Cât de îndepăratată este aderarea la UE a Georgiei, Ucrainei și Repubicii Moldova?

cât de îndepăratată este aderarea la ue a georgiei, ucrainei și repubicii moldova? Georgia, Ucraina și Republica Moldova au format anul acesta "Trio-ului Asocierii" cu Uniunea Europeană, dar perspectivele pentru aderare rămân îndepărtate.

Extinderea Uniunii Europene către Est continuă să rămână foarte îndepărtată. Recent, președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, a declarat într-un interviu acordat publicației "Evropeiska Pravda" că Ucraina, Georgia, și Republica Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a se alătura familiei europene. "Aderarea la UE are o serie de condiții. Sincer, niciuna dintre cele trei țări nu îndeplinește criteriile de aderare. Toate cele trei state au probleme cu justiția", a afirmat șefa statului estonian. 

Și eurodeputatul Eugen Tomac, membru al grupului Popularilor, consideră că lipsa progreselor clare în justiție este principalul obstacol în drumul acestor țări către Uniunea Europeană: 

"Dacă luăm fotografia de astăzi, din punct de vedere al realităților politice, sociale și economice, în mod clar statele respective nu sunt pregătite să adere la Uniunea Europeană, iar cel mai bun exemplu îl avem noi, România care a intrat în Uniunea Europeană din 2007 iar UE nu ne recunoaște nici astăzi mecanismele din justiție. Practic, justiția românească nu este recunoscută la Bruxelles, atât timp cât există acest Mecanism de Verificare și Cooperare, instituit încă de la intrarea în Uniunea Europeană. Imaginați-vă, în relația cu Ucraina sau Georgia, nemaivorbind de relația cu Basarabia, cum s-ar pune problema în ceea ce privește funcționarea justiției care este un subiect-cheie, de nenegociat pentru Comisia Europeană, deci din acest punct de vedere, în mod clar liderul estonian are nu dreptate, dar o abordare realistă în ceea ce privește perspectivele."


Cu toate că țările din "Trio-ul Asocierii" întâmpină un set de probleme asemănătoare, eurodeputatul Eugen Tomac identifică câteva aspecte importante pe care Bruxelles-ul ar trebui să le ia în considerare în discuțiile cu cele trei state:

"Este greșit să se includă un pachet comun pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia din două motive. În primul rând, Georgia este foarte departe. În mod clar, este o țară cu aspirații europene, cu un popor european, cu o cultură profundă care trebuie ținută cât mai aproape și, într-o zi, integrată în Uniunea Europeană. Ucraina este o țară uriașă, o țară europeană foarte mare, cu un conflict deschis, după anexarea Crimeei, cu Federația Rusă. Deci, un set de probleme foarte complexe care vor trebui negociate pe linia Bruxelles-Washington-Kiev-Moscova cât mai inteligent și cu soluții cât mai bune care să producă efecte într-un termen cât mai scurt. În schimb, pentru Republica Moldova, lucrurile stau un pic diferit. Cetățenii  Republicii Moldova vorbesc una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Aproape jumătate din cetățenii Republicii Molodva sunt cetățeni UE. Perspectiva pentru Republica Moldova o văd mult mai apropiată decât acest termen de 20 de ani și am aceste argumente concrete pe care le pot oferi, sigur, sunt și altele în care nu aș vrea să intru în detalii acum."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles ? 21.10.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-10-21 08:56:00
Vizualizari: 522
TiparesteTipareste