Vârstnicii sunt, întradevăr, de aur / Old is (really) gold

vârstnicii sunt, întradevăr, de aur / old is (really) gold S-au creat niște clișee periculoase în societatea românească. Unul dintre ele este acela că, dacă ai peste 45 de ani, ai șanse extrem de scăzute să-ți mai găsești un loc de muncă.

S-au creat niște clișee periculoase în societatea românească. Unul dintre ele este acela că, dacă ai peste 45 de ani, ai șanse extrem de scăzute să-ți mai găsești un loc de muncă. Prin urmare, mulți dintre angajații trecuți de 45 de ani și care sunt nemulțumiți de actualul job nu se grăbesc să-și caute în altă parte, plecând de la principiul că n-o să-i mai angajeze nimeni. Alții, neangajați, s-au confruntat, deja, cu câteva refuzuri, iar acum și-au pierdut stima de sine și ambiția de a căuta mai departe. Putem vorbi, cu adevărat, de o damnare a celor de peste 45 de ani? Oare chiar așa să fie? Să nu-și găsească aceștia de lucru într-o societate care se schimbă, ce-i drept, foarte repede? Ce calități și competențe trebuie să aibă un candidat de peste 45 de ani ca să aibă cât mai multe șanse de angajare? Și ce-l ține pe loc? Raluca Dumitra este Head of Marketing la eJobs Group și ne-a explicat cum stau lucrurile:

"Cu siguranță, candidații de peste 45 de ani sunt cei care se confruntă cu cele mai mari provocări atunci când vine vorba de angajare, iar acest lucru este cauzat în primul rând de nivelul mai scăzut de digitalizare pe care-l au, comparativ cu celelalte generații. Pe de altă parte vorbim și de o flexibilitate ceva mai redusă din partea acestora, dar și de o apetență pentru nou și pentru ieșirea din zona de confort ceva mai reduse. În schimb nu trebuie să neglijăm faptul că acești candidați vin și cu o serie de atuuri. Vorbim în primul rând de experiența vastă pe care o au în câmpul muncii și pe care o pot trimite mai departe colegilor mai tineri din echipe. Mai vorbim de un nivel de anduranță foarte ridicat, dar și de faptul că sunt foarte punctuali".


Înainte se chema să furi meserie. Acum îi zice shadowing. Practic, vorbim despre același lucru - cel mai în vârstă să-l învețe meserie pe cel mai tânăr și este foarte posibil ca, în acest proces, și cel tânăr să-l învețe câte ceva pe colegul lui mai în vârstă. Una peste alta, un angajat de peste 45 de ani își poate mări mult șansele de a-și păstra jobul (sau de a obține unul nou) dacă e dispus să împărtășească din experiența acumulată. La urma urmei, și el a furat meserie altădată. Pardon, a făcut shadowing. Raluca Dumitra:

"Cu siguranță există o diferență foarte mare, așa cum e și firesc să fie, de cunoștințe și de experiență între candidații de peste 45 de ani și cei tineri. Însă acest lucru poate fi transformat într-un avantaj. Se pot face programe prin care generațiile mai tinere să facă shadowing, practic să fure meserie de la generațiile mai înaintate, iar acest lucru să fie benefic pentru toată lumea, atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei de peste 45 de ani, care, iată, pot să dea mai departe din cunoștințele pe care le au și să se simtă  valoroși în companie și, evident, pentru angajator".


Candidații de peste 45 de ani au niște dezavantaje - sunt mai rigizi, unii dintre ei nu sunt dispuși să facă nicio concesie salarială pentru un job nou, dar să vedem care sunt avantajele. Raluca Dumitra:

"De cele mai multe ori, angajatorii preferă tinerii fără experiență din niște raționamente extrem de simple. Pe de o parte, pot să-i formeze fix așa cum își doresc, ceea ce, dacă e să fim complet sinceri, e foarte dificil în cazul candidaților de peste 45 de ani, pentru că, pe măsură ce înaintăm în vârstă scade și flexibilitatea noastră și cât de mult ne putem mula pe ceea ce ni se cere, iar pe de altă parte evident că vorbim și de partea financiară. Candidații de peste 45 de ani, majoritatea, au ajuns la un nivel salarial pe care doresc să-l păstreze și, de multe ori, este o opțiune mult mai rentabilă pentru un angajator să crească pe cineva pe un post de junior, pe un salariu mai mic și, în plus, având avantajul că poate să-l și modeleze și formeze așa cum își dorește. Evident că, pe de altă parte, faptul că un angajator formează un tânăr nu înseamnă și că acel tânăr va rămâne în companie. Este un risc pe care angajatorul respectiv și-l asumă, din acest punct de vedere și care, în cazul candidaților de peste 45 de ani e un risc mai mic, pentru că știm foarte bine că sunt foarte stabili candidații de peste 45 de ani".


Ultimul studiu realizat de eJobs a scos în evidență aspecte îmbucurătoare ale generației 45+. Iată-le:

 "Nu cred că ar fi just să punem semnul egal între candidații de peste 45 de ani și firi dificile. Este adevărat, însă, că majoritatea acestor candidați întâmpină probleme când vine vorba de integrarea lor în colective mai tinere și ei înșiși recunosc acest lucru, fiindcă evident că există niște conflicte de generații pe de o parte, niște diferențe de mentalități care produc probleme în comunicare. Undeva la 42% dintre aceștia ne-au spus, în cadrul celui mai recent studiu pe care l-am efectuat, că nu simt că au subiecte comune de discuție cu colegii lor mai tineri și că simt această diferență de mentalitate cauzată de vârstă. E îmbucurător să vedem că avem acești candidați de peste 45 de ani și că ei ar fi dispuși să facă anumite concesii pentru a obține un job mai bun. Undeva la peste 45% dintre ei recunosc c-ar face o reconversie profesională dacă un loc de muncă mai bun le-ar cere acest lucru. 16,5% ar accepta chiar și un salariu mai mic decât cel pe care-l au în prezent dacă oportunitatea profesională s-ar arăta mai de viitor, 8,4% s-ar muta în altă țară, iar 7% s-ar reloca într-un alt oraș din România. Tot 7% dintre respondenți ne-au spus că ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, nu e de neglijat nici faptul că aproape 16% dintre aceștia nu ar face niciun fel de compromis pentru un job mai bun".


O soluție foarte bună de luat în seamă pentru persoanele de peste 45 de ani care doresc să obțină un job este reconversia profesională. Mai pe românește, să înveți abilități noi, să calci pe un teritoriu necunoscut, să ai încrederea că vei reuși, adaugă Raluca Dumitra:

"Ideal ar fi să vedem în tot mai multe companii angajați de peste 45 de ani dispuși să împărtășească din nivelul lor de expertiză, din experiența lor profesională, din cunoștințele acumulate de-a lungul acestor ani cu generațiile mai tinere, pentru că toată lumea ar ave anumai de câștigat din astfel de programe. Pe de altă parte, sper să vedem tot mai mulți candidați care și fac această reconversie profesională pe care, iată, aproape 45% dintre ei se arată dispuși s-o facă, respectiv să treacă și la fapte, pentru că sunt multe domenii în care poți să-ți translatezi cunoștințele pe care le ai și, pe de altă parte, ar fi excelent dacă ar înțelege că, în 2021, digitalizarea nu mai e un moft, este o condiție obligatorie pe care trebuie s-o bifeze fiecare candidat. Lipsa de cunoştinţe digitale înseamnă dezavantaj la angajare și șanse slabe la angajare pentru orice categorie de vârstă, nu doar peste cei de 45+". 


RadioRomaniaInternational · Societate - 06.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-06 08:24:00
Vizualizari: 552
TiparesteTipareste