Jurnal românesc - 04.10.2021

jurnal românesc - 04.10.2021 Şapte cetăţeni români se află printre persoanele decedate, în urma prăbuşirii, duminică, a unui avion de mici dimensiuni lângă Milano, anunţă Ministerul român de Externe.

Şapte cetăţeni români se află printre persoanele decedate, în urma prăbuşirii, duminică, a unui avion de mici dimensiuni lângă Milano, anunţă Ministerul român de Externe. În total opt persoane, între care şi un copil, şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. Potrivit corespondentului Radio România, aeronava era pilotată de omul de afaceri român Dan Petrescu, un miliardar cu dublă cetăţenie germană. La bord se mai aflau soţia sa, născută în România, fiul lor, născut la Munchen, un tânăr şi o familie cu un copil de un an şi bunica acestuia. Grupul se îndrepta spre Olbia, în Insula Sardinia. MAE român transmite că avionul s-a prăbuşit la cinci minute după decolare peste o clădire de birouri aflată în renovare din o comuna San Donato Milanese, aflată la sud-est de capitala Lombardiei. Consulatul General al României la Milano anunţă că se află în dialog cu administraţia locală şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, inclusiv în ceea ce priveşte facilitarea repatrierii trupurilor şi eliberarea certificatelor de deces. În urma accidentului, Agenţia naţională de securitate aeriană a Italiei a declanşat o anchetă.


Germania a inclus România în lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, persoanele care sosesc din România pot intra pe teritoriul german dacă prezintă un document care atestă rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen, efectuarea schemei complete de vaccinare, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la administrarea serului, sau un document care atestă trecerea prin boală. Sunt acceptate testele tip PCR efectuate cu maximum 72 ore anterior sosirii şi cele antigen nu mai vechi de 48 ore. Actul care dovedeşte trecerea prin boală nu trebuie să fie mai nou de 28 zile şi mai vechi de 6 luni. MAE atrage atenţia că, pentru cei care s-au aflat pe teritoriul României cu 10 zile anterior intrării în Germania, este obligatorie înregistrarea pe site-ul einreiseanmeldung.de. 

Totodată, oamenii care prezintă doar un rezultat negativ vor intra în carantină pentru 10 zile şi au obligaţia de a se deplasa direct spre locuinţă. Ieşirea din carantină se poate face înainte de termen odată efectuarea unui nou test după 5 zile. Sunt exceptate de la măsura înregistrării şi de la măsura carantinei obligatorii persoanele aflate în tranzit, lucrătorii din domeniul transporturilor, membrii delegaţiilor oficiale, persoanele care se deplasează în Germania pentru a fi tratate pentru infecţia cu SARS-CoV-2, cele care au petrecut mai puţin de 24 de ore într-o zonă cu risc ridicat sau persoanele sosite pentru a vizita rude de gradul I, cu condiţia ca şederea să nu depăşească de 72 ore. Noile restricţii au intrat în vigoare duminică, 3 octombrie.Problema îngrădirii dreptului minorităților naționale la învățământ în limba maternă în Ucraina va fi inclusă într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a anunţat senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE. Acesta a salutat decizia Biroului Adunării de a susține moțiunea pentru rezoluție pe care a inițiat-o. În urma sesizării Biroului, Comisia APCE pentru egalitate și nediscriminare a desemnat deja un raportor pe această temă, care va semnala situațiile de înrăutățire a accesului minorităților naționale, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la educație în limba maternă, precum și modalitățile de acțiune în vederea remedierii acestor încălcări ale drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale. Moțiunea pentru rezoluție, inițiată de Titus Corlățean, a fost sprijinită atât de unii membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, precum și de membri ai Adunării din Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania, Letonia, Ungaria, Serbia, Albania și San Marino.


Două evenimente literare românești sunt organizate în cadrul celei de-a 6-a ediții a Festivalului Literar Internațional Novotvar, care are loc în Slovacia în perioada 5-9 octombrie. Manifestările sunt preilejuite de lansarea antologiei de poezie românească contemporană "Ultimii pionieri ai Estului", realizată de poetul Claudiu Komartin. Pe 5 octombrie, la Artforum Bratislava, va avea loc prezentarea antologiei, iar pe 7 octombrie, la Institutul de Studii Romanice al Facultății de Arte din cadrul Universității Comenius, va fi lansată antologia în prezența poeților Vasile Leac și Andrei Dósa și a traducătoarei volumului Eva Kenderessy. Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga şi Ambasadei României în Slovacia.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 04.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-04 11:04:00
Vizualizari: 218
TiparesteTipareste