Alba Iulia

alba iulia Astăzi ajungem în Alba Iulia. Orașul este cunoscut, în general, publicului și specialiștilor pentru vechimea sa și pentru semnificația evenimentelor istorice de importanță locală și națională care au avut loc aici.

 

Astăzi ajungem în Alba Iulia. Orașul este cunoscut, în general, publicului și specialiștilor pentru vechimea sa și pentru semnificația evenimentelor istorice de importanță locală și națională care au avut loc aici. 1 decembrie este Ziua Națională a României, iar, acum 103 de ani, la Alba Iulia, se realiza prin voința mulțimii adunate pe platoul din apropierea cetății medievale, unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. Tot aici, în urmă cu peste 4 secole, domnitorul român Mihai Viteazul intra triumfal în cetatea medievală a Albei Iulia și realiza prima unire a celor trei mari provincii istorice românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. Așadar, chiar dacă ziua românilor se sărbătorește în toată țara, parcă nu are nicăieri un farmec mai aparte decât în Alba Iulia. Și vom găsi azi un oraș european, modern, împărțit în orașul de sus și orașul de jos. Orașul de sus cuprinde monumentele istorice milenare, bine întreținute, în timp ce orașul de jos a fost construit mult mai aproape de timpurile moderne.

 

Violeta Nica, purtătoare de cuvânt la Consiliul Județean Alba spune că vorbim, cu siguranță, despre unul dintre cel mai atractive județe ale României. 

"Cu un potențial turistic deosebit, județul Alba se remarcă atât din punct de vedere al peisajului, de o frumusețe aparte, cât și din punct de vedere al istoriei, al culturii, al tradițiilor și obiceiurilor. Prin urmare, aici se practică diverse tipuri de turism, cum ar fi turismul cultural și istoric, turismul verde, cel religios și, bineînțeles, turismul montan. Dacă vorbim despre turismul cultural și istoric, trebuie să începem cu municipiul Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina, cea mai reprezentativă fortificație de tip Vauban din România și una dintre cele mai importante din Europa, este principala atracție a orașului și a județului. Anual, zeci de mii de turiști vizitează cetatea, prezenta lor fiind numeroasă în orice anotimp. Schimbul de gardă, turul fortificațiilor, grupurile statuare, obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan sunt doar câteva dintre atracții, la care se adaugă festivalurile romane sau spectacolele în aer liber. Obiectivul principal este Catedrala Încoronării, alături de care se află Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail. Tot în cetate turiștii pot vizita Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, recent restaurată, clădire de o însemnătate istorică cu totul aparte pentru români, precum și Museikon, singurul muzeu al icoanei din România sau Biblioteca Batthyaneum."

 

Cetatea din Alba Iulia este alcătuită din șapte bastioane și prezintă toate elementele de fortificație adaptate tehnicii militare ale timpului. Intrarea se face prin șase porți, majoritatea decorate cu statui și reliefuri. Pe lângă aceasta, cetatea se impune ca fiind cel mai semnificativ ansamblu de plastică figurativă barocă din Transilvania. Pe de altă parte, Biblioteca "Batthyanaeum", este bogată în manuscrise rare.

 

Dacă timpul vă permite, alegeți să vizitați și zona rurală a județului Alba, fiindcă este foarte bogată în tradiții și obiceiuri. Veți întâlni aici costume populare de sute de ani și vă veți putea caza în gospodării amenajate în stil tradițional, în care, bineînțeles, vă puteți delecta cu rețete din străbuni, gătite doar cu ingrediente locale.

 

Iată așadar o destinație inedită, perfectă pentru toată familia. În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-11-30 17:32:00
Vizualizari: 573
TiparesteTipareste