Uniunea Europeană la doi ani de la debutul pandemiei

uniunea europeană la doi ani de la debutul pandemiei Uniunea Europeană se află într-un noul val pandemic, în timp ce varianta Omicron a virusului începe să fie prezentă în majoritatea țărilor europene.

La doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, întreaga Europă se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri în masă care a provocat, din nefericire, și multe decese, mai cu seamă în statele din estul Europei, printre care și România. Personalul medical din Uniunea Europeană este nevoit nu numai să facă față numărului mare de infectări cu COVID-19, dar și să se pregătească pentru noua tulpină a virusului, Omicron, recent sosită în spațiul comunitar. Despre această nouă variantă a virusului vorbește europarlamentarul și medical Tudor Ciuhodaru:

"Dacă vorbim despre Omicron, deocamdată nu s-a putut stabili impactul în lumea reală a acestei variante. O să îl citez pe ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke - acolo unde a ajuns primul caz în Europa, unde a fost indentificat, de fapt, primul caz în Europa - este o variantă suspectă, nu ştim dacă este foarte periculoasă, deci precauţie absolută, dar fără panică, în aşteptarea unei analize ştiinţifice suplimentare. Nu o spun eu, o spune clar Frank Vandenbroucke, ministrul sănătăţii din Belgia. În schimb, cred că această variantă există deja în circulaţie de mai mult timp, acum doar a început să fie izolată, identificată, tot mai des în tot mai multe ţări, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va dura aproximativ două săptămâni pentru ca specialiştii să înţeleagă modul în care varianta (n.r. Omicron) poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei şi vaccinului."


Pandemia a afectat atât cetățenii care au contactat noul coronavirus, dar și persoanele care suferă de alte boli grave și care nu au mai putut beneficia de aceeași îngrijire în spitalele din România și celelalte state UE. De aceea, Tudor Ciuhodaru consideră că este necesară investiția de fonduri și personal în așa-numitele spitale albe:

"Am cerut-o şi comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, asigurarea de spitale albe, centre de excelenţă care să asigure permanent, fără probleme sau restricţii, accesul la tratament şi pentru celelalte categorii de pacienţi, le place sau nu guvernanţilor, există şi alte tipuri de patologii care au nevoie de terapie de urgenţă, iar accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, bolile oncologice, se pare că au făcut ravagii anul trecut în România. Ne uitam, chiar şi în luna octombrie, mortalitatea din cauză că aceste afecţiuni nu au ajuns să fie diagnosticate sau tratate la timp, a fost cutremurătoare. Iar dacă vorbim despre spitale albe, este foarte important să asiguri tuturor categoriilor de pacienţi accesul rapid la tratament. S-au pierdut foarte multe vieţi - este statistica oferită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - pacienţii oncologici şi-au pierdut viaţa anul trecut pentru că nu au avut acces la tratament, la diagnostic şi la metode care se impun în astfel de situaţii."


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles - 17.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-17 08:45:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste