„Noi împotriva noastră”, cel mai bun film al Secţiunii România la Astra Film Festival

„noi împotriva noastră”, cel mai bun film al secţiunii românia la astra film festival Documentarul regizat de Andra Tarara, "Noi împotriva noastră" a câștigat marele premiu al secțiunii românești a celei de-a 28-a ediție a Astra Film Festival (5 - 12 septembrie) .

Documentarul regizat de Andra Tarara, "Noi împotriva noastră" a câștigat marele premiu al secțiunii românești a celei de-a 28-a ediție a Astra Film Festival (5 - 12 septembrie) . Motivația juriului: "Pentru o analiză emoționantă și onestă a relației autoarei cu tatăl ei și pentru autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat viețile amândurora. Juriul a apreciat colaborarea dintre doi cineaști aparținând unor generații diferite și modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic".  


Lungmetrajul de debut al tinerei cineaste Andra Tarara, "Noi împotriva noastră", este constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată - fiică, marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția celor două personaje atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală sau stigma bolilor mintale. Fiecare își expune propria poveste - de fapt propria perspectivă asupra acelorași evenimente - atât prin intermediul cuvintelor, cât și prin intermediul camerei de filmat. "Noi împotriva noastră" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Documentar Jihlava 2020, Cehia, și a fost prezent la Les Films de Cannes à Bucarest 2020. În această vară a fost selectat în cadrul mai multor festivaluri, printre care Moldova Film Festival și Moscow International Documentary Film Festival DOKer, a făcut parte din competiția Festivalului Ceau Cinema! de la Timișoara și a participat în secțiunea "Zilele Filmului Românesc" a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).  În timp ce se documenta pentru "O moarte în familia mea", primul film realizat în calitate de regizoare, nominalizat în 2019 la Premiile Gopo, categoria Tânără speranță, Andra a descoperit în arhiva familiei mai multe casete video cu filmări făcute de către tatăl ei, Ion Tarara. Așa s-a născut "Noi împotriva noastră". 


Andra Tarara: "Așa am ajuns la povestea asta, scotocind prin arhiva de film a familiei. Găsind aceste casete VHS, mi-am dat seama că tata a făcut munca asta incredibilă de arhivare a poveștii noastre de familie și că eu apar foarte mult în ele. De aceea, subiectul principal care transpare din toate aceste imagini și filmări este relația noastră și m-am gândit că ar fi interesant să dezbatem acest aspect, felul în care funcționează pentru tata exprimarea prin film și cum am preluat eu pasiunea asta de la el. Așa a început filmul, ca un exercițiu de conectare între noi și de explorare a relației noastre prin film. Și povestea devine tot mai complexă, pentru că tata a fost foarte pasionat de film, a avut șansa să lucreze în film și, din păcate, nu a putut să continue din cauză că nu a avut resurse și părinții lui nu erau de acord cu asta. Pe de altă parte, eu am avut parte de o susținere totală, ca un fel de compensare, de revanșă față de imposibilitatea tatălui meu de a-și duce pasiunea mai departe. Așa că poveștile care au dat naștere filmului existau în familie, tata era dispus să vorbească despre ele."


Prin documentarul"Noi împotriva noastră" Andra Tarara reușește să facă auzită și vocea celor pe care societatea îi stigmatizează din cauza problemelor de sănătate mintală și să aducă în atenția publică o boală despre care se discută prea puțin. 


Andra Tarara: "Tata a făcut să fie mult mai prezentă în film boala. A ținut să-și spună povestea și, într-un fel, miza lui legată de acest film a fost ca povestea lui să fie auzită în ideea de a ajuta și alți oameni care trec prin același lucru. Filmul s-a născut până la urmă din această negociere, adică eu venisem cu agenda mea, avem intenția de a face un anume tip de film, iar el avea dorința de a-și spune povestea. Eu i-am spus cam care ar fi viziunea mea legată de film, dar și el s-a pregătit foarte bine înainte de filmare, și-a făcut planuri, s-a gândit la ce are de spus. Așa că eu ca autor am avut câteodată sentimentul că-mi scapă total lucrurile de sub control și uneori reacțiile mele din film uneori sunt aproape agresive. Până la urmă, așa s-a născut Noi împotriva noastră. Din tensiunea între aceste două perspective, a mea și a lui, între aceste două agende, din felul în care fiecare dintre noi a trăit separat, dar împreună aceeași situație și am rezumat-o în cuvinte. Tatăl meu vorbește foarte mult despre stigma pe care a simțit-o, a povestit foarte mult despre asta, că oamenii îi stigmatizează pe cei bolnavi și pentru că nu cunosc persoane în situația asta."


"Printr-o poveste intimă, documentarul "Noi împotriva noastră" deschide, în fapt, o conversație necesară despre sănătatea mintală, despre problemele pe care de cele mai multe ori nu le recunoaștem sau nu le identificăm din timp, despre modul în care putem relaționa cu apropiații diagnosticați, precum și despre existența sau nevoia mai multor platforme de suport. Ne dorim să venim în întâmpinarea celor care vor vedea filmul (și nu numai), prentru a aborda mai ușor aceste subiecte, atât prin experiența personală a Andrei și a tatălui ei, cât și cu sprijinul unei echipe de psihologi și psihiatri, care ni s-au alăturat în etapa de distribuție a filmului" - a declarat Anda Ionescu, producătoare, Tangaj Production. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-09 11:35:00
Vizualizari: 202
TiparesteTipareste