Instrumentele europene de combatere a pandemiei

instrumentele europene de combatere a pandemiei Europa a ajuns din nou epicentrul pandemiei de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, însă statele UE dau dovadă de solidaritate în fața acestui nou val de îmbolnăviri și decese numeroase.

Al patrulea val pandemic a declanșat în câteva state ale Uniunii Europene, în frunte cu România, cel mai negru bilanț al deceselor din ultimii doi ani, provocate de infectarea cu noul coronavirus. A fost nevoie de transportul unor pacienți în alte state europene pentru a beneficia de Terapie Intensivă și de donații venite din blocul comunitar pentru spitalele din România. 

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță vorbește despre eforturile făcute pentru ca țara noastră să beneficieze de importantul sprijin al statelor membre UE în lupta cu pandemia de coronavirus, dar și despre întâlnirea pe care a avut-o de curând cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății:

"Am vorbit cu toate instituțiile europene și internaționale să ne ajute. Și cu ce ne ajută? Cu medicamente care lipsesc în spitale, ne ajută cu generatoare de oxigen, ne ajută cu medici care vin în România, își suflecă mânecile și ne ajută spitale pentru că medicii noștri nu mai fac față, ne ajută cu transfer de pacienți în străinătate, nu  pentru experimente, așa cum am văzut o minciună gogonată pe rețele de socializare, ci pentru a salva oameni. Vorbim de spitale responsabile din Europa, cum și-ar permite cineva să creadă că altceva se întâmplă cu acești oameni. Iar acum, la Organizația Mondială a Sănătății, am vorbit cu doctorul Tedros Ghebreyesus, șeful acestei organizații, și l-am convins să ajute România, a trimis deja o delegație în România. Și OMS poate să ajute cu echipamente, dar  mai mult de atât, l-am rugat să ne ajute pe partea de conștientizare a vaccinării, la noi există un mare scepticism sau p lipsă de informare, iar atunci oamenilor trebuie să le răspundem la întrebările legitime."


Recent,  Comisia Europeană a prezenta un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva noului coronavirus, dar după cum subliniază și comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, "vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor și a deceselor cauzate de Covid-19". Din nefericire, chiar dacă România beneficiază de privilegiul de a avea acces la imunizarea cu cele mai bune seruri, rata de vaccinare din țara noastră rămâne scăzută, după cum constată și eurodeputatul Nicolae Ștefănuță:


"Acel 31% procent de vaccinare, care este cel mai prost din Uniunea Europeană, are consecințe foarte grave și speciale pentru noi în România. Știu că oamenii se așteaptă la remedii medicamentoase. Ele nu există încă, există doar medicamente care te ajută în stadiul de boală, dar singurul remediu pe care îl avem în acest moment, cu o eficacitate de peste 90% și cu reducerea mortalității, adică mortalitate este dramatic redusă, este vaccinarea. Noi, România, avem aceleași vaccinuri ca toate cele mai bogate state din lume și ele stau în frigidere și se perimă pentru că noi nu suntem în stare să le luăm. Sunt țări ale lumii acesteia, țări sărace, care se roagă la Dumnezeu în fiecare zi ca guvernele lor să aibă vaccinuri ca să îi salveze din criză. Pandemia nu se poate opri într-un singur loc, granițele sunt poroase, oamenii circulă și de aceea Uniunea Europeană trebuie să sprijine statele din jur, o și face, a donat vaccinuri. Gândiți-vă că și noi am donat vaccinuri Republicii Moldova, dar nu din ale noastre, ci din ale Uniunii, dar, în mod evident, noi, membri ai Uniunii Europene suntem într-o poziție privilegiată, avem ajutor extern, de la germani, maghiari, francezi, de la Uniunea Europeană și ar trebui să profităm de ajutorul ăsta și ar trebui să ieșim din criza asta."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 12.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-12 08:57:00
Vizualizari: 190
TiparesteTipareste