Prognoze asupra economiei româneşti

prognoze asupra economiei româneşti BERD prognozează o creștere a economiei românești în acest an. Evoluţia pandemiei şi preţurile ridicate la gazele naturale, petrol şi alte materii prime ar putea afecta, însă, această revenire, avertizează instituţia internațională.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ estimările privind evoluţia economică a României în 2021, prognozând o creştere de 7,2% în acest an, faţă de un avans de 6%, cât estima în iunie, se arată într-un raport publicat recent. Mai departe, pentru 2022, banii europeni care vor veni prin Programul de Redresare şi Rezilienţă ar urma să ducă la creşterea investiţiilor şi la o îmbunătăţire a exporturilor, ceea ce, împreună cu aşteptata consolidare fiscală şi încetinirea consumului privat, ar putea să se traducă într-o creştere a PIB cu peste 4 procente. BERD avertizează, însă, că acest prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine. 

Principalul risc, în cazul României, este evoluţia pandemiei, în condiţiile în care are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE. Urmează apoi preţurile ridicate la gaze naturale şi petrol, pentru că România, ca şi alte state, este obligată să compenseze cheltuielile mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse. Alte motive de îngrijorare sunt posibilele perturbări ale lanţurilor de aprovizionare şi deprecierea monedei naţionale. Conform instituţiei financiare, în trei state membre ale UE din Europa de Sud-Est  - Grecia, România şi Bulgaria - are loc în prezent o revenire economică semnificativă, după ce 2020 a fost destul de dificil. În cazul României, principalul motor al creşterii este cererea internă. 


Pe de altă parte, preţurile ridicate la materii prime ar putea compromite revenirea postpandemie a economiilor, pentru că afectează puternic balanţa comercială a ţărilor care importă energie, asemenea României. Potrivit raportului, preţurile mari la energie ar putea oferi un test al sprijinului opiniei publice pentru un viitor mai verde. În timp ce acest sprijin a fost unul puternic şi a crescut la nivel global în ultimii ani, în unele economii, inclusiv Egipt, Lituania, Kazahstan, Polonia şi România, el este mai mic decât la finele anilor 1990. Potrivit BERD, economiile din zona sa de activitate vor înregistra în 2021 o creştere medie de 5,5%, o revizuire în sus cu 1,3 puncte procentuale faţă de prognozele din iunie. În 2022, pe măsură ce economiile îşi vor reveni, ritmul va fi mai moderat, 3,8%.  Aceste prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine ca urmare a riscurilor asociate cu direcţia viitoare a infecţiilor cu Covid-19, posibilă înrăutăţire a condiţiilor externe şi o creştere economică mai modestă în rândul principalilor parteneri comerciali. 


BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. După căderea comunismului în 1989, BERD a devenit un investitor major în România, unde  se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia romanească. Trei sferturi din această sumă a ajuns în sectorul privat.


www.rri.ro
Publicat: 2021-11-05 11:23:00
Vizualizari: 293
TiparesteTipareste