Summit mondial pentru criza climatică

summit mondial pentru criza climatică Evenimentele meteorologice extreme - inclusiv valuri de căldură puternice şi inundaţii devastatoare - sunt acum noua normalitate, spune Organizaţia Meteorologică Mondială

Evenimentele meteorologice extreme - inclusiv valuri de căldură puternice şi inundaţii devastatoare - sunt acum noua normalitate, spune Organizaţia Meteorologică Mondială. Raportul privind Starea Climei pentru 2021 "evidenţiază o lume care se schimbă sub ochii noştri". Temperatura medie din ultimii 20 de ani este pe cale să depăşească pentru prima dată 1 grad C peste nivelurile preindustriale, iar nivelul mării a crescut la un nou maxim în 2021, potrivit studiului. Cifrele au fost publicate anticipat pentru a coincide cu începerea Conferinţei ONU dedicată combaterii schimbărilor climatice (COP26), desfășurată în aceste zile la Glasgow, conferință programată inițial pentru 2020, dar amânată cu un an din cauza pandemiei. Sunt analizate progresele înregistrate în ceea ce privește angajamentele asumate cu privire la obiectivele Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la mai puțin de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și de a continua eforturile de limitare a acesteia la 1,5 grade. De ce tocmai 1,5 grade? Pentru că, susțin oamenii de știință, menținerea încălzirii globale sub această limită reprezintă cea mai sigură cale de a salva planeta de efectele destabilizatoare ale schimbărilor climatice. 


Lideri politici din aproape 200 de ţări - dar cu absențe notabile din rândul marilor poluatori - participă la summitul ONU, descris drept o ultimă șansă și care ar putea duce la schimbări majore în viaţa de zi cu zi pentru fiecare dintre noi. Între altele, se negociază, dificil, reducerea emisiilor de carbon rezultate din activitatea umană, responsabile de încălzirea accelerată a planetei şi de schimbările meteo extreme. O finalizare cu succes a discuțiilor ar trebui să ducă la un acord cu obligaţii şi termene clare. Șansele de reuşită sunt de 60 la sută, în opinia gazdei întâlnirii, premierul britanic. Boris Johnson care a făcut un apel la acțiuni cu efecte concrete, avertizând că un eşec al conferinţei ar declanşa în lume "o furie şi o nerăbdare incontrolabile"  

"A trecut o periodă lungă de când umanitatea trage de timp în ceea ce privește schimbările climatice. Ceasul apocalipsei arată că mai este un minut până la miezul nopții și că trebuie să acționăm acum. Dacă nu luăm în serios schimbările climatice astăzi, va fi prea târziu pentru copiii noștri să o facă mâine. Am fost acolo cu mulți dintre voi, la Copenhaga, acum 11 ani când am consimțit că avem o problemă. Am fost acolo, la Paris, acum șase ani când am convenit să reducem emisiile și să încercăm să limităm creșterea temperaturii planetei la 1,5 grade. Toate acele promisiuni nu vor fi altceva decât bla, bla, bla - ca să parafrazez - furia și nerăbdarea lumii vor fi de nestăpânit dacă nu facem din summitul COP26 momentul în care înțelegem cu adevărat schimbările climatice." 


Prezent la summitul liderilor mondiali, care a dat startul Conferinței, președintele Consiliului European, Charles Michel a subliniat și el că omenirea trebuie să acționeze acum pentru a limita încălzirea globală, reamintind, în același timp, că UE a deschis calea către neutralitatea climatică până în 2050 și către obiective mai ambițioase pentru 2030  "Noi, omenirea, am declanșat un război împotriva naturii și tot noi trebuie să oprim această amenințare și să oferim speranță generațiilor viitoare. Știința arată în mod foarte clar acest lucru. În Europa, cât și în alte părți, tinerii ne-au trezit conștiința și este datoria noastră, cât și responsabilitatea noastră, să ne ridicăm la înălțimea acestei ocazii. Uniunea Europeană aude acest apel și este pe deplin angajată, având obiective ambițioase." 


Așteptările țărilor în curs de dezvoltare sunt de a primi pachete financiare consistente de la țările bogate. "Nu este vorba de a fi caritabil, ci de a-ţi plăti nota de plată pentru curăţenie dacă ai avut o contribuţie în a aduce planeta Pământ - pe care o numim casa noastră - în stadiul în care se află", a punctat preşedintele din Malawi, Lazarus Chakwera. Declarația survine în contextul în care, aproape deloc responsabile de schimbările climatice, țările sărace sunt, în schimb, printre cele mai afectate de efectele acestora. Dar efecte sunt și vor fi în continuare pentru toată lumea. În pregătirea summitului climatic de la Glasgow, Casa Albă, comunitatea serviciilor secrete americane şi Pentagonul au publicat, recent, un set de documente privind modul în care schimbarea climatică va afecta securitatea globală. 

Rapoartele relevă îngrijorarea din ce în ce mai mare a administraţiei americane, de exemplu, cu privire la faptul că schimbarea climatică poate reformula interesele strategice ale SUA, poate oferi noi oportunităţi rivalilor Americii, cum este China, şi poate accentua instabilitatea în state nucleare ca Pakistan şi Coreea de Nord. Tensiunile geopolitice vor creşte în următoarele decenii pentru că ţările vor resimţi efectele fizice ale schimbării climatice, iar seceta şi alte evenimente climatice extreme pot provoca conflicte şi conduce la deplasări masive de populaţie. (track engleză): "Ne întâlnim cu ochii istoriei asupra noastră și cu întrebările profunde care ne stau în față. Este simplu: vom acționa? Vom face ceea ce este necesar? Vom profita de imensa oportunitate pe care o avem? Sau vom condamna generațiile viitoare să sufere?" - a subliniat, la Glasgow, liderul de la Casa Albă, Joe Biden.


RadioRomaniaInternational · Viitorul începe azi - 05.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-05 14:14:00
Vizualizari: 385
TiparesteTipareste