Avertismente OMS la București

avertismente oms la bucurești OMS recomandă un plan în contextul pandemiei de Covid-19 din România, cu obiective şi elemente clare și apreciază că vaccinarea este singura soluţie.

Situaţia din spitalele din România este dramatică şi sunt necesare măsuri sanitare imediate pentru protejarea, cu precădere, a persoanelor vulnerabile. Este concluzia unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății aflate la București care a vizitat unități sanitare din țară și s-a întâlnit cu membrii comisiilor parlamentare de sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor. Vaccinarea este principala soluţie pentru a preveni noi valuri de infecţie, dar importante sunt şi respectarea măsurilor sanitare şi asigurarea unei comunicări clare şi coerente, astfel încât informaţiile să ajungă corect la populaţie - a subliniat Heather Papowitz, managerul de criză al OMS pentru România:   

"Cel mai important este să aducem toţi factorii implicaţi la aceeaşi masă, pentru a exista un singur plan şi o singură voce pentru controlul pandemiei. Ca acţiune imediată, trebuie să oprim acest val şi să reducem nivelul înalt al mortalităţii. Traseul pentru tratamentul pacientului pleacă de la domiciliul acestuia, la sistemul de acordare a asistenţei medicale primare, la unitatea de urgenţe, spital şi secţia de terapie intensivă. Important este să nu ajungem în situaţia în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol"


La rândul său, fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a declarat că la București s-au făcut greşeli de comunicare în privinţa certificatului verde COVID, pentru că nu s-a explicat ce este acest document şi că el nu presupune exclusiv vaccinarea. Potrivit acestuia, în România se fac puţine teste în comparație cu alte ţări care au un număr similar de cazuri și fac 'de cinci ori, de zece ori mai multe teste'. 'Deci, este clar că este o problemă, o limitare a accesului la testare. Certificatul verde e o problemă sensibilă de discuţie în România, ăsta este adevărul, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm. Aş prefera să încetăm cu aceste poziţii partizane pro şi contra. Trebuie explicat de ce este util, că e o măsură de protecţie individuală, e o măsură de protecţie a comunităţii şi că este acceptabil dacă statul sprijină cele două elemente - vaccinare şi accesul universal la testare', a subliniat medicul. 


Pe de alta parte, la nivel mondial, OMS a avertizat că Europa se află din nou "în epicentrul" pandemiei de COVID 19, iar continentul ar putea înregistra încă o jumătate de milion de decese până în februarie dacă tendința se menține. Și în acest caz, responsabilă pentru creştere este rata insuficientă a vaccinării. Potrivit datelor oficiale, aceasta a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. Cele mai complicate situaţii le trăiesc în prezent ţările din estul Europei care au o acoperire vaccinală foarte slabă - mai anunță Organizația Mondială a Sănătății.


RadioRomaniaInternational · NOTA 1 - 05.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-05 12:13:00
Vizualizari: 666
TiparesteTipareste