Proteste antirestricţii în Europa

proteste antirestricţii în europa Vaccinarea obligatorie, carantina sau obligativitatea certificatului verde se lovesc, în Europa, de proteste ample.

"Noua normalitate" care s-a instalat odată cu pandemia de Covid-19 are numeroși opozanți în întreaga lume. Dacă în prima parte a crizei sanitare ce a debutat acum aproximativ doi ani, majoritatea oamenilor s-au conformat restricțiilor, unele foarte drastice, în speranța că lucrurile vor reveni, treptat, pe făgașul lor cunoscut, deja, răbdarea multora a început să se uzeze. Nu numai că pandemia nu bate în retragere, dar unele ţări pregătesc, din nou, alte măsuri severe, vehement contestate, printre care vaccinarea obligatorie, carantina generalizată ori segregarea pe criterii medicale. Este cazul, de pildă, al Austriei, unde autoritățile au anunțat un arsenal anti-Covid foarte restrictiv. Cei aproape 9 milioane de locuitori au fost consemnați în case, de luni, timp de 20 de zile, iar, din februarie, vaccinul va deveni obligatoriu. Carantina urmează să se încheie pe 13 decembrie pentru persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, dar va continua să se aplice, pe termen nedeterminat, persoanelor nevaccinate. Este motivul pentru care, la Viena, la finele săptămânii trecute, zeci de mii de persoane și-au manifestat nemulțumirea în stradă.


Proteste au avut loc şi la Roma. În Olanda, la Haga, dar și în alte orașe mai mici ale țării, manifestaţiile din weekend contra restricţiilor sanitare s-au transformat în revolte stradale și ciocniri cu forțele de ordine, care au făcut peste 100 de arestări. Liniște nu a fost nici la Bruxelles, unde zeci de mii de oameni au ieşit din case pentru a protesta. Unii au aruncat cu petarde și fumigene. Li s-a răspuns cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Manifestația desfășurată sub sloganul "Împreună pentru libertate" a denunțat, în principal, faptul că persoanelor nevaccinate li se interzice să intre în restaurante sau baruri. Franța, care se confruntă cu o creștere a infectărilor, trebuie să gestioneze inclusiv situațiile tensionate din departamentele sale de peste mări - poliția din Guadelupa a primit ajutor din metropolă pentru a face față violențelor generate de obligativitatea vaccinării personalului medical, iar în Martinica a fost lansată o chemare la grevă generală. 

Deși cu mult mai palide cantitativ decât cele din vestul Europei, nici în România nu au lipsit protestele! În sud, la Ploieşti, sute de persoane au afişat bannere de mari dimensiuni cu mesaje împotriva măsurilor de combatere a pandemiei, iar la Craiova, oamenii au citit articole din Constituţie privind inviolabilitatea libertăţii individuale, a siguranţei persoanei, precum şi a libertăţii de exprimare a gândurilor, opiniilor sau credinţelor. În Sibiu (centru), protestatarii au fluturat steaguri tricolore şi au interpretat cântece patriotice. Un protest a fost şi la Constanţa, pe litoralul la Marea Neagră, împotriva obligativității certificatului verde.

RadioRomaniaInternational · Proteste antirestricţii în Europa - 22.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-22 11:33:00
Vizualizari: 602
TiparesteTipareste