Un nou guvern pentru România

un nou guvern pentru românia Noul guvern PSD-PNL-UDMR de la București are 20 de ministere și obiective ambițioase.

Desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru a doua oară în ultimele săptămâni să formeze guvernul, liberalul Nicolae Ciucă nu s-a mai confruntat, de această dată, cu situația în care să nu strângă o majoritate pentru votul din Parlament. Aceasta, grație coaliției constituite cu social-democrații, care dețin cel mai mare număr de mandate în legislativ, și cu UDMR, alături de care PNL guverna, deja, după alegerile legislative din 2020. Alegeri care îi aduseseră în formula guvernamentală și pe cei de la USR, care, în urma disensiunilor cu premierul liberal Florin Cîțu au decis, însă, să se retragă, în urmă cu aproape trei luni, și să voteze moțiunea de cenzură depusă de PSD, contribuind, astfel, la căderea guvernului. Pentru UDMR, lucrurile au fost relativ simple - în noua ecuație executivă, rămâne cu aceleași trei ministere: Dezvoltarea Regională, Mediu şi Sport și cu funcția de vicepremier. 


Pentru PNL și PSD, în schimb, negocierile au fost îndelungate. Cele două formațiuni au reușit, în cele din urmă, să convină asupra conducerii prin rotație a executivului și să includă în matricea programului de guvernare măsuri esenţiale despre care afirmă că sunt așteptate de electoratul fiecăreia. Programul prevede alocarea a 7% din PIB pentru investiţii, punerea în aplicare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi folosirea Planului de Investiţii "Anghel Saligny" pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre regiunile ţării. Nicolae Ciucă spune că se vor mări indemnizaţia socială, alocaţiile pentru copii, salariul minim brut pe ţară, dar și pensiile. Virgil Popescu, care păstrează portofoliul Energiei, a precizat că, la începutul anului viitor, se va analiza mecanismul de protecţie a consumatorilor faţă de mărirea preţurilor la energie și se vor lua, în continuare, măsuri pentru ca populaţia și companiile româneşti să nu sufere. Sorin Cîmpeanu, care, de asemenea, își continuă mandatul, la Educație, a anunțat că primul lucru pe care îl va face va fi să constituie un comitet care va lucra la noua lege a educației.


70 de miliarde de euro vor fi investiţi în următorii 10 ani în infrastructura de transport, anunţă social-democratul Sorin Grindeanu, promițând transparență totală pentru cei interesați să vadă cum sunt cheltuiţi banii publici la Ministrul Transporturilor. Tot de la PSD, singura femeie din executiv, Gabriela Firea, va gestiona nou înființatul minister al Tineretului şi Familiei. În contextul pandemiei, testarea, serviciile medicale şi încurajarea populaţiei să se prezinte cât mai repede la medic sunt măsurile imediate ale medicului Alexandru Rafila, ales de PSD pentru Sănătate, care a vorbit și despre polarizarea din societate, despre falia între vaccinați și nevaccinați. Liberalul Cătălin Predoiu, care a mai deținut portofoliul Justiţiei, spune că îndeplinirea condiţiilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un obiectiv al noii coaliţii, alături de desfiinţarea Secţiei Speciale şi de modificarea legilor Justiţiei. NATO, UE şi Parteneriatul strategic cu SUA sunt pilonii pe care România îşi va fundamenta întreaga politică de apărare şi securitate, susţine, de la Apărare, Vasile Dîncu, direcție subliniată și de șeful diplomației, Bogdan Aurescu, pentru care consolidarea profilului şi rolului României în UE şi NATO rămâne o prioritate.


RadioRomaniaInternational · NOTA 1 - 25.11.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-11-25 12:16:00
Vizualizari: 612
TiparesteTipareste