Proiectul INSPIRE, la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

proiectul inspire, la universitatea “babeş-bolyai” din cluj-napoca La Universitatea Babeş-Bolyai se pregăteşte un centru de studiere a creierului, graţie unui proiect finanţat din fonduri europene.

Cu bani europeni se pot face multe, inclusiv cercetări asupra creierului. Atât ca structură, cât şi ca funcţionalitate. Atât medical, cât şi psihologic, sau chiar psihiatric. O asemenea investiţie se preconizează la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi ne vorbeşte despre ea însuşi rectorul, prof.univ.dr. Daniel David:

"UBB urmează să implementeze un proiect care se numeşte INSPIRE, de utiizare a rezonanţei magnetice nucleare, a Imagisticii, practic, pentru înţelegerea creierului şi a ştiinţelor neurocognitive. Este un proiect de peste 92 milioane lei, fonduri integral europene, cel mai mare din mediul academic clujean până acum. 

Această infrastructură de cercetare dă un avantaj competitiv Clujului, Transilvaniei şi întregii ţări la nivel internaţional. Astfel de infrastructuri pot fi găsite doar pe cele două coaste ale SUA, în marile universităţi, mai găseşti câteva în Europa de Vest şi în Japonia, eventual Coreea de Sud. Noi vom dezvolta o reţea la nivel naţional pornind de la această infrastructură. 

Deja suntem în parteneriat cu Academia Română, cu care să creăm un centru pentru studiul creierului. Zic "sper" pentru că termenul de implementare ne-a fost redus de la 3 ani la 2 ani şi 3 luni, ca urmare a faptului că autorităţile au amânat finanţarea. Este un proiect naţional, care trebuie să fie susţinut de toate autorităţile, locale şi centrale. Proiectul a fost întocmit de un grup de fizicieni, biochimişti şi biologi, condus de profesorul Simion Şimon, de la Facultatea de Fizică şi un grup de psihologi, condus de mine. Suntem o echipă multidisciplinară."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 07.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-07 08:17:00
Vizualizari: 140
TiparesteTipareste