Jurnal românesc - 08.10.2021

jurnal românesc - 08.10.2021 Slovacia, Insulele Feroe, Singapore și Leshoto au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista roşie a ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Slovacia, Insulele Feroe, Singapore și Leshoto au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în lista roşie a ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Din zona roşie în cea galbenă au intrat, în urma scăderii incidenţei infectărilor, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Belarus, Groenlanda, Aruba și Polinezia Franceză. Totodată, ca urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, în zona galbenă au fost incluse Andorra, Iordania și Insulele Cayman. Norvegia, Azerbaidjan, Tunisia, Libia, Jamaica, Fiji, Mauritius și Insulele Turks și Caicos se află acum în zona verde. În contextul valului 4 al pendemiei, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că hotărârea de prelungire a stării de alertă nu prevede noi restricţii ci continuarea aplicării aceloraşi măsuri cunoscute, în vigoare în prezent.


O iniţiativă legislativă prin care românii din străinătate care nu au bani şi acte şi sunt în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de o scutire de la plata taxei pentru blancheta de paşaport, a fost despusă la Parlament. Iniţiatorii sunt parlamentarii USR de diaspora Radu Mihail, Simina Tulbure şi Iulian Lorincz. "Este o măsură prin care ne dorim să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni (...). Scutirea ar fi o excepţie pe care personalul din consulate să o poată acorda în situaţii excepţionale", a declarat senatorul Radu Mihail. Acesta a explicat că demersul vine ca urmare a feedback-ului primit din partea comunităţllor de români din Germania, Spania şi Marea Britanie care se confruntă cu această problemă. La rândul său, deputatul Iulian Lorincz a explicat că scutirea, în valoare de 59 de euro, s-ar putea reîntoarce în economia naţională când cetăţeanul se angajează şi trimite bani acasă, prin investiţiile pe care familia acestuia le face în ţară sau prin consumul de bunuri şi servicii din care statul român încasează TVA. Conform iniţiativei, solicitantul scutirii va trebui să declare pe proprie răspundere că este în proces de angajare, iar decizia aprobării sau respingerii revine personalului oficiului consular. Iniţiativa legislativă urmează să fie supusă dezbaterii în comisiile de specialitate din Senat, ca primă Cameră sesizată.


Ungaria a oferit României ajutor pentru tratarea pacienţilor COVID-19, a anunţat ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto, citat de Reuters. Decizia Budapestei vine în condiţţile în care ţara noastră se confruntă cu un număr record de noi infectări şi cu o criză de paturi în secţiile de terapie intensivă. Şeful diplomaţiei ungare a precizat că se află în discuţii cu partea română cu privire la paşii concreţi ce urmează să fie întreprinşi.


A 8-a ediţie a "Întâlnirilor Muzicale Enescu", organizate de Societatea Muzicală Franceză "George Enescu", Institutul Cultural Român de la Paris şi Ambasada României în Franţa, se desfăşoară până pe 15 octombrie în diverse săli din capitala franceză. Început la data de 1 octombrie, proiectul este dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu şi este conceput ca un Festival de muzică franceză şi românească din secolele 20 şi 21, sub egida căruia se desfăşoară şi Concursul internaţional de artă vocală "George Enescu". Acesta din urmă cuprinde secţiunile "Tineri cântăreţi profesionişti" şi "Mari amatori de artă vocală". După concertele care au avut loc pe 1 şi 4 octombrie, programul prevede spectacole pe 10, 11 şi 15 octombrie. În 2020, Societatea Muzicală Franceză a parafat un parteneriat strategic cu Festivalul Internaţional "George Enescu" de la Bucureşti. De asemenea,  invitata "Întâlnirilor" este pianista Adela Liculescu, laureată a Concursului Internaţional de pian "George Enescu". La rândul său, Festivalul Internaţional "George Enescu" a avut-o invitată la ediţia din acest an pe soprana Emilie Rose Bry, câştigătoarea Concursului Internaţional de canto "George Enescu" de la Paris. Începând de anul trecut,  "Întâlnirile Muzicale Enescu" se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Delegaţiei României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură - UNESCO.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 08.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-08 12:00:00
Vizualizari: 727
TiparesteTipareste