Filmul documentar „Pinacoteca București”

filmul documentar „pinacoteca bucurești” Unul dintre proiectele culturale și de artă cele mai ambițioase ale capitalei României îl reprezintă Pinacoteca București, a Muzeului Municipiului București (MMB).

Unul dintre proiectele culturale și de artă cele mai ambițioase ale capitalei României îl reprezintă Pinacoteca București, a Muzeului Municipiului București (MMB). Aceasta urmează să fie deschisă în Palatul Dacia-România din centrul istoric al oraşului, un monument arhitectonic de valoare națională, cu un trecut care pare să oglindească însăși istoria Bucureștiului. MMB a lansat un film documentar despre acest proiect de artă, cuprinzând detaliile proiectului mult așteptat. Despre film, despre proiectul în sine am stat de vorbă cu directorul adjunct Elena Olariu:

"Muzeul Municipiului București, Secția de Artă a lansat un film special realizat, pentru prezentarea proiectului Pinacotecii Bucureștiului. Este un proiect foarte ambițios, un proiect avangardist. Ne bucurăm foarte mult că noi, în cadrul Muzeului, cumva ne-am finalizat munca legată de acest important proiect și ideal bucureștean: acela de a avea o Pinacotecă a orașului. Surpriza din spatele lansării acestui film este acest proiect, realizat într-o manieră foarte modernă, în sensul că noi sperăm să atragem foarte mulți turiști străini și foarte mulți bucureșteni, dar și foarte mulți turiști români. Pentru că aici va fi o mare galerie de artă și vom prezenta și structura ei, dar va fi și un important centru cultural al Bucureștiului, în sensul că Muzeul Municipiului București, de fapt, este recunoscut pentru spectacolele sale de artă, pentru încurajarea spectacolelor teatrale (mici piese de teatru care s-au jucat în cadrul muzeului în celelalte sedii), spectacole de muzică. Muzeul Municipiului București este partener și în cadrul Festivalului internaţional "George Enescu". 

Deci, cumva, în această clădire importantă noi vom atrage, pe lângă iubitorii de artă, și iubitorii de cultură în general, încercând să facem un centru cultural extrem de valoros. Va fi o mare galerie de artă care va avea trei părți: la parter, în aripa stângă a clădirii, va fi o parte dedicată artei contemporane din România, inclusiv artei din perioada comunistă. Noi vom încerca să explicăm acest fenomen și, din câte am cercetat, este un subiect foarte interesant pentru turiștii străini, dar și pentru turiștii români tineri, care vor să afle cât mai multe și despre această perioadă. Etajul 1 și 2, tot în aripa stângă, vor fi dedicate "Pinacotecii Istorice", îi spunem noi, deci acea colecție de artă, enormă și foarte valoroasă, care s-a constituit din anul 1933, deci din perioada interbelică, până acum, vom merge până la perioada comunistă. Aripa dreaptă va avea o secțiune dedicată artei europene și artei străine, alături de câteva spații extrem de generoase, pentru expoziții temporare, pentru mari proiecte naționale, dar și internaționale."



Elena Olariu, directorul adjunct al Muzeului Municipiului București (MMB), ne-a vorbit și despre seria de filme realizate de Muzeu, filme disponibile online pentru iubitorii de artă, de cultură și ai Bucureștiului. Într-o perioadă în care arta se mută în mediul virtual, Muzeul vine în fața publicului cu o întreagă paletă de opțiuni virtual-turistice. Elena Olariu:

"Muzeul Municipiului București prezintă o serie întreagă de filme despre activitatea muzeului. Vorbim de conferințe, filme despre artă, filme despre antropologie, filme despre istorie. A fost o muncă extraordinară, mai ales în acești doi ani în care foarte muzee s-au mutat în online. Toate se află pe YouTube concentrate, pentru că Muzeul Municipiului București are un canal de YouTube, dar se află și pe conturile de Facebook de artă, de istorie, și de antropologie pe care Muzeul Municipiului București le are, și vă atenționăm că există peste 10 conturi de Facebook ale Muzeului Municipiului București unde puteți afla informații interesante despre artiștii, despre opere de artă, despre clădiri importante din București, despre cărți vechi. Pentru fiecare casă memorială deschisă sub egida Muzeului Municipiului București există un cont de Facebook."



RadioRomaniaInternational · Eveniment Cultural - 13.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-13 09:25:00
Vizualizari: 515
TiparesteTipareste