Muzee de la sat în mediu virtual

muzee de la sat în mediu virtual Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză, începând de la 1 decembrie.

Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză, începând de la 1 decembrie. Echipa de proiect este formată din patru membri: Cosmin Murărașu - manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu - editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea - copywriter şi consilier în promovare, care a realizat materialele scrise și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, responsabilă cu traducerea tuturor informaţiilor.


Aflăm povestea acestui proiect de la Ionuţ Toderaşcu - editor vizual și fotograf documentarist în cadrul proiectului: 

"Începând cu1 decembrie, putem explora o nouă platformă Muzeedelasat, este o platformă dedicată muzeelor din zona rurală. Începem cu cele opt judeţe din regiunea Moldovei şi avem în plan ca în următorii doi-trei ani să parcurgem toată ţara şi să facem o radiografie a muzeelor din zona rurală. Pe această platformă sunt tururi virtuale, pe care le-am făcut noi în muzeele de la sat, fotografii şi marteriale documentate la faţa locului. Proiectul a început de fapt în septembrie anul acesta, când am mers la fiecare muzeu în parte, pentru a scana clădirea la interior. Pentru realizarea acestui tur virtual, cum ne place nouă să spunem, este ca într-un joc video, poţi să explorezi fiecare cameră, să te opreşti asupra unui exponat, să vezi mai în detaliu şi să îţi stârnească dorinţa de a explora şi fizic locul respectiv, de a explora şi uliţele din sat. Şi asta pentru că noi avem o pasiune pentru mediul rural şi credem că ar trebui promovat mult mai intens, pentru că acolo e o linişte aparte şi valorile sunt cumva mult diferite."


La fiecare muzeu a fost desfășurată scanarea spațiului, fotografierea și documentarea, iar în final acestea beneficiază de un tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță și integrat, totodată, în Google Street View, Google Maps și Google Earth, o serie de fotografii, un text descriptiv și un scurt videoclip de prezentare. Pentru început pot fi vizitate muzeele din zona Moldovei. 

Ionuţ Toderaşcu: "În această primă etapă sunt 28 de muzee, din fiecare judeţ, din regiunea Moldovei. Să numesc câteva, de exemplu avem gospodăria tradiţională "Vatra cu Dor", din judeţul Galaţi. Acolo unde a fost construit un loc aparte, unde tinerii pot merge. Dincolo de a fi un simplu muzeu, acolo se construieşte o relaţie interactivă între gazde şi tinerii care vin să descopere cum se trăia odată la sat. Avem muzeele din judeţul Vrancea, de exemplu "Casa memorială Ion Roată", acolo o găsim pe doamna Sevastiţia, o bătrână care are grijă de casa respectivă, o dă cu var, după cum ne povestea. Şi cumva în fiecare loc în care am mers am descoperit oameni foarte implicaţi în ceea ce fac, şi este mai mult decât o relaţie pe care o găsim la oraş, care este mai rigidă între vizitator şi gazdă. La sat este diferită, pentru că apuci să stai la poveşti cu oamenii din curtea muzeului, să îţi povestească şi despre viaţa lor, dar în acelaşi timp şi despre muzeul respectiv. Sunt şi muzee mai mari, cum este "Muzeul Alexandru Ioan Cuza", de la Ruginoasa, din judeţul Iaşi, un castel, o clădire mult mai mare, impunătoare. Muzee din Neamţ, "Casa Popa", unde putem explora satul de altădată, măştile populare şi toată arta creată de dl. Popa."


Întrebat ce muzeu i-a rămas mai aproape de suflet, Ionuţ Toderaşcu ne-a spus: 

"Cred că cel mai mult mi-a plăcut, probabil şi fiindcă vremea a fost foarte frumoasă, "Casa memorială George Enescu", din judeţul Botoşani. Acolo, fiind (n.r. un muzeu ) mai retras, natura era foarte vie, am simţit ceva, a fost o călătorie, mai mult decât o simplă vizită la un muzeu. Trebuie să menţionez totodată secţia " Alice şi Dumitru Rosetti Tescanu", din judeţul Bacău, un muzeu care se implică şi în domeniul cultural, acolo au loc diverse evenimente în fiecare an şi gazda este foarte primitoare."


Cât despre exponate care i-au reţinut atenţia, iată ce am aflat: "Cred că tot la Tescani, pentru că acolo sunt obiectele care au aparţinut lui George Enescu şi, ştiind cine este George Enescu şi aflându-te în camerele respective, cu vioara pe care a atins-o George Enescu, e un sentiment pe care doar acolo poţi să îl trăieşti! De asta noi prin ce facem, prin tururile virtuale, dorim să stârnim dorinţa şi obiectivul nostru este ca persoana care le explorează în mediu virtual să meargă mai apoi şi fizic."


Echipa de proiect a fructificat plăcerea de a călători, după cum ne-a povestit Ionuţ Toderaşcu: 

 "Pentru toate aceste muzee a fost un maraton. În 20 de zile le-am explorat pe toate 28 şi am creat aceste tururi virtuale, am scanat şi realizat fotografiile şi am parcurs peste 5.500 de kilometri. A fost foarte mult de lucru, după strângerea datelor au urmat câteva săptămâni de prelucrare şi de asta am şi stabilit de la început data de 1 decembrie, pentru că are şi o însemnătate şi ne-a acordat şi nouă timpul necesar să realizăm toate aceste materiale."


Dincolo de case memoriale cu nume celebre, suntem invitaţi să descoperim muzee cu nume provocatoare, precum: Colecţia Etnografică ",Lada cu Zestre" Miron Costin, din  județul Neamț, Muzeul Etnografic "El Greco", din județul Suceava, Muzeul Sării din Bucovina, din județul Bacău,  Muzeul "Colțișorul meu de altădată", din județul Vaslui şi Muzeul Vrancei. Secţia de Arhitectură şi Tehnică populară "Crângul Petreşti" din județul Vrancea.



www.rri.ro
Publicat: 2021-11-30 17:18:00
Vizualizari: 937
TiparesteTipareste