Sprijin internaţional pentru România

sprijin internaţional pentru românia România a ajuns în vârful valului patru al epidemiei de coronavirus și, de cateva zile, numărul infectărilor a mai scăzut. Situația în spitale rămâne, însă, gravă.

De câteva zile, numărul cazurilor noi de COVID diagnosticate în România este în scădere, însă sistemul sanitar rămâne sub o presiune uriaşă. Spitalele sunt în continuare pline, la terapie intensivă nu mai este nici un pat liber, iar medicii fac faţă cu greu valului foarte mare de solicitări. În aceste condiţii, România a continuat să transfere pacienţi în stare gravă în alte state europene care s-au oferit să îi trateze. Miercuri, încă 6 bolnavi în stare gravă au plecat în Germania, în cel de-al treilea şi ultim transfer către această ţară. Selecţia pacienţilor a fost realizată de o echipă formată din medici germani care de vinerea trecută au venit în România şi au analizat situaţia bolnavilor. 

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat  "Noi am avut 18 locuri în  Germania, care, acum, toate sunt ocupate şi, bineînţeles, asta ne-a eliberat locuri inclusiv în unele secţii de Terapie Intensivă. Urmează încă două-trei săptămâni de presiune pe sistemul sanitar şi, din păcate, un număr mare de decese, pentru că este încă un număr mare de pacienţi în stare foarte critică în spitale. Colegii germani când au mers şi au verificat ce pacienţi vor lua, nu era uşor să găsim pacienţi care să suporte transferul. Este posibil să continuăm transferurile şi către Polonia şi către Cehia.


Ungaria vecină este o altă țară, prima de altfel, care a primit pacienți din România. Peste 70 de persoane au fost trimise până acum în spitale din străinătate, iar, în pofida eforturilor, aproape o treime dintre ei au murit. Nivelul foarte ridicat al deceselor asociate infectării cu SARS-CoV-2 - de ordinul sutelor în fiecare zi - este, de altfel, ceea ce îngrijorează cel mai mult în acest val patru al epidemiei din România. Situaţia grea a determinat mai multe ţări să vină în ajutor, între care și Israelul. Miercuri, România a primit zece concentratoare de oxigen din partea acestei țări - primele dintr-o tranşă de 40. David Saranga, ambasadorul statului Israel în România  "România este un prieten adevărat al Israelului. Și, din acest motiv, statul Israel a hotărât să ajute o ţară prietenă. Din păcate, România trece printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei şi are nevoie de sprijin. Și pentru asta suntem noi aici. Statul Israel face această donaţie de 40 de concentratoare de oxigen care vor ajuta la tratament. Nu este uşor de a găsi concentratoare de oxigen zilele acestea.

Ajutor a venit din partea altor țări și sub formă de medicamente. Sau echipe de cadre medicale care au sărit în ajutorul colegilor români, așa cum este cazul la spitalul modular din estul țării, în apropiere de Iași, unde medici, asistente și paramedici din Republica Moldova tratează pacienți alături de cadrele medicale din România.

RadioRomaniaInternational · Sprijin internaţional pentru România - 04.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-04 11:44:00
Vizualizari: 674
TiparesteTipareste