Retrospectiva săptămânii 17.10 - 23.10.2021

retrospectiva săptămânii 17.10 - 23.10.2021 Noi restricții anti-Covid la orizont/ Un nou premier desemnat/ Prețurile la energie, încotro?/ Vizită la nivel înalt.

 

Noi restricții anti-Covid la orizont

Europa este singura regiune din lume care înregistrează o creştere a numărului de îmbolnăviri de Covid-19. Iar România nu face excepție! Săptămâna aceasta, a înregistrat, zilnic, record după record de mii de infectări și sute de decese. În spitale nu mai sunt locuri pentru cei cu forme severe de boală. Tot mai multe localităţi depăşesc rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori. Interesul românilor pentru vaccinare a crescut, iar la acest sfârşit de săptămână, în București, este organizat un maraton de vaccinare. 

 

Chiar și așa, numărul persoanelor care au primit schema completă de ser anti-Covid este considerat mic. În tot acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să trimită o delegaţie în România. Sprijin în medicamente, aparatură sau personal medical a venit și din Europa, din Olanda, Polonia, Italia, Danemarca sau Republica Moldova. Austria și Ungaria preiau pacienți pe care să îi îngrijească în spitalele lor. Pe acest fond, șeful țării, Klaus Iohannis, criticat în repetate rânduri pentru lipsă de reacţie şi pasivitate, a recunoscut că pregătirea pentru valul patru al pandemiei a fost deficitară, iar campania de vaccinare s-a mişcat prea lent. A convocat, miercuri, o şedinţă cu responsabilii guvernamentali, pentru instituirea unor noi măsuri restrictive cu titlu de prevenție, dar și de coerciție. 

 

Vaccinarea este singura soluţie pentru oprirea pandemiei - a afirmat, după reuniune, preşedintele, care a declarat că sunt necesare decizii urgente care să ducă la reducerea pe termen scurt a mobilităţii şi interacţiunii umane. Măsurile vor intra în vigoare de luni - va fi restricţionată circulaţia pe timp de noapte, iar ziua, la majoritatea activităţilor accesul va fi permis numai cu certificatul verde. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie peste tot, atât în interior, cât şi în exterior, iar elevii din toate ciclurile de învățământ vor intra în vacanţă timp de două săptămâni.

 

Un nou premier desemnat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind desemnarea generalului de armată în rezervă Nicolae Ciucă, din partea PNL, drept candidat la funcţia de prim-ministru. Anunțul a venit la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, în încercarea declarată ca măcar actuala criză politică, suprapusă peste cea sanitară și creșterea prețurilor la energie, să ia sfârșit. 

 

Cu numai o zi înainte, prima desemnare făcută de președinte în persoana liderului USR, Dacian Cioloş, nu a primit acceptul Legislativului. Nici, desigur, echipa guvernamentală exclusiv useristă gândită de acesta! Să amintim că arcul guvernamental format din PNL, USR și UDMR s-a destrămat în septembrie din cauza conflictului dintre USR și premierul liberal, în prezent interimar, Florin Cîțu. USR a votat, alături de Opoziție, o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului rămas minoritar PNL-UDMR, moțiune care a trecut. Useriștii și-au condiționat revenirea la guvernare de plecarea lui Florin Cîțu, dar, până acum, orice tentativă de refacere a coaliției a eșuat. 

 

După desemnarea, fără succes, a liderului USR drept candidat la funcția de prim-ministru, a venit rândul, acum, ministrului Apărării din guvernul demis al lui Florin Cîțu, liberalul Nicolae Ciucă, să formeze o echipă şi să contureze un program de guvernare. USR ar dori, în continuare, refacerea coaliției, dar PNL vrea un Executiv minoritar cu UDMR, eventual cu susţinerea PSD, de opoziție, cea mai mare formațiune din Legislativ, demers pe care electoratele respectivelor partide nu îl văd cu ochi buni. Ca lucrurile să se complice și mai mult pentru liberali, fostul lor preşedinte, Ludovic Orban, și-a anunţat demisia din grupul parlamentar al PNL, spunând că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus de către președintele Klaus Iohannis, este picătura care a umplut paharul.

 

Prețurile la energie, încotro?

Preţurile crescute la energie au împărţit în două tabere liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles într-un Consiliu informal. O parte pledează pentru o intervenţie puternică pentru scăderea preţurilor, alții consideră că măsurile propuse, deja, de Comisie sunt suficiente pentru ca europenii să treacă iarna, cu argumentul că piaţa va reveni la normal în primăvară. În România, Senatul a adoptat, săptămâna aceasta, o ordonanță de urgență potrivit căreia preţurile la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici vor fi plafonate și compensate până la sfârşitul lunii martie. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor putea amâna, la cerere, cu şase luni plata facturilor. Şi pentru IMM-uri s-a redus TVA-ul de la 19 la 5% şi s-a decis că acestea vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi şi a accizei. Ordonanţa va fi supusă votului şi în Camera Deputaţilor, for decizional.

 

Vizită la nivel înalt

Bucureștiul a primit, săptămâna aceasta, vizita secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Cu acest prilej, oficialul de la Washington a declarat că securitatea şi stabilitatea regiunii riverane Mării Negre este parte a interesului naţional al Statelor Unite şi sunt esențiale pentru securitatea flancului estic al NATO. La convorbirile cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu omologul său interimar, Nicolae Ciucă, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a promis că SUA își vor continua asistenţa pentru întărirea capacităţii maritime a României.

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-23 10:44:00
Vizualizari: 897
TiparesteTipareste