Retrospectiva săptămânii 10.10 - 16.10.2021

retrospectiva săptămânii 10.10 - 16.10.2021 Sumar: Criza sanitară - spitalele nu mai fac față cazurilor de Covid 19 / Criză politică - negocieri pentru formarea unui nou guvern / Criza energiei - prețurile la electricitate și gaze au explodat / Jocuri sportive de teren - Fotbal

Criza sanitară - spitalele nu mai fac față cazurilor de Covid 19

Medicii români au făcut săptămâna aceasta un apel disperat la populație să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție sanitară, în încercarea de a stopa valul patru al pandemiei de coronavirus care matură în continuare România. Una dintre cele mai afectate țări din lume, în acest moment, de varianta Delta foarte contagioasă, România are o rată de vaccinare de doar circa 30 la sută, mult sub media mondială și penultima din Uniunea Europeană. Deși dispun la liber de vaccinuri Pfizer, Moderna, Astra Zeneca și Johnson&Johnson, primite prin mecanismele comunitare europene, românii ezită inexplicabil în continuare să le folosească, în condițiile în care mor zilnic sute dintre ei de Covid 19, spitalele sunt suprasolicitate, iar paturile de terapie intensivă complet ocupate. Presa prezintă imagini în care pacienții, mulți dintre ei dependenți de oxigen medical sau de îngrijiri speciale, așteaptă în salvări sau pe holurile spitalelor eliberarea unui pat, care adesea nu se face decât prin moartea unor alți pacienți. Politicienii, care nu se pot lăuda în ultima perioadă cu măsuri foarte coerente, dau vina unii pe alții și fac apeluri, și ei, la vaccinare și la responsabilitate din partea populației, după o lungă perioadă de relaxare. Cert este că România a cerut ajutor medical european, din care a și început să primească în această săptămâna. Polonia, Danemarca și Uniunea Europeană au trimis concentratoare de oxigen, Italia a donat flacoane de anticorpi monoclonali, iar Ungaria a început să primească pacienți români în stare gravă.

        

Criză politică - negocieri pentru formarea unui nou guvern

Peste criza sanitară, la București se suprapune și una politică, țara funcționând în acest moment cu un guvern interimar demis de parlament prin moțiune de cenzură. Săptămâna a fost dominată de negocieri și discuții în căutarea unei noi majorități, după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș, președintele USR, (a treia forță politică a țării) să formeze un nou executiv în calitate de premier. USR este partidul care s-a retras din guvernarea de centru dreapta alături de PNL și UDMR, acuzând neînțelegeri iremediabile cu premierul Florin Cîțu - ales recent lider al liberalilor. Dacian Cioloș a primit nominalizarea deoarece a fost singura propunere făcută președintelui, iar scopul său declarat este să reinstaureze coaliția inițială. (...) Între timp, consultările programate, vineri, la Bucureşti, între USR, PNL şi UDMR, pentru refacerea coaliţiei guvernamentale, s-au anulat. Liberalii spun că USR trebuie să negocieze cu partidele de opoziţie PSD şi AUR, alături de care a demis săptămâna trecută Cabinetul Cîţu, prin moţiune de cenzură. La rândul său, Dacian Cioloş a anunţat că USR va propune un guvern și un program de guvernare în Parlament la începutul săptămânii viitoare. Din partea UDMR, preşedintele Kelemen Hunor consideră că premierul desemnat Dacian Cioloş nu a reuşit să restabilească 'un nivel minim de încredere', care ar fi permis refacerea coaliţiei.


Criza energiei - prețurile la electricitate și gaze au explodat

Ca și cum recrudescența pandemiei și instabilitatea politică nu erau suficiente, românii trebuie să facă față și creșterilor serioase de prețuri la energie, în context european și mondial. O salvare, măcar parțială, ar putea veni de la măsurile propuse statelor membre, în această săptămână, de Comisia Europeană: sprijin de urgență pentru consumatorii casnici, eventual sub forma unor bonuri valorice; interzicerea prin lege a deconectării de la rețea a celor care nu și-au plătit facturile; posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru întreprinderi; reduceri specifice de taxe și impozite. A fost avansată și ideea creării de rezerve strategice de gaze prin achiziţii în comun, la fel ca pentru vaccinuri, dar aşa ceva ar fi posibil abia din 2022. Între timp, la București a continuat o anchetă parlamentară privind creșterea prețurilor la energie, în care sunt vizați și o serie de furnizori care au încălcat legislația în domeniu.

                                           

Jocuri sportive de teren - Fotbal

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Armeniei cu scorul de 1-0, luni seară, la Bucureşti, în Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022. România şi-a luat astfel revanşa după eşecul de la Erevan din luna martie, scor 2-3.  Germania, liderul grupei cu 21 de puncte, şi-a asigurat deja calificarea. Pe locul secund se află România, cu 13 puncte, Macedonia de Nord e a treia, cu 12 puncte, Armenia - a patra, tot cu 12 puncte, Islanda se află pe cinci, cu 8 puncte, iar Liechtenstein încheie clasamentul, cu un punct. Ultimele meciuri din grupă vor avea loc luna viitoare, România urmând să joace acasă cu Islanda şi în deplasare cu Liechtenstein. Câştigătoarele grupelor se califică direct, iar formaţiile clasate pe locurile secunde şi cele mai bune două echipe necalificate din Liga Naţiunilor 2020-2021 vor juca baraje în urma cărora alte trei formaţii vor obţine biletele pentru turneul final din Qatar.

            

Jocuri sportive electronice - Dota 2

La București, pe stadionul Arena Națională, este în plină desfășurare cea mai importantă competiţie mondială de sporturi electronice, Dota 2. Evenimentul va culmina cu marea finală din 17 octombrie, când se vor confrunta cele mai bune două echipe din lume, din cele 18 prezente. Turneul va fi vizionat online, potrivit organizatorilor, de 100 de milioane de persoane. Sunt şi beneficii financiare pentru statul român care va primi un impozit de 16% din premiile totale de 40 milioane de dolari. Spre deosebire de fotbal, campionatul mondial de gaming are loc fără spectatori în tribune, din cauza pandemiei de coronavirus.

RadioRomaniaInternational · Eveniment Top - 16.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-16 11:11:00
Vizualizari: 423
TiparesteTipareste