Jurnal Românesc - 27.09.2021

jurnal românesc - 27.09.2021 Pompierul Iulian Rotariu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, a câştigat ultra-maratonul organizat în Bolivia, în Anzii Cordilieri, a anunţat organizatorul evenimentului, Canal Adventure.

Austria, Croaţia, Letonia şi Bosnia şi Herţegovina au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune măsura carantinei la intrarea în România. Acestor state li se alătură Gibraltar, Noua Caledonie, Saint Vincent şi Grenadine şi Curacao. Din zona roşie în cea galbenă au intrat, în urma scăderii incidenţei infectărilor, Grecia, Cipru, Norvegia, Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey şi Anguilla. Totodată, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, în zona galbenă au fost incluse Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore şi Sao Tome şi Principe. Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est şi Insulele Virgine Britanice se află acum în zona verde. Odată cu actualizarea listei, CNSU a mai decis creşterea vârstei de la care copiii sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test PCR, de la 6 la 12 ani. Lista statelor şi regiunilor care prezintă risc epidemilogolic sporit a intrat în vigoare duminică.


O nouă reuniune din cadrul campaniei "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2021", iniţiată de ministerul de Externe, s-a desfăşurat, pe 25 septembrie, cu membrii comunităţii şi mediului asociativ românesc din Italia. La întâlnire, la care a participat şi ambasadorul României la Roma, George Bologan, reprezentanţii românilor din peninsulă au semnalat o serie de aspecte privind necesitatea extinderii reţelei consulare, prestarea serviciilor consulare prin intermediul platformei econsulat.ro, debirocratizarea serviciilor inclusiv prin transmiterea documentelor prin intermediul poştei sau prin curierat rapid, aspecte legate de muncă şi protecţie socială, precum şi necesitatea îmbunătăţirii mijloacelor de comunicare prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate. Reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiilor consulare au fost prezentat demersurile de redimensionare a reţelei consulare şi au anunţat că secţia consulară a ambasadei la Roma se află în proces de transformare în Consulat General de sine stătător şi că, în 2025, va fi înfiinţat Consulatul României la Cagliari. Programul "Dialog cu diaspora pe teme consulare" a început în 2015 şi le oferă românilor din străinătate posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu scopul de a identifica rapid soluţii. Anul acesta au mai fost organizate întâlniri cu românii din Germania, Marea Britanie, Cipru, Austria şi Franţa. Următoarea întâlnire va avea loc, pe 29 septembrie, cu reprezentanţii românilor din Emiratele Arabe Unite.


Pompierul Iulian Rotariu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  Botoşani, a câştigat ultra-maratonul organizat în Bolivia, în Anzii Cordilieri, a anunţat organizatorul evenimentului, Canal Adventure. Singurul român din competiţie, Iulian Rotariu s-a impus în toate cele şapte etape ale "Ultra Bolivia Race", care a avut loc în perioada 20 - 26 septembrie. "Iulian Rotariu a devenit campion mondial pentru a patra oară", a transmis pe pagina de Facebook, ISU Botoşani. Competiţia din America de Sud a presupus alergarea a 220 de kilometri în şapte zile, la o altitudine de până la 4.200 de metri pe platoul Altiplano din Anzii Cordilieri. Cursa a fost auto-susţinută, participanţii asigurându-şi în cele şapte zile de concurs atât hrana, cât şi echipamentele obligatorii şi cele personale. Iulian Rotariu nu este sportiv de performanţă. Atunci cînd nu salvează vieţi, aleargă pentru a susţine cauza copiilor cu autism. Anul trecut, acesta a câştigat ultra-maratonul "The Ultra Asia Race" desfăşurat în Vietnam. În noiembrie 2019, a triumfat şi în ultra-maratonul "Ultra Africa Race", desfăşurat în Mozambic, după ce a alergat 200 de kilometri în cinci zile.


Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti a participat la a 6-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, un eveniment dedicat memoriei actorului Ion Caramitru, unul dintre co-fondatori. Trupa bucureşteană a prezentat spectacolul "Frumos e în septembrie la Veneţia", care i-a adus pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău pe actorii Oana Pellea şi Mircea Rusu. În cadrul manifestării din capitala Republicii Moldova, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" a onorat memoria celui care i-a fost director vreme de 16 ani, prin două evenimente: proiecţia spectacolului "Neguţătorul din Veneţia", în regia lui Alexander Morfov, spectacol care ar fi trebuit să se desfăşoare pe scenă anul acesta, şi expoziţia de fotografie "Shylock - ultimul rol", cu fotografii din spectacolul cu acelaşi nume, ultimul în care Ion Caramitru a interpretat un rol shakespearian. Reuniunea de la Chişinău a Teatrelor Naţionale Româneşti a avut loc anul acesta în perioada 15-26 septembrie şi este cel mai important eveniment teatral din stânga Prutului. El a fost iniţiat de actorii Ion Caramitru şi Petru Hadârcă, directorii celor două Teatre Naţionale, din Bucureşti şi Chişinău.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 27.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-27 11:22:00
Vizualizari: 344
TiparesteTipareste