Sărbători de iarnă în Sibiu

sărbători de iarnă în sibiu În preajma sărbătorilor de iarnă, ajungem în Transilvania, în județul Sibiu. Descoperim azi frumosul târg de Crăciun care atrage turiști, mari și mici, deopotrivă.

În preajma sărbătorilor de iarnă, ajungem în Transilvania, în județul Sibiu. Descoperim azi frumosul târg de Crăciun care atrage turiști, mari și mici, deopotrivă. Pe de altă parte, în Păltiniș, iubitorii sporturilor de iarnă vor găsi pârtii de schi, de săniuș, dar și școli de schi pentru cei mari și mici deopotrivă. Iar mediul rural își așteaptă turiștii cu obiceiuri și tradiții inedite, un spectacol fascinant care întregește oferta de vacanță a Sibiului. Ne oprim, însă, în centrul orașului, alături de Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun, de la care aflăm istoria unui succes.  

"Târgul de Crăciun, în forma actuală, care seamănă cu alte târguri de Crăciun din vestul Europei, a luat naștere în anul 2007, când Sibiul a fost și capitală culturală europeană. De atunci, a tot crescut. La vremea aceea era singurul târg de acest fel din România. Între timp, au apărut și altele și ne bucură acest lucru. Am ajuns de la 30 de căsuțe în 2007, la ediția cea mai mare din 2019, cu 120 de căsuțe. Anul acesta e totul un pic mai restrâns din cauza pandemiei și avem 80 de căsuțe. Este o evoluție interesantă și e foarte interesant că a devenit o atracție turistică. Dacă la început era foarte interesant pentru turiști, acum a devenit mult mai căutat de către turiști."


Târgul de Crăciun de la Sibiu este deschis până în data de 2 ianuarie 2022, iar accesul se face în conformitate cu normele la nivel național pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Acum este necesară prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. După ce intrați, chiar dacă nu se mai  desfășoară atâtea activități ca în 2019, oferta rămâne bogată. Andrei Drăgan Răduleț.

"Anul acesta nu le-am putut desfășura. În mod normal, avem ateliere pentru copii și se pot face lumânări, biscuiți. Anul acesta accesul la activități e restricționat doar pentru grupuri organizate, care vin din școli. În continuare, aproximativ 4.000 de copii au activități, numai că e un pic mai complicat și trebuie planificat. Anul acesta, ne-am rezumat la experiența de bază a târgului, aceea de a te plimba pe la cele 80 de căsuțe pentru a găsi cadoul ideal pentru tine sau pentru cei dragi. De asemenea, se mai poate gusta din diversele mâncăruri. Avem standuri gastronomice foarte variate, de la un expozant din Ungaria, a cărui participare la Sibiu e deja o tradiție, până la produsele românești: mezeluri, brânzeturi, cozonaci, dulciuri fără zahăr. Așadar, anul acesta ne-am rezumat la esențial, dar din ce e esențial nu lipsește nimic."


Care este impresia turiștilor? Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun din Sibiu.  "În primul rând, am observat că turiștii din străinătate, mulți dintre ei venind pentru prima dată în România la târgul de Crăciun, spun că au găsit un târg așa cum ar fi găsit și în Germania sau Austria. Un târg cu o sumedenie de produse care sunt reprezentative pentru toată România. Expozanții noștri sunt din 22 de județe, așadar e o Românie în miniatură, nu e doar ceva specific Sibiului. Apoi, sunt impresionați de prietenia orașului. Sibiul e, oricum, un oraș foarte prietenos cu turiștii, iar expozanții din târg sunt obișnuiți și știu să vorbească diferite limbi străine. Știu să facă astfel încât să le asigure tuturor o vizită plăcută. Ai ce face în Sibiu. Și în târg, câteva ore pe zi, dar acesta fiind chiar în centru, oferta e completată de diferite muzee, restaurante. E o destinație completă."


Sibiul este un loc care se simte, fiecare putând găsi aici ceva pe gustul său, indiferent că dorește să facă o plimbare, să descopere muzee sau istorie, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei. 

 "Oricărui turist îi recomandăm în primul rând vizitarea centrului istoric. Este un ansamblu de patrimoniu extrem de valoros, alcătuit din piețele centrale și din străzile din centrul istoric, atât din orașul de sus cât și din orașul de jos. Sunt imobile istorice, extrem de valoroase, în care Primăria Sibiu continuă să investească pentru a le pune în valoare. Spre exemplu, doar anul trecut am finalizat reabilitarea turnurilor care fac parte dintr-una dintre centurile de fortificație ale vechiului burg: turnurile de pe strada Valea Cetății. Acestea au fost reintrat în circuitul turistic după decenii în care au stat închise. În al doilea rând, aș dori să-i invit pe turiști să viziteze muzeele Sibiului. Complexul muzeal național Brukenthal este foarte cunoscut atât în zonă cât și în Europa. Este primul muzeu deschis în sud-estul Europei. Însă, nu ratați o vizită nici la Muzeul Astra. Poate cel mai cunoscut este muzeul în aer liber, care oferă posibilitatea unei plimbări într-un cadru extrem de frumos, dar și prin istoria civilizației tradiționale românești. Mai recomand Muzeul Farmaciei, Muzeul de Istorie, Casa Artelor. Toate sunt importante, dacă doriți să cunoașteți Sibiul și cultura care-l animă."


Toate acestea se află foarte aproape de Târgul de Crăciun, la care vă puteți întoarce oricând pentru atmosferă, spune Andrei Drăgan Răduleț.  "E o atmosferă care te duce în mijlocul Crăciunului. Chiar dacă e un an mai complicat, chiar dacă, de-a lungul timpului, am trecut prin tot felul de ani complicați în diverse feluri, în momentul în care intri în Piața Mare, totul e plin de lumină. Clădirile sunt luminate, sunt proiecții, există o plasă de lumini, e plin de căsuțe cu oameni primitori și muzică de sezon, ceea ce face ca atmosfera să fie autentică. Pe de altă parte, e foarte interesant să observi un târg care e încă la început, față de alte târguri europene cu tradiție, unde aglomerați și aspectul turistic e mult mai pregnant. Noi avem, în continuare, un târg sincer, plăcut, în care te poți plimba fără să te lovești mereu de cineva, te poți opri în ritmul tău. Este o surpriză pentru mulți să vadă Româna în acest sezon. În afară de schi, România n-a prea ieșit în evidență cu multe lucruri iarna, iar, pe lângă aspectele tradiționale, Târgul de Crăciun de la Sibiu este în ton cu ceea ce caută mulți."


Invitația la Sibiu a fost deja lansată. Până săptămâna viitoare, când vom descoperi o altă destinație, drum bun și vreme frumoasă!


RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 16.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-16 16:15:00
Vizualizari: 1280
TiparesteTipareste