Pachetul Pregătiţi pentru 55

pachetul pregătiţi pentru 55 Baiba Miltoviča, reprezentantă a Comitetului Economic şi Social European (CESE) şi preşedintă a secţiunii TEN a CESE ne-a spus cum se pregăteşte Comisia Europeană pentru neutralitatea climatică, prin pachetul "Pregătiţi pentru 55".

Ca parte a Pactului verde european, UE și-a stabilit ca obiectiv obligatoriu de realizat neutralitatea climatică până în 2050. Acest lucru necesită o scădere substanțială a nivelurilor actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră în următoarele decenii. Ca pas intermediar către neutralitatea climatică, UE și-a sporit eforturile, angajându-se să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030, astfelapărând pachetul legislativ "Pregătiți pentru 55".


Baiba Miltoviča, reprezentantă a Comitetului Economic şi Social European (CESE) şi preşedintă a secţiunii TEN a CESE(Transport, energie şi infrastructură) a explicat: 

"Pachetul "Pregătiţi pentru 55", este un pachet legislativ care se referă la transport, climă şi energie, prezentat de Comisia Europeană în iulie 2021. Este menit să se asigure că legislaţia UE ţine cont de obiectivele climatice ale UE, iar obiectivul principal este să asigure un cadru echilibrat pentru inovaţie, competitivitate a industriei din UE, dar şi să susţină poziţia UE  în ceea ce priveşte schimbările climatice. Şi desigur, pentru aceasta trebuie să reducem emisiile de carbon cu minimum 55% până în 2030, în conformitate cu cele prevăzute în acest pachet Fit for 55."


UE lucrează la revizuirea legislației sale în cadrul acestui pachet legislativ, în vederea alinierii legislației actuale la ambițiile pentru 2030 și 2050.

Baiba Miltoviča, reprezentantă a Comitetului Economic şi Social European (CESE) şi preşedintă a secţiunii TEN a CESE(Transport, energie şi infrastructură) a detaliat: 

"Comitetul Economic şi Social European a avut deja dezbateri pe această temă, iar discuţiile au fost organizate în sectoarele energie şi construcţii, ridicând problema cum este posibil să atingem acest obiectiv al reducerii emisiilor cu 55% până în 2030, şi cum putem ajunge la o completă neutralitate climatică în Europa până în 2050. Sunt multe obstacole pe care trebuie să le înţelegem. Vorbim de sectorul transporturi, aviaţie, transporturi feroviare, energie şi metode de a accesa surse de energie naturală, gaz şi electricitate, ceea ce ar urma să aibă impact asupra fiecărui cetăţean al UE. Şi trebuie să fim foarte înţelepţi în echilibrarea tuturor acestor aspecte, nu numai a obiectivului climatic, ci şi a dimensiunii sociale, a sectoarelor transport, energie şi construcţii."


Pachetul include şi o serie de propuneri noi. Ce trebuie făcut pentru atingerea acestor obiective? 

Baiba Miltoviča: "Este important din perspectiva statelor membre să găsim un echilibru în privinţa fondurilor ce vin din partea ţărilor membre şi a celor ce vin din partea UE. Trebuie găsit raportul corect, astfel încât statele membre să îşi permită să acopere cheltuielile ce se vor ivi. De exemplu, acum suntem confruntaţi cu  o criză energetică în creştere, iar asta pune o presiune deosebită pe bugetul statelor membre UE. Şi trebuie găsit raportul corect  şi statele membre vor avea fiecare un cuvânt de spus."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 05.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-05 10:40:00
Vizualizari: 384
TiparesteTipareste