Mâncăruri cu cartofi

mâncăruri cu cartofi În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete.

În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.


Una dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem nevoie de un kg de cartofi, 2 ... 3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion, pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece cartofii vor absorbi foarte rapid sosul.


În meniurile multor restaurante din România, pe lista garniturilor care însoţesc, de obicei, preparate din carne la grătar întâlnim aşa-numiţii "cartofi ţărăneşti". Pentru a obţine 10 porţii, avem nevoie de circa 2 kg de cartofi, 2...3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau smântână şi două ouă. Cartofii sunt puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă şi sare, după care trebuie curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa, tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem adăuga şuncă sau costiţă de porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea, le rumenim uşor în ulei. Cartofii ţărăneşti sunt preparaţi într-o tavă mai adâncă sau într-un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi, în final, ouăle bătute ca la omletă. Vasul cu această compoziţie trebuie ţinut apoi la cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în farfurii şi se serveşte fierbinte.www.rri.ro
Publicat: 2021-12-03 16:04:00
Vizualizari: 328
TiparesteTipareste