Pedibus

pedibus	 		         La sfârşitul anul şcolar trecut, la Sfântu Gheorghe, a fost lansat proiectul Pedibus, cum au fost denumite grupurile care se deplasează pe jos (per pedes) la şcoală şi care a fost repornit odată cu redeschiderea anului de învăţământ.

La sfârşitul anul şcolar trecut, la Sfântu Gheorghe, a fost lansat proiectul Pedibus, cum au fost denumite grupurile care se deplasează pe jos (per pedes) la şcoală şi care a fost repornit odată cu redeschiderea anului de învăţământ.  Un proiect prin care copii de şcoală primară sunt însoţiţi pe drumul spre şcoală de câte doi adulţi, formându-se grupuri organizate. Un proiect ale cărui ingrediente sunt  mişcarea, voia bună şi sănătatea.


Székely Kincső, consilier local la primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi coordonator de program, ne-a spus de unde a venit ideea acestui proiect: "Acest program este o iniţiativă a primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, prin care ne dorim să motivăm elevii din oraş să meargă la şcoală pe jos, deoarece mersul pe jos este cel mai sigur şi mai sănătos şi cea mai bună metodă de a începe ziua. Despre acest program trebuie să ştiţi că este o iniţiativă a unui ecologist din Canada şi acest program funcţionează foarte bine şi în Europa. La Sf. Gheorghe a început acest program la 17 mai a.c. şi s-a terminat la 27 iunie."


În perioada 20-24 septembrie a.c., odată cu redeschiderea noului an şcolar,  peste 30 de medici, asistenţi şi infirmiere din aproape toate secţiile spitalului, respectiv Neonatologie, Pediatrie, Bloc Operator, Chirurgie, ATI sau Radiologie Sfântu Gheorghe, s-au transformat în 'şoferii' Pedibus-ului. Iar comunitatea locală este foarte mândră  de toţi aceia care îşi găsesc timp să se implice şi în astfel de acţiuni de voluntariat. Székely Kincső  "Prima  zi au fost 60 de copii, am fost foarte fericiţi şi în această săptămână, cel mai mare număr a fost de 80 de copii. Şi numărul e zilnic în creştere. Avem voluntari şi încercăm să sistematizăm săptămânile. Când am început acest program, prima săptămână au fost profesori de sport din oraş. Am avut şi colegi din presă. Aşa e mai bine şi pentru părinţi ca să îşi ştie copiii în siguranţă. Când am început acest an şcolar, au venit doctori şi asistenţi de la spital, am avut şi actori, o săptămână şi consilieri locali şi politicieni. Încercăm să tematizăm, dar orice voluntar poate să se alăture, pentru că pentru toată lumea este un program foarte bun!"


Székely Kincső ne-a spus că programul este foarte bine primit de copii: : "Copiii sunt foarte încântaţi şi fericiţi. Am primit mult feedback de la şcoală, că, atunci când ajung la şcoală, copiii sunt foarte fericiţi şi că se vede că au ajuns cu mintea curată la şcoală. Activitatea fizică regulată ajută la creşterea capacităţii de învăţare şi la dezvoltarea abilităţilor sociale, dar şi la creşterea controlului emoţional şi a încrederii în sine. În ultimii ani, din ce în ce mai mult, copiii sunt duşi la şcoală cu maşina de către părinţi şi aceasta nu doar că afectează independenţa copiilor, ci contribuie şi la aglomerarea traficului şi creşterea nivelului de poluare din jurul şcolilor. Şi acesta a fost o motivaţie importantă când am iniţiat acest program, ca să micşorăm un pic aglomeraţia. Şi programul Pedibus este o alternativă pentru transportul copiilor la şcoală şi pentru creşterea activităţii fizice."


Pedibusul nu poluează şi este o sursă de culoare în oraş. Şi un alt avantaj este că merge la fix, indiferent de vreme, după cum ne-a spus cu entuziasm interlocutoarea noastră: : "În fiecare dimineaţă avem cinci  puncte de întâlnire, marcate cu un logo pedibus pe asfalt şi fiecare părinte şi fiecare copil ştie unde trebuie să aştepte pedibusul. În fiecare dimineaţă, dacă ninge, dacă plouă, dacă bate vântul, noi mergem. Şi noi, când am fost copii, am mers pe jos până la şcoală. Şi când e vremea ploioasă mergem pe jos la şcoală şi este foarte frumos: o stradă plină de umbrele colorate! Acum, în acest an şcolar, am încercat să motivăm copiii, am făcut un album cu stickere, şi când am început acest program fiecare copil a primit un sticker cu un smiley face. Şi acum, copiii au posibilitatea să colecteze stickerele într-un album şi la sfârşit, noi putem să dăm premii, o cană, o geantă cu role, deci merită!"


            

Un program aflat încă în prima perioadă de desfăşurare, dar care nu are cum să dea greş!


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-05 09:15:00
Vizualizari: 169
TiparesteTipareste