Jurnal Românesc - 18.10.2021

jurnal românesc - 18.10.2021 Ambasada României în Italia invită reprezentanții mediului asociativ și ai presei de limbă română din Italia la o nouă întâlnire care va avea loc online, în regim de videoconferință, miercuri, 20 octombrie 2021, între orele 17.00 - 19.00.

Ambasada României în Italia invită reprezentanții mediului asociativ și ai presei de limbă română din Italia la o nouă întâlnire care va avea loc online, în regim de videoconferință, miercuri, 20 octombrie 2021, între orele 17.00 - 19.00.
Manifestarea se va desfășura în același format interactiv ca și cele anterioare și se va axa, în principal, pe măsurile de combatere a pandemiei de Covid-19.
Vor participa și reprezentanți ai Consulatelor Generale ale României la Bari, Bologna, Milano, Torino, Trieste și ai Consulatului de la Catania.
Pentru a participa, cei interesaţi sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa roma.comunitate@mae.ro până la data de 18 octombrie, în care să specifice numele și prenumele, asociația/organizația pe care o reprezintă, urmând ca ulterior să primească coordonatele tehnice de conectare la videoconferință, în funcție de locurile disponibile. Platforma permite accesul a maxim 100 de persoane.
Fiecare structură asociativă/ organizație poate participa la videoconferință printr-un singur reprezentant.


Cartea "Cimitirul albinelor"(versiunea in limba engleză) scrisă de Alina Dumitrescu a fost nominalizată, recent, la "Premiile literare ale Guvernatorului general", la secțiunea traduceri. Publicată în franceză în 2016, cartea Alinei Dumitrescu poate fi definită ca un roman autobiografic, care urmărește călătoria unei femei din tinerețea ei în România socialistă la viața ei adultă în Montreal, Canada.
Alina Dumitrescu s-a născut la Moinești și a emigrat la Montreal în 1988, înainte de căderea regimului Ceaușescu.


Ambasada României în Portugalia a organizat, la acest sfârşit de săptămână, în grădina misiunii diplomatice, prima dată de la debutul pandemiei, o reuniune cu membrii comunității românești din aceasta ţară, cu prezenţă fizică. Au participat președinții și reprezentanții Asociațiilor "Doina", "Mundo Feliz", "Mica Românie", "LUSODACIA", "Bucovina", "Fronteira Encantada", reprezentanți ai parohiilor românești, profesori de limba română în Portugalia, studenți, lideri de opinie și alții. Cu ocazia întâlnirii, ambasadorul Ioana Bivolaru şi ce prezenţi au discutat aspecte de interes pentru comunitatea românească din Portugalia, pe palier social, economic, educativ și cultural, precum și modalitățile prin care Ambasada și asociațiile pot oferi asistență și sprijin pentru rezolvarea dificultăților cu care se confruntă membrii comunității. Ambasada a anunţat că în perioada 29 - 30 octombrie 2021 va fi organizat un consulat itinerant în Algarve, la Loulé. Au fost discutate, de asemenea, modalități pentru asigurarea continuității cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în cât mai multe instituții de învățământ școlar din localitățile din Portugalia cu un număr semnificativ de români.


Consulul onorific al României în Letonia, Ileana Rutman, declară că se încearcă reintroducerea unei curse aeriene directe între cele două ţări, dupa doua tentative nereuşite  din motive economice. Potrivit d-nei Ileana Rutman, situaţia s-a schimbat, acum sunt mulţi cetăţeni letoni interesaţi să vină în România, există şi interese economice, pentru că sunt companii letone care au filiale deschise în România, dar sunt si foarte mulţi turişti letoni care îşi doresc să viziteze ţara noastră, afirmă consulul onorific al României la Riga. Ileana Rutman arată că cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre România şi Letonia, în urmă cu doi ani, era în jur de 100 de milioane de euro. Potrivit acesteia, comunitatea de români din Letonia este una mică (circa 300), dar în creştere, împărţită în două componente: studenţi care vin în cadrul programului Erasmus ori programatori care lucrează la diferite proiecte în cadrul companiilor de IT, în Letonia, şi cei care au ajuns în Letonia pentru o perioadă şi au rămas. Consulatul doreşte realizarea unui spaţiu 'românesc' la Riga şi construcţia unei biserici româneşti în Letonia.


Peste 50 de filme din 20 de ţări din Europa Centală și de Est, peste 20 de invitați și numeroase evenimente conexe - concerte, expoziții, - vor fi organizate în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de film din Europa Centrală și de Est - CinEast, Luxemburg 2021. România, cu sprijinul ICR Bruxelles, se bucură de o mare vizibilitate prin prezența a trei invitați importanți: regizorul Radu Jude și actrițele Ioana Bugarin și Larisa Faber, precum și prin proiecțiile a cinci lungmetraje şi a două scurtmetraje. Regizorul Radu Jude, care este și președinte al Juriului Internațional, participă la proiecția filmului "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc" și la întâlnirea cu publicul, care va avea loc, pe 24 octombrie. Editia 2021 a Festivalului de film din Europa Centrală și de Est - CinEast este hibrid, cu proiecții de film în sălile de cinema și conținut disponibil în mediul online. Proiecțiile, cu subtitrare în engleză, sunt organizate în parteneriat cu cinematografele din Luxemburg.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 18.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-18 11:22:00
Vizualizari: 849
TiparesteTipareste