Vizitați România – Muzeul Chihlimbarului

vizitați românia – muzeul chihlimbarului Ne oprim azi într-o comună situată în zona montană a județului Buzău: Colți. Aceasta este renumită prin faptul că e singura localitate din România în care au existat mine de exploatare a chihlimbarului.

Ne oprim azi într-o comună situată în zona montană a județului Buzău: Colți. Aceasta este renumită prin faptul că e singura localitate din România în care au existat mine de exploatare a chihlimbarului, piatră semiprețioasă, de culori diferite. Exploatarea chihlimbarului are o istorie atât de veche aici, s-a înființat și un muzeu, în care se pot vedea diferite tehnici folosite de-a lungul timpului, dar și frumoasele pietre în stare naturală sau prelucrate. Diana Gavrilă, ghid la Muzeul Chihlimbarului Colți, spune că trebuie să vizităm acest obiectiv, în special datorită unicității lui:

 

„Interesul manifestat prin existența unor zăcăminte de chihlimbar, preocupările locuitorilor pentru extragerea și prelucrarea chihlimbarului, au determinat organizarea unei colecții la Colți, inaugurată în 14 iunie 1980 și devenită de curând Muzeul Chilimbarului. Inițiativa datează din 1973 când s-au demarat lucrările de construcție a unei clădiri în stil arhitectonic specific zonei. S-a întocmit un studiu referitor la exploatarea și prelucrarea chihlimbarului și, totodată, s-a trecut la colecționarea unor pepite, instrumente și unelte folosite de localnici și de documente referitoare la istoria zonei. Colecția a ajuns să fie reorganizată de mai multe ori, ultima dată în 2019-2020 și redeschisă în 21 august 2020.”

 

Punctul principal de atracție este colecția permanentă a chihlimbarului, continuă Diana Gavrilă: „Muzeul nostru primește calificativul de unicat nu numai în România, ci și în lume, prin colecția de rumanit (tip de chihlimbar specific munților Carpați, de culoare galben-verzuie) pe care o deține. Rumanitul este, de altfel, o varietate de chihlimbar care se deosebește de celelalte varietăți cunoscute prin calitatea texturii, prin bogăția paletei coloristice. Cel mai prețios este chihlimbarul negru-verde. În 1867, chihlimbarul negru era desemnat simbol pentru România, prezentat în cadrul marii expoziții universale de la Paris, împreună cu celebrul tezaur Cloșca de aur cu pui de la Pietroasele, România cucerind medalia de aur.”

 

Colecția se evidențiază prin mai multe aspecte. Diana Gavrilă, ghid la Muzeul Chihlimbarului Colți: „Conservăm cea mai mare piesă de rumanit din lume în cadrul Muzeului Județean Buzău. Aceasta cântărește 3480 de grame. Însă deținem și noi un bulgăre de chihlimbar de 1840 de grame, considerat faima colecției noastre. Încă din cele mai vechi timpuri pentru frumusețea, transparența și proprietățile sale curative, chihlimbarul de Colți avea să-l impresioneze și pe savantul român Gheorghe Munteanu-Murgoci. Acesta l-a făcut cunoscut prin intermediul unei monografii, o lucrare de o înaltă ținută științifică, susținută în cadrul Universității din București, în 1903. Apreciată elogios de toți reprezentanții de seamă ai geologiei românești și ai întregii lumi, teza ajungea să-l consacre pe naturalistul nostru, aducându-i titlul de „docent”, devenind, astfel, primul doctor docent în mineralogie.”

 

A fost creat și un sector unde exponatele pot fi nu numai văzute, ci și studiate, manipulate, imprimând interacțiunii o altă dimensiune, în condițiile în care muzeele, de regulă, interzic atingerea exponatelor. Diana Gavrilă: „Prin intermediul vitrinei noastre smart, singura de acest fel dintr-un muzeu românesc, reușim să asigurăm acest lucru. Tot în sectorul muzeotehnic, avem și rețeaua de monitoare cu care au fost dotate vitrinele cu exponate și care derulează imagini cu cadre naturale, alături de o muzică ambientală plăcută. De asemenea, redăm și un filmuleț de arhivă, realizat în anii `30, care introduce vizitatorul în atmosfera de exploatare sistematică declanșat la colți începând cu anul 1920 de către un inginer geolog buzoian pasionat, Dumitru Grigorescu.”

 

Accesul în muzeu se face pe baza „certificatului verde”, cu respectarea normelor de igienă și distanțare socială, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

RadioRomaniaInternational · Vizitați România - 23.11.2021

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-11-23 15:59:00
Vizualizari: 479
TiparesteTipareste