Jurnal Românesc - 29.09.2021

jurnal românesc - 29.09.2021 Un proiect de lege care prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România a fost adoptat de Senat, a anunţat unul dintre iniţiatori deputatul USR PLUS Diana Buzoianu.

Un proiect de lege care prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România a fost adoptat de Senat, a anunţat unul dintre iniţiatori deputatul USR PLUS Diana Buzoianu. Parlamentarul a spus că termenul de "nomad digital" descrie cetăţeanul străin care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi îşi poate desfăşura activitatea de la distanţă. Diana Buzoianu apreciază că "un plan serios pentru implementarea vizei pentru nomazii digitali va putea poziţiona România în topul statelor membre pentru atragerea resurselor financiare în economie, a investiţiilor, chiar pentru deschiderea unor noi companii în România de către viitorii nomazi digitali". Ea estimează că, dacă România ar atrage doar 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an ar fi atraşi aproximativ 50 de milioane de euro în economia naţională. Deputatul a precizat că instrumente pentru nomazii digitali sunt în vigoare atât în state europene, precum Germania, Portugalia, Estonia, Cehia, Croaţia şi Norvegia, cât şi în ţări din afara Europei, precum Australia, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Costa Rica sau Thailanda.


Uniunea Europeană i-a acordat Republicii Moldova cele 36,4 milioane euro promise drept ajutor direct pentru bugetul de stat, a anunţat prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliță, după o întrevedere la Bruxelles cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi. Cei doi oficiali au discutat prioritățile Guvernului de la Chișinău și promovarea agendei europene a Republicii Moldova. Radio Chişinău tramsmite că Natalia Gavriliță a vorbit despre reformele în domeniul justiției, redresarea economică, îmbunătățirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice și despre imunizarea populației. La rândul său, Oliver Varhelyi a spus că blocul comunitar intenționează să propună un proiect pilot în Republica Moldova de modernizare a economiei în zonele rurale. "Prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole şi crearea de locuri de muncă bine plătite ne vom asigura că satele se dezvolta, iar cetățenii nu mai părăsesc țara", a menționat comisarul european.


Peste 190 de designeri români şi străini vor expune mii de bijuterii la Romanian Jewelry Week 2.0, care va avea loc în perioada 30 septembrie - 3 octombrie în cinci spaţii din Bucureşti. Expoziţia centrală se va deschide pe 30 septembrie, la ArCub Gabroveni, şi va reuni creaţiile e 191 de designeri de bijuterie contemporană din peste 25 de ţări. Romanian Jewelry Week 2.0 mai are loc şi la Muzeul Naţional de Istorie a României, Galeria Galateca, şi magazinele Dizainăr şi AlbAlb. Invitaţi speciali ai expoziţiei sunt designerii Daniella Saraya, din Israel, şi Claudia Lepik, din Estonia. Juriul are în componenţă reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul bijuteriei contemporane, precum Federaţia Europeană de Bijuterie de la Bruxelles, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Joya Barcelona şi Legnica Silver Festival. Expoziţia poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 12.00 - 19.00.


Expoziția "De-a lungul liniei" a artistei vizuale Crenguța Mitrofan este deschisă până pe 26 octombrie la Galeria de Artă Feldbach din Austria. Proiectul cuprinde o serie de lucrări de desen și pictură din diferite perioade de creație ale artistei, curatoarea expoziției fiind Ana Daniela Sultana. Crenguța Mitrofan s-a născut  la Piatra Neamț, însă de mai bine de 30 de ani locuiește în Austria, unde a studiat pictura. În prezent, activează în domeniul educației artistice şi, în paralel, desfășoară o intensă activitate expozițională. Expoziția "De-a lungul liniei" poate fi vizitată cu respectarea măsurilor şi regulilor de acces impuse în contextul pandemiei de COVID-19.


A 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Comedie "Aplauzele de aur ale Bucovinei" va avea loc în perioada 22-31 octombrie la Teatrul muzical-dramatic "Olga Kobileanska" din Cernăuți, transmite Agenţia BucPres. Pe parcursul a zece zile, pe scena teatrului cernăuțean vor urca colective teatrale din mai multe orașe ucrainene precum și actorii Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani, România. Trupa românească va prezenta, pe 23 octombrie, spectacolul "Câini de pază", o producție în regia lui Sandu Vasilache, după un text de Lucian Băleanu. 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 29.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-29 11:22:00
Vizualizari: 297
TiparesteTipareste