Târgu Ocna

târgu ocna Ajungem azi în partea estică a României, într-un oraș liniștit, de munte, cu puțin peste 11.000 de locuitori. Târgu Ocna a fost declarată în 2002 stațiune turistică de interes național și stațiune balneoclimatică în 2013.

Ajungem azi în partea estică a României, într-un oraș liniștit, de munte, cu puțin peste 11.000 de locuitori. Târgu Ocna a fost declarată în 2002 stațiune turistică de interes național și stațiune balneoclimatică în 2013. Din punct de vedere geografic, regiunea este situată la baza versantului estic al Carpaților Orientali, în zona Subcarpaților Moldovei. Aici se remarcă peisajele pitorești, dar și câteva obiective turistice pe care nu trebuie să le ratați. Dintre acestea se remarcă salina. Turistul va coborî 240 de metri în subteran, unde se desfășoară baza de turism și de agrement, pe o suprafață de 13.000 de hectare. Condițiile sunt optime pentru relaxare și mișcare, jucând minifotbal, baschet, tenis de câmp sau tenis de masă. În același timp, se pot trata și afecțiunile respiratorii. Lacul cu apă sărată, existent aici, cascada, completează cu succes un peisaj fascinant. Pentru copii, sunt amenajate spații de joacă dotate cu leagăne, tobogane, balansoare. Mai mult, pentru micuții vizitatori, există o serie de o serie de jocuri mecanice sau biliard, spații pentru mini biciclete, dar și spații pentru skateboard și patine cu rotile. 


Dan Busnea, inspector de specialitate la Serviciul public județean pentru promovarea turismului și coordonarea activității de salvamont Bacău, din subordinea Consiliului Județean Bacău.  "Microclimatul de salină, bogat în ioni negativi, are o temperatură constantă de 12 - 13 grade Celsius și este favorabil pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii. Baza turistică de agrement oferă următoarele puncte de interes: Biserica Sf. Varvara, săpată în sare, fiind una dintre puținele biserici din țara noastră construite în saline, și singura de rit ortodox din Europa, realizată aproape integral din sare și amplasată la o adâncime de peste 200 de m. Mai există aici Muzeul Sării, Sala de Spectacole "Florin Piersic", cascada și lacul sărat, spațiul pentru gimnastică, cabinet medical, bază sportivă, locuri de joacă pentru copii. La suprafață există un ștrand cu apă sărată, cu program în sezonul cald, indicat pentru afecțiunile reumatismale. Un al punct de atracție este Parcul Măgura, cu izvoare naturale descoperite în anul 1846."


În Târgu Ocna, veți găsi șapte izvoare minerale, la poalele dealului Măgura, în parcul balnear cu același nume. Prima amenajare a izvoarelor a fost realizată în anul 1888. Izvorul cu numărul unu este folosit pentru cură internă și este indicat pentru enterocolite cronice nespecifice, dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale căilor biliare sau constipație atonă. Celelalte izvoare sunt pentru cure externe, fiind indicate pentru afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale sau posttraumatice, afecțiuni ginecologice cronice și afecțiuni ale căilor respiratorii ORL, sub formă de aerosoli. Izvoarele completează cu succes oferta acestei stațiuni care și-a câștigat renumele prin câteva recorduri la nivel național, spune Dan Busnea. 

"Primul și singurul centru de exploatare a sării din Moldova. Aici se află și prima sondă de foraj mecanic din România și a treia din lume, primul funicular din țară, realizat de inginerul Anghel Saligny. Stațiunea  deține și cel mai mare număr de biserici raportat la numărul de locuitori, acestea fiind situate la trei niveluri: la cota 0, la 240 m adâncime, în inima minei de sare Trotuș, dar și la 560 - 600 m altitudine lângă monumentul de pe Muntele Măgura. Monumentul Eroilor este un monument istoric situat la cota 520 de metri, la care se ajunge parcurgând un drum care urcă pe coasta muntelui. Este unic în România prin altitudinea la care se află și prin forma sa. A fost construit între anii 1925 -1928. Monumentul este foarte interesant fiindcă e construit din piatră, în formă de obuz. Cuprinde parterul și două etaje legate printr-o scară interioară circulară, având o înălțime de 22 de metri. Este un monument-muzeu care deține foarte multe obiecte din primul război mondial, care poate fi vizitat."


Prin toate proiectele propuse, administrația județeană Bacău, dar și cea locală, doresc valorificarea obiectivelor turistice, dar și a posibilitățile de agrement din Târgu Ocna. Astfel, în urma unui proiect european în valoarea de cinci milioane euro, s-au anunțat recent lucrări noi printre care amenajarea a 5,5 hectare de spații verzi, de zone de recreere și de agrement, dar și construirea de piste de biciclete și amenajarea unor alei pietonale.


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-19 13:13:00
Vizualizari: 563
TiparesteTipareste