În județul Iași

În județul iași Catedrale, palate și muzee impresionante, prima grădină botanică universitară românească, dar și una dintre cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume. Iată câteva motive pentru care orașul Iași poate fi destinația ideală de vacanță.

Catedrale, palate și muzee impresionante, prima grădină botanică universitară românească, dar și una dintre cele mai frumoase 25 de biblioteci din lume. Iată câteva motive pentru care orașul Iași poate fi destinația ideală de vacanță. Alături de Anca Zota, coordonatoarea Centrului național de informare și promovare turistică, descoperim cele mai interesante obiective din municipiul Iași și din județul cu același nume. "Pentru puțin context am putea începe vizita cu Muzeul Universității, care este un muzeu destul de mic, dar foarte consistent. Are o colecție importantă referitoare la civilizația Cucuteni, care are o vechime impresionantă de 5.000 de ani. Aceasta va oferi informații despre istoria regiunii. De asemenea, în aceeași clădire, este un muzeu al Universității din Iași, prima universitate din România. Este o bună punere în context a turistului. Acesta își va da seama de unde a început viața orașului și cum a evoluat."


Muzeul se află pe bulevardul Carol, pe care se află și Universitatea din Iași, o clădire din 1896. Ne continuăm călătoria alături de Anca Zota.  "Poate fi vizitată Sala Pașilor Pierduți, cu picturi foarte frumoase, realizare de Sabin Bălașa. De asemenea, poate fi vizitată una dintre cele mai frumoase biblioteci din România și din lume, conform unor specialiști, biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi. Continuându-ne plimbarea pe bulevardul Carol, ajungem la Biblioteca Centrală Universitară. Aceasta e o inițiativă a Fundației Regelui Ferdinand, remarcându-se atât prin arhitectura deosebită, dar și prin interiorul lucrat în marmură de Carrara și mozaic venețian. Ea poate fi vizitată și de către cei care nu doresc neapărat să împrumute cărți. Există tururi ghidate și se pot face programări pe internet. Oaspeții pot ajunge până în cupola bibliotecii și pot avea o vedere panoramică asupra orașului."


Plimbarea poate continua pe strada Lăpușneanu, unde turiștii pot lua o pauză pentru o cafea sau pentru o gustare. Anca Zota, coordonatoarea Centrului național de informare și promovare turistică din Iași.  "Aici există multe cafenele cochete. Apoi, se poate vizita Muzeul Unirii. Este un muzeu în a cărei atenție se află unirea principatelor române. Are și acesta o istorie destul de interesantă. Mai jos, pe această stradă, găsim hotelul Traian care este proiectat de celebrul Gustave Eiffel, după care ajungem în Piața Unirii, un loc cu o importanță deosebită. În acest loc s-a sărbătorit pentru prima dată unirea principatelor române, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești, în anul 1859. De altfel, și în zilele noastre, în Piața Unirii, au loc sărbătorile cele mai importante, care reunesc tradițiile și spiritul românesc. Foarte aproape de această zonă se află un muzeu nou și extrem de interesant. Se numește Casa Muzeelor, fiindcă, într-o singură clădire cu un istoric foarte trist, funcționează cinci muzee. A rămas în conștiința locuitorilor Iașiului ca sediu al chesturii miliției, locul în care au fost masacrați mii de evrei în pogromul de la Iași, din iunie 1941. Inițial, era o casă a unor evrei bogați, găzduind societăți culturale."


Apoi, se poate merge pe bulevardul Ștefan cel Mare, pe Platoul de Aur, în jurul căruia s-a dezvoltat orașul de-a lungul secolelor. Anca Zota.  "Într-un spațiu, foarte mic, găsim Teatrul Național, primul teatru național din România, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, renumită pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din România. Totodată, vom putea admira Primăria Iași, fostul palat Roznovanu, dar și Mănăstirea Trei Ierarhi, unde a fost înființată prima instituție de învățământ superior românesc, în 1640, de domnitorul Vasile Lupu. În final, dar nu cel din urmă, găsim simbolul orașului Iași, Palatul Culturii, care adăpostește patru muzee: Muzeul de Istorie, Muzeul de Tehnică și Muzică Mecanică, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie."


Pentru turiștii care au mai mult timp la dispoziție, Anca Zota, coordonatoarea Centrului național de informare și promovare turistică din Iași, recomandă ca turiștii să înceapă cu zonele apropiate municipiului. De exemplu, cu Rezervația paleontologică Repedea. "Este o zonă unică, obiect al nenumărate studii paleontologice, fiind foarte importantă sub aspectul vegetației, al faunei și al solului. Găsim acolo reminiscențe ale Mării Sarmatice. O altă drumeție interesantă este la Mănăstirea Cetățuia. Dacă ne îndepărtăm puțin de Iași, putem merge în zona Dobrovăț, unde găsim ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare, de la 1504. Este un sat aflat la 30 de km de Iași, unde turiștii pot vedea tradițiile zonei și se pot caza în diverse unități amenajate în stil tradițional. În județ, ar mai fi de vizitat Palatul de la Ruginoasa, care i-a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu o  istorie foarte interesantă. În apropierea lui, se află Castelul de la Miclăușeni, unde oaspeții se pot caza și pot lua masa. Colegii noștri de acolo organizează și evenimente foarte interesante: baluri, petreceri de Crăciun sau cu alte ocazii mondene. Aș vrea să mai menționez un muzeu foarte mic și interesant: Muzeul Viei și Vinului de la Hârlău. Acesta are exponate foarte interesante și originale privind producția vinului."


Primăria Municipiului Iași a început să facă amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă. Aprinderea iluminatului de sărbători va avea loc, ca de obicei, de Ziua Națională a României, în data de 1 decembrie. Veți găsi 700 de brazi în ghivece, care vor fi ornați  și amplasați în toate zonele orașului, dar și 14 brazi mari decorați și montați în zona pietonală.


RadioRomaniaInternational · RADIO TOUR - 25.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-25 15:15:00
Vizualizari: 1087
TiparesteTipareste