Jurnal românesc - 26.10.2021

jurnal românesc - 26.10.2021 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de acreditare a ambasadorului României în Australia şi în Noua Zeelandă, Radu-Gabriel Safta, şi a şefului reprezentanţei diplomatice româneşti în Cuba, Theodora-Magdalena Mircea.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de acreditare a ambasadorului României în Australia şi în Noua Zeelandă, Radu-Gabriel Safta, şi a şefului reprezentanţei diplomatice româneşti în Cuba, Theodora-Magdalena Mircea. Între anii 2009 şi 2016, Radu Gabriel Safta a fost ambasador în Africa de Sud cu acreditare adițională în Namibia, Botswana și Mozambic. În perioada 1998-2002, a deținut funcția de Consul General în Toronto, Canada, şi între 2004 şi 2009 de Consul General în Istanbul, Turcia. În intervalul 2016-2021, Gabriel Safta a fost Director General pentru Afaceri Globale în cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe din București. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Radu Safta va avea şi calitatea de ambasador în Insulele Solomon şi în Republica Fiji, cu reşedinţa la Canberra. Theodora-Magdalena Mircea este diplomat de carieră. Între anii 2008 - 2015, a fost purtător de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a României la UE, director al Departamentului de Comunicare şi Purtător de cuvânt al MAE. În perioada 2017 - 2020 a ocupat funcţia de coordonator al Serviciului de Comunicare şi Promovare a primei Preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene. Înainte de preluarea mandatului de ambasador, a fost şef al Biroului de Informare al Ministerului de Externe. Odată cu preluarea mandatului de şef al reprezentanţei diplomatice a României în Cuba, Theodora-Magdalena Mircea va activa şi ca ambasador în Federaţia Saint Kitts şi Nevis, în Antigua şi Barbuda, în Saint Vincent şi Grenadine, în Uniunea Dominica şi în Comunitatea Bahamas, cu reşedinţa la Havana.

 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îi invită pe conaţionalii din afara graniţelor să se implice în conturarea viitoarei strategii pentru românii de pretutindeni. DRP transmite că are nevoie de feedback-ul conaţionalilor de peste hotare pentru ca noua Strategie să răspundă în totalitate nevoilor acestora. Cei interesaţi pot ajuta prin completarea unuia din cele două formulare ce se găsesc pe site-ul Departamentului, dprp.gov.ro: unul dedicat românilor din diaspora şi altul pentru românii din comunităţile istorice. Proiectul de elaborare este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Monumentul "Cişmeaua General Georgescu P. Ion" a fost reinaugurat în parcul Valea Morilor din capitala Republicii Moldova cu prilejul Zilei Armatei Române, marcată la 25 octombrie. Monumentul a fost instalat încă din anul 1937, în cinstea victoriilor purtate de Armata Română în luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti. Cişmeaua era cunoscută pe vremuri drept "Izvorul generalului Pion" şi asta pentru că generalul Pavel Ion Georgescu, care era numit prescurtat Pion, a fost iniţiatorul amenajării acestui monument. Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a spus că faptele ostaşilor români au contribuit la edificarea României moderne şi a armatei de astăzi. "Vreau să folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciu activ, veteranilor, celor în retragere, precum şi eroilor Armatei Române, fără de contribuţia cărora, România nu ar fi fost astăzi un stat membru şi respectat al Uniunii Europeane şi al NATO, un stat care este mereu alături de Republica Moldova pe calea sa europeană", a declarat Daniel Ioniţă. Radio Chişinău transmite că Monumentul "Cişmeaua General Georgescu P. Ion" a fost reabilitat în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942.

 

Expoziția de pictură "Un albastru infinit" de Eran Shmueli este deschisă din 26 octombrie la galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Manifestarea conține o serie de acuarele realizate folosind tehnici artistice moderne, cu tema inspirată din mistica iudaică. Eran Shmueli trăiește și creează în comunitatea de artiști din Ein Hod, înființată de Marcel Iancu, precum și pe insula Lesbos din Grecia. A crescut într-o familie de artiști – tatăl său fiind celebrul sculptor Itzhak Shmueli, iar mama sa, Haika, originară din Piatra Neamț, este, la rândul ei, pictoriță și arhitect. Eran Shmueli și-a petrecut copilăria și adolescența în studioul de sculptură al tatălui său și a absolvit cursurile departamentului de arte al Colegiului Wizzo din Haifa, cu o lucrare despre Marcel Iancu, pe care l-a cunoscut personal la Ein Hod. A înființat pe insula Lesbos un studio de pictură, și, inspirat de inițiativa lui Marcel Iancu, a creat o comunitate de artiști, bazată pe principii ecologice, care a ajuns cunoscută în întreaga lume. Expoziția "Un albastru infinit" poate fi vizitată până pe 26 noiembrie.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-10-26 11:51:00
Vizualizari: 200
TiparesteTipareste