O dramă ce putea fi evitată

o dramă ce putea fi evitată În întreaga omenire, COVID a îmbolnăvit 239 de milioane de oameni şi pe aproape 5 milioane dintre ei i-a ucis. Cea mai afectată ţară este SUA, cu 44 de milioane de îmbolnăviri şi 712 mii de decese.

În întreaga omenire, COVID a îmbolnăvit 239 de milioane de oameni şi pe aproape 5 milioane dintre ei i-a ucis. Cea mai afectată ţară este SUA, cu 44 de milioane de îmbolnăviri şi 712 mii de decese. În cele două clasamente, locurile următoare nu sunt identice, unii trec înaintea altora, la un indicator sau altul. Încă o dată se arată că pandemia nu se manifestă la fel, în diferite locuri din lume. 


Din totalul de cazuri de îmbolnăviri, peste 1,4 milioane au fost înregistrate în România, ţară cu 19 milioane de locuitori. Şi din totalul deceselor, 40 de mii. Datele cumulate nu ar arăta o situaţie complicată dar imaginea de astăzi a pandemiei, în România, ne arată o situaţie dramatică, o tragedie în plină derulare. Spitalele sunt pline, nu mai este niciun loc la secţiile de urgenţă sau de terapie intensivă, lipseşte oxigenul, lipsesc medicamentele, ambulanţele sunt depăşite de maşinile mortuare. 


Cifrele momentului sunt incredibile, în jur de 15 mii de noi infectări, în fiecare dintre ultimele zile, şi numărul deceselor raportate zilnic a trecut, uneori, şi de 400. Aceste cifre plasează România, în aceste zile, în primele poziţii în clasamentul internaţional al pandemiei, la numărul de infectări şi decese, alături de ţări mult mai mari şi mai populate. S-au căutat explicaţii, din primele momente. Cea mai puternică se referă la numărul mic al celor care s-au vaccinat. Astfel, din cele 19 milioane de locuitori ai României, doar 5,6 milioane au o formulă completă de vaccinare, cu două doze sau cu doza unică, la vaccinurile care se aplică astfel. Obţinem un procent de aproape 30% de vaccinaţi din populaţia totală. Desigur, dacă ne raportăm doar la populaţia care se poate vaccina, procentul creşte dar rămâne, totuşi, mult mai mic decât cele anunţate de ţările Uniunii Europene, cu cifre ale vaccinării de 70-80 la sută. Lor li se adaugă aproape o jumătate de milion de oameni vaccinaţi cu a treia doză, doza booster, de întărire a imunităţii obţinute prin vaccinare. Şi mai mic, mult mai mic, infim chiar, este procentul celor vaccinaţi şi infectaţi, totuşi, sau care au murit din cauza COVID-ului. 


De ce nu se vaccinează românii, măcar la nivelul partenerilor din Uniunea Europeană, este o întrebare la care se tot caută răspunsuri, mai ales în dezbateri televizate, dar şi în social media sau în alte zone informale de dezbatere şi informare. Pe de o parte, este succesul neaşteptat al tuturor tendinţelor anti-vacciniste, pe de alta, este vorba de politica şi politicile neinspirate privind vaccinarea sau care au lipsit pur şi simplu, în ultimul timp. 


În urmă cu câteva luni, la începutul verii, a fost anunţată, aproape triumfător,  victoria finală asupra pandemiei, pornindu-se de la reducerea semnificativă a cazurilor de infectare. Au fost reduse şi măsurile restrictive, iar cele rămase nu au mai fost respectate. Iar vaccinarea s-a prăbuşit, ca un efort ce nu mai era necesar. Nici în prezent, în această situaţie dramatică, anunţată de altfel, vaccinarea nu cunoaşte o revenire în opţiunile majoritare. Numărul celor care se vaccinează cu a treia doză este mult mai mare decât numărul celor convinşi să se vaccineze pentru prima dată. Altfel spus, cine înţelege ce înseamnă vaccinarea în oprirea pandemiei face şi a treia doză, cine este adeptul nevaccinării merge pe această linie fără ezitare. 


După o perioadă prea lungă de neimplicare a politicului şi a administraţiei în stimularea vaccinării, acum se face o cursă rapidă de impunere a "certificatului verde", într-o  formulă specială, fără teste pentru cei nevaccinaţi, doar cu certificatul de vaccinare sau dovada trecerii prin boală în ultimele şase luni. Nu lipsesc nici demonstraţiile împotriva "certificatului verde", şi nimic din teoriile conspiraţioniste, în România este ca oriunde în Europa. Şi, totuşi, există un îngrozitor specific al acestor zile, spitalele blocate de un aflux uriaş de noi îmbolnăviri de COVID şi cimitire extrem de active, care îi primesc pe cei care au pierdut lupta cu îngrozitorul coronavirus. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-17 11:20:00
Vizualizari: 1012
TiparesteTipareste