Jurnal românesc - 28.09.2021

jurnal românesc - 28.09.2021 Cetăţenii români nerezidenţi în Marea Britanie nu mai pot intra în Regatul Unit, începând cu 1 octombrie, în baza cărţii de identitate, ci exclusiv în baza paşaportului valabil.

Cetăţenii români nerezidenţi în Marea Britanie nu mai pot intra în Regatul Unit, începând cu 1 octombrie, în baza cărţii de identitate, ci exclusiv în baza paşaportului valabil, transmite Ministerul român de Externe. Conform informaţiilor comunicate de administraţia britanică, cetăţenilor europeni nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic. Românii care însă intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor Uniunii Europene şi sunt deţinători ai unui statut de rezident vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration, cont creat cu ocazia solicitării rezidenţei.

MAE reaminteşte că, începând cu 1 ianuarie 2021, românii nerezidenţi pot călători sau tranzita Marea Britanie în scop turistic sau pentru şederi de până la 6 luni pe an, fără a necesita o viză de intrare. Conaţionalii nerezidenţi care doresc însă să se deplaseze în Regatul Unit pentru a studia sau munci pe o perioadă mai mare de 6 luni au nevoie de o viză eliberată de administraţia britanică, în conformitate cu noul sistem bazat pe puncte. De asemenea, Londra le recomandă persoanelor care au menţiuni înscrise în cazierul judiciar, precum şi celor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul britanic, depunerea unei cereri pentru obţinerea vizei şi pentru deplasările de scurtă durată. Peste 850.000 de români au primit un statut de rezident în Marea Britanie, potrivit datelor ministerului britanic de Interne.

 

Cutremurul cu magnitudinea 5,8 grade pe scara Richter, produs pe 27 septembrie în insula grecească Creta, nu a provocat victime în rândul cetăţenilor români, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. Instituţia anunţă că Ambasada României la Atena continuă dialogul atât cu autorităţile elene, cât şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă şi este pregătită să acorde asistenţă consulară. Românii o pot solicita la numerele de telefon ale reprezentanţei diplomatice +30 210 672 88 75 şi +30 210 672 88 79. Cei care se confruntă cu o situaţie cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a ambasadei +30 697 899 62 22. O persoană a decedat şi alte nouă au fost rănite în urma seismului produs la 23 km de Heraklion, capitala Cretei.

 

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a anunţat pe Facebook că a avut o întâlnire cu Alina Vandenberghe, co-fondatorul companiei româneşti Chili Piper, care este aproape de a deveni a doua entitate economică românească evaluată la peste 1 miliard de dolari. "Am vorbit despre România, despre potențialul tinerilor noștri și despre ce vrem să facem ca să promovăm țara noastră în societatea americană. Am încurajat-o să găsim împreună căi de a dezvolta și construi în anii următori o platformă în centrul căreia să se afle România și tinerii săi talentați, ghidați de românii de succes din SUA", a precizat Andrei Muraru.

El a mai subliniat că tot ceea ce a realizat Alina Vandenberghe în SUA "a fost expresia propriilor puteri” şi că, în aceste condiţii, nu e de mirare că Alina a fost remarcată de fostul co-fondator al Apple, Steve Jobs. "Românca Alina Vandenberghe va fi, cred, una dintre cele mai impresionante figuri feminine ale industriei noilor tehnologii în anii următori", a conchis diplomatul. Alina s-a născut şi a studiat la Bucureşti, iar în 2008 a emigrat în SUA. Un an mai târziu a fost remarcată de Steve Jobs, care i-a dat şansa de a lucra la o aplicaţie pentru gigantul Apple. În scurt timp a fost promovată director, apoi vice-preşedinte. În 2016, Alina a decis să pornească pe cont propriu. Compania sa, Chili Piper, este acum pe cale să devină a doua entitate românească din SUA listată la Bursa din New York.

 

Scriitoarea Liliana Nechita este invitata unei noi ediții a întâlnirilor "Miercurile literare", organizate de Accademia di Romania la Roma. Evenimentul, care va avea loc pe 29 septembrie la sediul Academiei, va prilejui lansarea volumului "Împărăteasa", recent publicat în limba italiană la editura FVE Editori din Milano. La lansare vor participa atât autoarea, cât şi profesorul Valentina Ferri, editor la FVE Editori din Milano, și poetul și publicistul Giorgio Chiotti. Accesul publicului se va face doar cu rezervare obţinută la adresa de email accadromania@accadromania.it.  Programul "Miercurile literare"a fost creat în urmă cu trei ani și are drept obiectiv prezentarea și promovarea operelor scriitorilor români recent traduse și publicate la edituri din Italia, precum și a cărților unor autori italieni care abordează teme legate de cultura română.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 28.09.2021

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-09-28 11:40:00
Vizualizari: 344
TiparesteTipareste