Pandemie – zi neagră în România

pandemie – zi neagră în românia Autoritățile române au anunțat, marți, noi recorduri negative în evoluția pandemiei de Covid-19.

Marți a fost o nouă zi neagră pentru România în ceea ce privește pandemia. Autoritățile au anunțat aproape 17.000 de noi cazuri de infectare cu Sars-Cov-2, 442 de decese în 24 de ore și aproximativ 1.700 de persoane internate în stare gravă. Astfel, numărul total de infectări, de la începutul pandemiei, a ajuns la circa 1,4 milioane, iar cel al deceselor a depășit pragul de 40.000. Situația este gravă.

 

O recunoaște și medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, care se declară îngrijorat de situaţia actuală. Cu România în topul european şi mondial al deceselor la persoane confirmate cu COVID-19 şi cu sistemul medical copleşit de numărul mare de cazuri, el spune că acesta este efectul procentului foarte mic de persoane vaccinate.

 

Adrian Marinescu: “Vă spun foarte clar. Nu există ţară în lume cu o rată de vaccinare care să fie extinsă, de 70 - 80%, unde lucrurile să nu fie în regulă în ceea ce priveşte numărul de spitalizări, de forme severe, de paturi de terapie intensivă. Ce se întâmplă în România are o legătură directă, din păcate, cu această rată de vaccinare. Sunt statistici care se văd în plan practic şi vă pot spune că în Terapie Intensivă 94 - 95% dintre cei care ajung acolo cu forme critice sunt persoane nevaccinate”.

 

Medicul a mai precizat, în cadrul unei dezbateri de specialitate, că se aşteaptă ca această lună să fie foarte grea din perspectiva crizei sanitare, dar estimează că, apoi, situaţia se va mai ameliora. La rândul său, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, spune că în Romania sunt necesare programe de prevenţie, iar educaţia sanitară trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală, astfel încât vaccinarea să fie percepută ca 'un act de normalitate', care protejează faţă de boli. El a făcut aceste precizări în contextul în care România a recepţionat, până acum, peste 20 de milioane de doze de vaccin anti-COVID și doar puțin peste jumătate au fost utilizate.

 

Potrivit datelor oficiale, în prezent, rata de acoperire vaccinală anti-COVID, din populaţia eligibilă de peste 12 ani, este de circa 34%. În încercarea de a crește acest procent foarte mic în comparație cu celelalte țări europene, șeful campaniei de vaccinare anunță că se lucrează, între altele, pentru organizarea în perioada următoare a unui nou maraton de vaccinare anti-COVID în Capitală.

 

În contextul actual al pandemiei, sistemul de învățământ este, din nou, unul dintre cele mai afectate. Ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a cerut conducerilor şcolilor să îşi asume găsirea de soluţii în beneficiul elevilor. Până marți, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti primise 100 de cereri din partea unităţilor de învăţământ pentru suspendarea activităţii cu prezenţă fizică.

 

RadioRomaniaInternational · Pandemie – zi neagră în România

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-13 12:01:00
Vizualizari: 335
TiparesteTipareste