Ajustarea cadrului juridic pentru platformele online

ajustarea cadrului juridic pentru platformele online Platformele online au adus plus-valoare, dar în același timp există și multe vulnerabilități.

Platformele online sunt foarte utile, în mod clar au adus plus-valoare în societatea noastră, dar în același timp există foarte multe vulnerabilități, consideră eurodeputatul Eugen Tomac, potrivit căruia, este absolut necesară crearea unui cadru juridic adecvat în acest domeniu. Este nevoie de un cadru cât mai clar, succint și limpede, un cadru care să ajute statele membre să se alinieze acestui proces într-o continuă transformare, spune eurodeputatul. L-am întrebat de ce este nevoie acum de ajustări, ce anume nemulțumește, ce s-a schimbat? 

Eugen Tomac: "Cred că trăim o eră în care nu mai putem spune că ne sunt îngrădite drepturile în ceea ce privește accesul la informație. Dacă în perioada comunistă oamenilor le erau ascunse informațiile și exista o cultură în sine de a cenzura o informație, astăzi suntem, pur și simplu, inundați de tot felul de informații, dar cel mai grav lucru este că există foarte multe informații false. Și această problemă de fake-news și de modul cum avansul tehnologic, până la urmă, ne-a schimbat tuturor comportamentul, inclusiv guvernelor și corporațiile, dar în mod special comportamentul cetățenilor, de foarte multe ori însă inclusiv în această pandemie am observat că informațiile false, modul prin care se încearcă acreditarea unor idei care nu au nimic în comun cu realitatea, deformarea realității cu bună știință de către grupuri de interese, de către unele state inclusiv, ne-a pus în situația de a cere ca, pe viitor, legislația în ceea ce privește protejarea cetățenilor să fie mult mai clară, mult mai limpede implementată. 

Pentru că, la ora actuală, din nefericire, mor oameni, se produc foarte multe campanii de manipulare a cetățenilor cu scopul de a-și pierde încrederea în instituții sau în mesaje ce au drept scop susținerea unei campanii de interes public - în cazul nostru de față în ceea ce privește pandemia - și din acest punct de vedere cred că se impune ajustarea legislației în ceea ce privește protejarea consumatorului în fața acestor platforme online. 

Platformele online sunt foarte utile, ele pot ajuta companii, pot ajuta pentru a ne susține semenii care au nevoie și se află în dificultăți sociale, în mod clar au adus plus-valoare în societatea noastră, dar în același timp există foarte multe vulnerabilități. Acesta este motivul pentru care eu cred că platformele online trebuie aduse într-un cadru cât mai clar de funcționare, astfel încât să nu existe abuzuri. Inclusiv în ceea ce privește consumatorul final. Pentru că toată lumea este preocupată de cum putem dezvolta și investi - ceea ce este absolut corect - pentru a folosi inteligența artificială în cât mai multe domenii, dar în același timp trebuie să ne gândim și la vulnerabilități și la faptul că, de multe ori, consumatorul final, respectiv cetățeanul, nu este pregătit și nu are toate elementele pentru a înțelege ce consecințe pot produce platformele în cazul în care ele nu sunt bine controlate și reglementate din punct de vedere al acestor riscuri la care societățile noastre sunt expuse."


Evoluția și avansul tehnologic ne oferă noi oportunități, dar oamenii au nevoie de mai multă claritate, au nevoie de o legislație predictibilă și care să le garanteze drepturile, subliniază Eugen Tomac, atrăgând în mod special atenția asupra consumatorului final, pe care, spune eurodeputatul, nimeni nu are voie să îl neglijeze.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 25.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-25 08:50:00
Vizualizari: 145
TiparesteTipareste