Anouk Ragot

anouk ragot Anouk Ragot este de profesie ingineră, vine din Franța, unde a studiat o facultate tehnică la Paris.

Anouk Ragot este de profesie ingineră, vine din Franța, unde a studiat o facultate tehnică la Paris, Arts et Metiers Paris TECH, unde a absolvit și un masterat, în cadrul căruia a studiat un an la Imperial College din Londra, s-a specializat în strategie de afaceri și performanță financiară, a acumulat o experiență bogată de lucru într-o companie multinațională, în sediile de la Paris și Geneva. S-a mutat împreună cu familia în România în urmă cu cinci ani, iar aici și-a continuat cariera la o altă multinațională cu sediul la București, unde a fost manager pentru Europa Centrală și de Sud. În prezent este co-fondatoare a unui start-up dedicat produselor biodegradabile de igienă intimă pentru femei, este implicată în educație și încearcă să intervină în medii defavorizate cu aceste produse. Cum a ales să vină în România ne spune chiar ea:

"Mulțumesc pentru oportunitatea de a sta de vorbă. Am venit în România în 2016, a fost o ocazie profesională. Visul familiei noastre a fost să trăim în străinătate și soțul meu a primit un post aici, la București."  


Așadar, Anouk s-a mutat cu toată familia la București și la numai un an de la această schimbare, a organizat câteva expoziții de pictură solo și de grup cu lucrările pe care le-a realizat în România. Picturile sale se află acum în colecții private din România, din Franța, din Belgia și din Spania. Am rugat-o să ne spună cum a fost această experiență:

"A fost o aventură foarte fericită, a fost pasiunea mea dintotdeauna, dar nu am avut timp, după studii am lucrat mai mult cu mari companii, apoi am avut grijă de copii și nu am avut timp pentru pictat. Când am ajuns în România, am făcut o pauză și mi-am spus că acum am timp și este posibil să încep o nouă aventură. Am lucrat mult și cu ajutorul unor artiști români, inspirată de viața mea din România și am realizat două expoziții, una într-o galerie din Cotroceni și una în fața Ateneului Român, în galeria Rotenberg Uzunov, în 2019, o experiență care mi-a schimbat viața, cred. Am găsit timp pentru mine în România și m-am gândit la condiția mea de femeie și aceasta a fost o sursă de inspirație pentru mine."


Anouk a iubit România din prima clipă și am întrebat-o cum i s-a părut România acum cinci ani și cum o vede acum:

"Evoluția se petrece foarte rapid în România și cred că îmi place asta, învățați foarte repede și energia pozitivă pe care am găsit-o când am ajuns e cu adevărat foarte puternică și acum. Totul se schimbă, fie magazinele, fie drumurile, totul se petrece repede aici. Dar ceea ce nu se schimbă sunt munții, folclorul și vremea și ne place acest lucru. Mai iubim și faptul că totul este posibil cu muncă și energie. Am văzut că românii sunt curajoși și pozitivi și privesc spre viitor. În plus, este un loc bun pentru o aventură, eu am avut una artistică, acum am o aventură de start-up și cred că nu aș fi putut realiza toate acestea în Franța."


Anouk și familia ei au călătorit mult prin țară, prin natura noastră generoasă și au ajuns să cunoască toate detaliile vieții de aici. Am întrebat-o și dacă este ceva ce nu merge bine și ar vrea să vadă schimbat:

"Cred că poluarea naturii. Iubesc foarte mult munții și pădurile și satele voastre frumoase și sunt tristă când văd gunoi acolo. Cred că aceasta a fost și motivația pentru a pune bazele acestui start-up cu produse igienice feminine reciclabile."


Anouk este și mamă a trei copii și am întrebat-o dacă învață românește și dacă au legătură cu localnicii, cu copii români.

"Da, da, copiii mei au opt, șase și trei ani, iar ultimul s-a născut aici la București. Ei vorbesc româna mai bine decât mine! Sunt la Școala Franceză acum, dar au mulți prieteni care vorbesc românește și care sunt români."


Viața lui Anouk în România este interesantă și e, de fapt, așa cum a visat-o. Am întrebat-o dacă se vede aici pe termen lung.

"Da, da! Dacă e posibil să călătorim ușor în Franța după covid, pentru că acesta este un element important, vrem să ne vedem cu familia - și așa a fost complicat în ultimii doi ani-, dar, dacă în viitor e posibil să călătorim ușor, suntem bine aici."

RadioRomaniaInternational · Expat în România - 18.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-18 15:15:00
Vizualizari: 1175
TiparesteTipareste