea propusă către transpunerea în realitate a deceniului digital este susținută de rezultatele mai multor consultări în cadrul cărora cetățenii, întreprinderile, administrațiile publice, statele membre, mediul economic și organizațiile și-au împărtășit opiniile cu privire la ceea ce este necesar pentru a asigura reușita transformării digitale europene.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 27.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-27 09:00:00
Vizualizari: 250
TiparesteTipareste