UE aloca 7 miliarde de euro pentru proiecte-cheie de infrastructură in transporturi

ue aloca 7 miliarde de euro pentru proiecte-cheie de infrastructură in transporturi CE a lansat pe 16 septembrie o cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, programul Transporturi, prin care pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte care vizează o infrastructură de transport europeană...

Uniunea Europeană are nevoie de un sistem de transport multimodal eficient și interconectat, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Acesta trebuie să includă o rețea feroviară de mare viteză la prețuri accesibile, o infrastructură bogată de reîncărcare și de realimentare pentru vehicule cu emisii zero și o automatizare sporită pentru o mai mare eficiență și siguranță. 


Recent, Comisia Europeană a lansat  o cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE) - programul Transporturi, prin care pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte europene de infrastructură în domeniu. 


Ce fel de proiecte vor fi finanţate din aceşti bani?  Ne dă detalii Ionuţ Marcu,  expert în cadrul Institutului European din România: t

"Ca parte a  Mecanismului pentru Interconectarea Europei aceste 7 miliarde de euro alocate în septembrie 2021 de către Comisia Europeană se adresează către 3 tipuri de proiecte de infrastructură în domeniul transporturilor: puţin peste 5 miliarde de euro vor fi către proiecte de infrastructură să se asigure transport care să fie rezilent, să fie intermodal şi care pe termen lung să asigure un sistem de transport  la nivel european atât pentru cetăţeni cât şi pentru mărfuri, care practic să interconecteze întreaga Uniune Europeană. Apoi pentru prima dată avem 1,5 miliarde de euro pentru reţele de transport care să folosească alte forme de energie decât cele care poluează, şi avem 330 de milioane de euro pentru iniţiative care să asigure proiecte de transport cu dublă utilizare: atât civilă cât şi militară". 


Majoritatea proiectelor finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri vor contribui la creșterea sustenabilității rețelei globale de transport, precum și la îndeplinirea de către UE a obiectivului prevăzut în Pactul verde european de reducere a emisiilor generate de transporturi. 


Cine şi cum poate beneficia de aceste fonduri şi care este scopul final al acestor proiecte? Ne dă detalii, Ionuţ Marcu: 


"Pentru aceste proiecte pot aplica unul sau mai multe state membre, pentru că se doreşte interconectarea sistemelor de transport la nivel european, pot de asemenea şi entităţi publice sau private dintr-un stat membru să aplice, cu acordul statului membru respectiv. Aplicaţia se poate face online pe o platforma dedicată acestui scop. Pe termen mediu şi lung sunt două obiective ale acestor proiecte. In primul rând asigurarea unui sistem de transport la nivel european care să fie rezilient şi interconectat, acesta este primul aspect. Apoi aceste proiecte îşi doresc să contribuie la reducerea emisiilor generate de transporturi cu până la 90% până în 2050". 


Statele membre pot trimite propuneri pana pe 29 ianuarie 2022, propunerice vor fi evaluate de către Comisia Europeană, asistată de experți externi preluați dintr-o bază de date independentă de experți. Solicitanții vor primi rezultatele evaluării la cel mult șase luni de la data limită de depunere. Apelul de proiecte recent lansat susține viziunea Comisiei Europene privind mobilitatea durabilă, inteligentă și rezistentă.


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 29.09.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-09-29 12:48:00
Vizualizari: 501
TiparesteTipareste