Jurnal Românesc - 01.10.2021

jurnal românesc - 01.10.2021 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, la Madrid, consultări cu omologul spaniol, José Manuel Albares Bueno, cu prilejul vizitei oficiale în Spania în contextul aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, la Madrid, consultări cu omologul spaniol, José Manuel Albares Bueno, cu prilejul vizitei oficiale în Spania în contextul aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între cele două state. Demnitarul român a amintit de contribuţia importantă pe care comunitatea de români din Spania o aduce la dezvoltarea economică şi socială a societăţii gazdă. Potrivit MAE, acesta a exprimat aprecieri pentru sprijinul pe care administraţia spaniolă îl acordă pentru buna integrare a cetăţenilor români care aleg să se stabilească în regat. "Popoarele noastre sunt unite prin puternice legături şi afinităţi istorice, culturale şi lingvistice comune, la care s-au adăugat în ultimele decenii noi valenţe europene şi euroatlantice", a arătat ministrul român. Aurescu a reiterat, de asemenea, aşteptările comunităţii române legate de reglementarea de către autorităţile spaniole a dublei cetăţenii, şi anume posibilitatea de a-şi păstra cetăţenia română, dacă doresc să o obţină şi pe cea spaniolă. Cei doi miniştri au convenit să continue dialogul pe acest subiect, iar şeful diplomaţiei spaniole a transmis că Madridul conştientizează importanţa acestui dosar pentru comunitatea românească. În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Bogdan Aurescu i-a mulţumit omologului spaniol pentru susţinerea pe care Spania o acordă acestui obiectiv.


România, Republica Moldova, Bulgaria, Armenia, Belarus şi Groenlanda au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Din zona roşie în cea galbenă au intrat, în urma scăderii incidenţei infectărilor, Austria, Elveţia, Gibraltar, Iran, Maldive şi Bahamas. Totodată, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, în zona galbenă au fost incluse Ucraina, Insulele Feroe şi Leshoto. Olanda, Germania, Franţa, San Marino, Liechtenstein, Kosovo, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras şi Capul Verde se află acum în zona verde. Odată cu actualizarea listei, CNSU a mai decis exceptarea de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă, precum şi a celor care asigură transportul de persoane, dacă, la intrarea în ţară, prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore şi se deplasează în scop profesional. Lista statelor şi regiunilor care prezintă risc epidemilogolic sporit  va intra în vigoare duminică, 3 octombrie.


O nouă reuniune din cadrul campaniei "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2021", iniţiată de ministerul de Externe, s-a desfăşurat, pe 29 septembrie, cu membrii comunităţii şi mediului asociativ românesc din Emiratele Arabe Unite. Întâlnirea s-a desfăşurat, în format fizic, la noul sediu al Consulatului General al României la Dubai, inaugurat în aceeaşi zi. Oficialii MAE şi ai oficiului consular din Dubai au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunităţii româneşti din străinătate, în ceea ce priveşte redimensionarea reţelei consulare a României, procesul de debirocratizare şi digitalizare a serviciilor consulare, proiectele de îmbunătăţire a sistemelor informatice din cadrul platformei econsulat.ro şi aspectele privind eliberarea cărţii electronice de identitate. Reprezentanţii românilor au semnalat aspecte legate de necesitatea necesitatea păstrării şi promovării identităţii culturale româneşti, a elementelor de limbă, istorie şi cultură în rândul comunităţii româneşti şi au prezentat informaţii privind organizarea pavilionului României la Expo 2020 Dubai. Potrivit MAE, în prezent, în Emiratele Arabe Unite trăiesc şi lucrează peste 10.000 cetăţeni români. Următoarea reuniune din cadrul campaniei "Dialog cu diaspora pe teme consulare - 2021" va avea loc cu românii din Spania, detaliile urmând a fi comunicate ulterior.  Anul acesta au mai fost organizate întâlniri cu românii din Germania, Marea Britanie, Cipru, Austria, Franţa şi Italia.


Expoziția PLAKAT '60, a artistului Octavian Neculai, este deschisă până pe 10 octombrie la Liceul de Arte Plastice "Constantin Brâncuși" din Szczecin, în Polonia. ICR Varşovia trasmite că prin imagini statice și schimbătoare, lumini și sunet, expoziția oferă publicului bogăția și intensitatea lumii interioare a creatorului, fragmente și opriri din drumurile pe care a mers, povești desprinse din amintirile anilor '60. Octavian Neculai a absolvit în 1966 Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din București. Concomitent a început să lucreze ca scenograf alături de mari nume ale teatrului românesc. A condus Opera Națională din București şi a realizat numeroase proiecte destinate spațiului spectacolului, remodelări și reabilitări de teatre, amenajări interioare, a conceput pavilioane la târguri și expoziții din țară și străinătate. A fost distins cu premii pentru arhitectură, decoruri si costume în concursuri interne și internaționale şi cu premii pentru scenografie în teatru și operă.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 01.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-01 11:22:00
Vizualizari: 712
TiparesteTipareste