Ajutor umanitar pentru Afganistan

ajutor umanitar pentru afganistan Uniunea Europeană acordă 1 miliard de euro pentru a sprijini populația Afganistanului și lupta împotriva terorismului.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat un pachet de sprijin în valoare de aproximativ 1 miliard de euro pentru poporul afgan și pentru țările vecine, pentru a răspunde nevoilor urgente din această țară și din regiune.

 

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita un colaps umanitar și socio-economic major în Afganistan. Trebuie să o facem rapid. Am fost clari cu privire la condițiile noastre pentru orice angajament cu autoritățile afgane, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Până în prezent, rapoartele vorbesc de la sine. Dar poporul afgan nu ar trebui să plătească prețul acțiunilor talibanilor. Acesta este motivul pentru care pachetul de sprijin pentru Afganistan este destinat poporului afgan și vecinilor țării, care au fost primii care le-au oferit ajutor“, a declarat președinta Executivului European.

 

În ce constă pachetul financiar pentru Afganistan

 

Pachetul de sprijin combină ajutorul umanitar al Uniunii Europene cu furnizarea de sprijin specific pentru nevoile de bază în beneficiul direct al poporului afgan și al țărilor vecine și include cele 300 de milioane de euro în scopuri umanitare deja convenite. De asemenea, Uniunea acordă sprijin specializat suplimentar pentru vaccinări, adăposturi, precum și pentru protecția civililor și a drepturilor omului.

 

Comisia Europeană  mai menționează că depune eforturi pentru a face posibilă utilizarea fondurilor destinate Afganistanului în valoare de cel puțin 250 de milioane de euro pentru sprijin pentru nevoi urgente ale populației din Afganistan, în special în domeniul sănătății, cu respectarea deplină a procedurilor de programare NDICI (Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională).

 

Vecinii direcți ai Afganistanului au fost primii Totodată, vor fi alocate fonduri suplimentare pentru a sprijini statele vecine cu Afganistanul care au oferit siguranță cetățenilor afgani care au fugit din țară. Fondurile sunt menite să sprijine gestionarea migrației și cooperarea în domeniul prevenirii terorismului, al luptei împotriva criminalității organizate și al traficului de migranți.

 

Apel pentru sprijinirea afganilor care vor să părăsească țara

 

Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu 'înmulţirea încălcărilor drepturilor omului faţă de refugiaţi' şi a solicitat statelor membre să se opună 'tentativelor de legalizare' a acţiunilor de respingere a imigranților la frontiere, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

 

'A venit timpul ca guvernele europene să pună capăt oricărei tentative legislative sau politice de natură să ducă la o încercare de normalizare a respingerilor' de migranţi, a declarat Dunja Mijatovic, comisar pentru drepturile omului în cadrul Consiliului Europei.

 

Și Organizaţia Amnesty International, care are ca scop promovarea drepturilor omului, a luat poziție printr-un raport față de statele UE care resping ilegal cererile de azil ale afganilor. Documentul subliniază faptul că afganilor le este aproape imposibil să se refugieze din ţară iar statele vecine şi-au închis frontierele pentru cei care încearcă să plece fără a avea documentele de călătorie necesare

Amnesty International face apel la guverne să le permită afganilor să plece rapid şi fără birocraţie excesivă din ţara lor, iar celor mai vulnerabili să le fie acordate vize umanitare.


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-22 17:52:00
Vizualizari: 364
TiparesteTipareste