Noi propuneri ale Comisiei pentru conservarea mediului şi gestionarea deşeurilor

noi propuneri ale comisiei pentru conservarea mediului şi gestionarea deşeurilor În cadrul Pactului Verde European, Comisia Europeană a adoptat noi propuneri pentru oprirea distrugerii pădurilor, modernizarea sistemului de gestionare a deşeurilor şi însănătoşirea solurilor pentru oameni, natură şi obiectivele climatice.

Din anul 1990 şi până în 2020, planeta noastră a pierdut 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai mare decât întreg teritoriul Uniunii Europene. Noua propunere de combatere a despăduririlor va garanta faptul că produsele consumate în Uniunea Europeană nu au contribuit în nici un fel la distrugerea sau degradarea pădurilor din vreo regiune a lumii. Principala cauză a tăierii pădurilor este nevoia de noi terenuri pentru culturi precum cele de soia, palmieri, cacao sau cafea. Comisia va introduce un sistem de evaluare a nivelului şi riscului de distrugere a pădurilor din fiecare ţară a lumii şi va iniţia dialoguri cu statele mari consumatoare, pentru a le implica în eforturile de conservare a pădurilor.


Noua propunere legislativă referitoare la transportul deşeurilor va include regulamente mai stricte privind exportul acestora, un sistem mai eficient de gestionare a deşeurilor destinate refolosirii şi măsuri mai hotărâte pentru combaterea traficului. Astfel, exporturile  de deşeuri către statele din afara Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică vor fi monitorizate şi permise numai dacă aceste state vor fi considerate capabile să le gestioneze în mod sustenabil. Vor fi simplificate procedurile de reintroducere a deşeurilor în economia circulară, reducând astfel dependenţa de materii prime a Uniunii Europene. Propunerea vizează şi întărirea combaterii traficului ilegal de deşeuri - care este una din cele mai serioase forme de criminalitate de mediu, reprezentând 30% din traficul total al deşeurilor şi o afacere globală de 9,5 miliarde de euro anual. Va fi creat un organism european special pentru monitorizarea acestui trafic, cu implicarea Oficiului European Antifraudă.  


În fine, noua Strategie a Comisiei privind Protecţia Solurilor va fi un pas important către atingerea obiectivelor Pactului Verde European şi a Strategiei în domeniul Biodiversităţii pentru anul 2030. Stabileşte un cadru de măsuri concrete pentru protecţia, restaurarea şi folosirea sustenabilă a solurilor şi propune un set de măsuri voluntare şi altele, obligatorii. Strategia urmăreşte creşterea nivelurilor de carbon din terenurile agricole, combaterea deşertificării, refacerea terenurilor degradate şi asigurarea faptului că până în anul 2050 toate ecosistemele aflate la sol vor redeveni sănătoase.   

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 23.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-23 08:06:00
Vizualizari: 380
TiparesteTipareste