Fundația Pro Patrimonio, laureată a Marelui Premiu Europa Nostra

fundația pro patrimonio, laureată a marelui premiu europa nostra După ce anul trecut „Ambulanța pentru monumente” a fost atât unul dintre laureații Marelui Premiu, cât și câștigătorul Premiului Public, în 2021 i-a venit rândul unui alt proiect românesc să câștige distincțiile Europa Nostra

După ce anul trecut „Ambulanța pentru monumente” a fost atât unul dintre laureații Marelui Premiu, cât și câștigătorul Premiului Public, în 2021 i-a venit rândul unui alt proiect românesc să câștige distincțiile Europa Nostra. Fundația Pro Patrimonio se numără printre cei patru laureați ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra de anul acesta datorită restaurării bisericii de lemn de secol XVIII din comuna Urși, județul Vâlcea (sud-vest). Pe lângă juriul de experți, aproximativ 7000 de cetățeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra, majoritatea preferând realizările Fundației Pro Patrimonio. Câștigătorii au fost sărbătoriți recent, la Veneția, în cadrul Summit-ului European pentru patrimoniu cultural 2021 și au primit mesaje de felicitare de la Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și de la Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel. Cum s-a simțit echipa românească, ne spune acum Ana Chiricuță, restauratoare în cadrul Fundației Pro Patrimonio.  

Ne simțim foarte mândri și foarte recunoscători atât publicului care ne-a votat, cât și celor care ne-au susținut pentru că am avut foarte mulți susținători și colaboratori, în special, în comunitatea din sat. Asta a făcut o diferență destul de mare: faptul că am avut o colaborare continuă cu cei din comunitate și ei au lucrat cot la cot cu noi și ne-au sprijinit cu toate forțele lor. Toate eforturile noastre, ale specialiștilor de restaurare, nu ar fi nimic fără comunitatea care să păstreze monumentul și să-l valorifice pe mai departe. De aia i-am și implicat pe localnici și de aia suntem foarte fericiți că au devenit prietenii și colaboratorii noștri. Au lucrat pe șantier. Au fost tineri care au lucrat chiar la operațiunile de restaurare a picturii sub îndrumarea noastră. În afară de lucrul efectiv pe șantier și de ajutorul pe care ni l-au dat acolo, ei ne-au susținut cu mâncare, cu transport în toți anii în care am lucrat acolo și toate verile, timp de trei, patru sua cinci luni pe an cât am lucrat acolo. Ne-au ajutat cu cazarea, ne-au susținut și asta a contat foarte mult, fiind vorba de voluntariat și de fonduri private provenit din donații. A contat foarte mult lucrul ăsta.

 

În felul acesta, sătenii din Urși au descoperit valoarea de patrimoniu a bisericuței din satul lor și au învățat cum s-o aprecieze. Ana Chiricuță.  Bisericuța din Urși e o biserică destul de mică ca proporții. A fost construită în 1797 și a primit în 1843 o pictură în frescă. Asta este caracteristica ei specială. Majoritatea bisericilor de lemn din țară sunt pictate în tehnica Alsecco, dar sunt câteva locuri, mai ales în nordul Olteniei, unde bisericile de lemn au fost pictate în tehnica frescei. Asta înseamnă o pictură pe tencuială de var proaspăt, realizată cât tencuiala e încă proaspătă, iar biserica din Urși este singura care mai păstrează într-o proporție mare pictura interioară și pictura exterioară. Asta a fost un factor decisiv pentru Fundația Pro Patrimonio pentru a face mai mult decât intervenția de urgență și pentru a continua proiectul de conservare. Fundația a lucrat îndeaproape cu Departamentul de Conservare Restaurare al Universității Naționale de Arte din București. De partea de restaurare a picturii s-a ocupat Universitatea Națională de Arte. Fundația Pro Patrimoniu s-a ocupat de restaurarea arhitecturii și a coordonat tot procesul.

 

Echipa Pro Patrimonio a restaurant, la Urși, pictura murală și iconostasul. În acest scop, s-a pus la pus la punct o colaborare interdisciplinară între specialiștii din domenii precum chimie, biologie și istoria artei, aspect apreciat de juriul care a acordat premiile Europa Nostra. S-au folosit meșteșuguri, unelte și materiale tradiționale și, de asemenea, s-a apelat la meșteri olteni, de-ai locului, dar și la meșteri maramureșeni, specializați în acoperișuri cu șiță.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra - Vocea europeană a societății civile angajată în protejarea patrimoniului cultural și natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene. În 2021, cei patru laureați ai Marilor Premii și câștigătorul Premiului Publicului au fost selectați dintr-un număr de 24 de inițiative din 18 tări europene.

RadioRomaniaInternational · Eveniment Cultural - 29.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-29 13:00:00
Vizualizari: 184
TiparesteTipareste